Хемоглобинът: норма и отклонения по време на бременност

• от

Периодът на очакване на бебето е свързан не само с радостни вълнения, но и с не малко притеснения, особено ако дадени изследвания се окажат не съвсем в нормата. Стойностите на хемоглобина са едни от важните показатели за здравословното състояние.
Хемоглобинът: норма и отклонения по време на бременност

Хемоглобинът: норма и отклонения по време на бременност

Периодът на очакване на бебето е свързан не само с радостни вълнения, но и с не малко притеснения, особено ако дадени изследвания се окажат не съвсем в нормата. Стойностите на хемоглобина са едни от важните показатели за здравословното състояние.

Хемоглобинът през бременността

През 9-те месеца хемоглобинът често се понижава, но може и да се повиши. В това няма нищо страшно, важно е да се предприемат своевременни мерки.

Хемоглобинът е белтък, като основната му функция в организма е да пренася кислород. За да се определят стойностите му, е нужно кръвно изследване.

Ниският хемоглобин е знак за анемия или малокръвие.

Малокръвието (дефицитът на желязо) при бъдещите майки е сравнително често срещащо се състояние и то не бива да се игнорира. Особено опасен е ниският хемоглобин през първия триместър, когато се формират органите на мъничето.

Прието е да се счита, че нормата на хемоглобина при бременните жени е не по-малко от 110 г/л. Ако е под тази стойност, то тогава се говори за анемия.

Симптоми

Симптомите за нисък хемоглобин през бременността се проявяват бързо. Те са достатъчно ясни, за да може всяка жена да ги разпознае:

  • постоянна умора, отпуснатост и сънливост;
  • могат да се забележат кръгове под очите;
  • главозамайване; учестено дишане;
  • нарушения на съня; бледа кожа;
  • засилен косопад и изтощена коса;
  • чупливост на ноктите;
  • липса на апетит или обратното – желание да ядеш всичко.

Колкото по-бързо „биеш“ тревогата, толкова по-бързо ще узнаеш как да повишиш хемоглобина, а при бременността това е важно, за да родиш здраво дете.

Причини

Главната е, че ниското ниво на еритроцитите е обусловено от стремителното увеличение на кръвта – защото сега тя трябва да бъде достатъчна за двама.

Хемоглобинът не успява да се произвежда и неговото равнище спада. Също така за намаляване на количеството на червените кръвни клетки оказват влияние липсата на микроелементи като мед, фолиева киселина, витамин В12 – техният дефицит създава неблагоприятна среда за усвояването на желязото. Затова основна причина за ниския хемоглобин през бременността се явява небалансираното хранене.

Може да има и други обяснения: чернодробни заболявания; проблеми с бъбреците и сърдечносъдовата система; тежко повръщане, което те мъчи след всяко хранене; лечение с антибиотици; нервно изтощение.

Възможни усложнения

Ниските стойности на хемоглобина при бременните като правило се наблюдават до 34 г.с. Това не е изненадващо, тъй като количеството на кръвта непрекъснато се разраства, а дефицитът на желязо се увеличава.

Когато има тежка форма на анемия, лечението е задължително, тъй като тогава могат да се явят редица патологии: преждевременно раждане, преждевременно спукване на околоплодния мехур; вътреутробна хипоксия на плода и т.н.

Повишен хемоглобин – обратната страна на медала

Хемоглобинът може да бъде и повишен, но това не е характерно състояние за бременните.
По принцип хора, живеещи на по-високо надморско равнище, както и новородените бебета могат да имат по-високи стойности на хемоглобин. При тях това е физиологично състояние.
В останалите случаи повишеният хомоглобин е синдром на някакво заболяване. Високите стойности на хемоглобина през бременността, така както и ниските се нуждаят от своевременно лечение.

Профилактика

За да бъде избегнат проблем, от първостепенно значение е пълноценното хранене, както и приема на нужните комплекси от витамини и минерали. Отделяй и нужното време за разходки и подходящи физически занимания.

И така, включи в менюто си продукти, които повишават хемоглобина: риба, морски продукти, черен дроб, червени меса,зърнени храни, бобови храни,спанак, лапад, киселец, коприва, тиква, цвекло, прясно изцедени сок от нар, ябълки, праскови.
И най-важното: не пропускай прегледите при акушер-гинеколога и бъди стриктна към различните изследвания.

Автор: Борислава Байкушева-Бонева
Консултант: д-р Весела Кукуряшкова, акушер-гинеколог, 25 ДКЦ, София