HELLP синдром

от

Какво представлява HELLP синдромът и защо е толкова опасен? Около 10% от бременните с високо кръвно налягане са застрашени от HELLP синдром.

Какво представлява HELLP синдромът и защо е толкова опасен?

Около 10% от бременните с високо кръвно налягане са застрашени от HELLP синдром.

Синдромът HELLP е тежка форма на прееклампсия с увреждане на редица органи.

Прееклампсията е усложнение на бременността, свързано с отоци, отделяне на повишено количество белтъци в урината, но най-характерният симптом е повишеното кръвно налягане на бременната.

 HELLP синдром 

Терминът HELLP е абревиатура, която означава: Н - хемолиза (разрушаване на червените клетки), ЕL - повишени стойности на чернодробните ензими, и LP - намален брой на тромбоцитите.

Симптомите на HELLP синдром са силно главоболие, болки в корема, изтръпване на крайниците, гадене, замъглено виждане.

Причините за възникването не са достатъчно изяснени в медицината.

Болестта обикновено се развива в късните етапи на бременността или в редки случаи – след раждането. Настъпват увреждания на бъбреци, черен дроб, ендокринна система, а кръвоизливите са в следствие на рязкото намаляване на тромбоцитите.

При съмнения за HELLP синдром бременната трябва да бъде настанена в специализирано болнично заведение с възможност за интензивна терапия и лабораторна диагностика с цел спешно родоразрешение.

HELLP синдром

Диагнозата е страшна, защото опасността от летален изход е реална.

Тежкото усложнение може да завърши със смърт на бременната и на плода поради некроза на чернодробната тъкан.

Колкото по-рано се открие заболяването и родилката бъде подложена на интензивни грижи, толкова по-големи са шансовете за оцеляване.