Бъдещите майки, които увеличават приема на витамини, хапвайки пържоли през първите три месеца на тяхната бременност, е до осем пъти по-вероятно да имат бебета, които плачат по-малко.
Това сочат данните от ново изследване на холандски учени. Витамин Б 12, който се съдържа в червеното месо, рибата и в млечните продукти, помага за развитието на мозъка и нервната система при неродените деца. Той спомага и за предотвратяването на деменция, сърдечно-съдови заболявания и дори проблеми с плодовитостта по-късно в живота.
Според последни изследвания на учените, бременните жени, които поемат ниски нива на витамин Б 12, може да имат бебета, чиято нервна система не е напълно развита. Според учените, неприемането на витамин Б 12 води до недостатъчното отделяне на определен хормон в мозъка, който успокоява и приспива бебетата. Вместо това, те стават нервни, поради което плачат през по-голямата част от деня.
В изследването участват близо 3000 бременни жени. Всяка от тях е била подложена на кръвен тест в първите три месеца на бременността, измерващ нивата на витамин Б 12. След раждането на бебетата, било отчетено колко често те плачат и колко продължително.
Учените установили, че жените, чийто резултати показват, че имат най-ниски нива на витамин Б 12, било осем пъти по-вероятно да родят дете, което плаче по-продължително, спрямо останалите майки. Средно 5% от майките, при които било регистрирано недостатъчно количество витамин Б 12, имали изтормозено бебе, докато само при 1% от жените с най-голямо наличие на този витамин бебета плакали продължително.
Хапвайте пържоли за по-кротки бебета
• от Moetodete.bg •
Вижте още за: плач витамин B бременност бебе
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.