Гроздовидна бременност - мола хидатидоза

от

Гроздовидна бременност е вид рядко усложнение при жените, известно още с термините „мола хидатидоза” и „моларна бременност”. То спада към групата на туморните заболявания, тъй като в матката вместо плацента, се образуват малки, подобни на гроздове кисти. Но за щастие гроздовидната бременност е доброкачествена...

Гроздовидна бременност е вид рядко усложнение при жените, известно още с термините „мола хидатидоза” и „моларна бременност”.

То спада към групата на туморните заболявания, тъй като в матката вместо плацента, се образуват малки, подобни на гроздове кисти. Но за щастие гроздовидната бременност е доброкачествена и след успешно лечение не повлиява върху шансовете за следваща нормална бременност.

Според проучванията гроздовидна бременност се формира при 1 на около 1000 жени в САЩ и при 1 на 2000 жени в Европа. Рискът от подобно усложнение е по-висок и при дами в по-зряла репродуктивна възраст (над 40 години), както и при такива, прекарали повече от една бременности. Все пак, най-голяма честота на случаите се наблюдава в Югоизточна Азия, Филипините и Мексико (около 1 на 120), което потвърждава хипотезата на учените, че околната среда е предопределящ фактор за заболяването.

Какво е гроздовидна бременност?

Терминът „мола хидатидоза” (гроздовидна бременност) е с гръцко-латински произход. Гръцката дума „hydatisia” означава „капка вода” (съдържанието на кистите), а латинската „mole” – „лъжливо зачеване”. Подобно на извънматочната бременност, гроздовидната бременност е неосъществима, но за разлика от нея, дори яйцеклетката да се е захванала на правилното място в матката, в повечето случаи липсва плод.

Най-общо казано, гроздовидна бременност е гестационна трофобластна болест, която се свързва с проблем по време на оплодителния процес. Ако при нормална бременност оплодената яйцеклетка съдържа 46 двойки ДНК хромозоми (23 от майката и 23 от бащата), при гроздовидна бременност се наблюдава разминаване (или липса) на точния брой двойки ДНК хромозоми. В резултат тъканите, оформящи плацентата, се развиват увредени – под формата на пълна гроздовидна бременност или частична гроздовидна бременност.

Гроздовидна бременност - мола хидатидоза

Пълна гроздовидна бременност (пълна мола)

При пълната гроздовидна бременност, в оплодената яйцеклетка липсват ДНК хромозомите от майката, а тези на бащата са удвоени (за да компенсират липсата на генетична информация в ядрото). Това означава, че е невъзможно развитието на плацента и плод. Вместо това се оформят кистозни групи, наподобяващи чепки грозде, които могат да се видят с ултразвук. Течността от кистите изпълва кръвоносните съдове, разпространява се бързо и раширява матката, правейки я да изглежда неестествено голяма за гестационния период на нормалната бременност. А тъй като липсва плацента, която да поема кръвотока, той се отделя чрез урината или чрез вагинално кървене.

Частична гроздовидна бременност (частична мола)

Гроздовидна бременност - мола хидатидоза

При частичната гроздовидна бременност, оплодената яйцеклетка съдържа ДНК точния брой хромозоми от майката, но удвоен брой хромозоми от бащата (общо 69). Това означава, че или е била оплодена от 2 сперматозоида едновременно или хромозомите на единия са се копирали. В такива случаи започва развиването на плацента, на плодни тъкани и съответно на зародиш. Но, за съжаление с генетични аномалии, които няма да му позволят да оцелее.

В много редки случаи е възможно от този тип гроздовидна бременност да се развият близнаци, но да оцелее само единият. А в около 5 % от случаите, няколко месеца след прекратяването й, пациентката може да развие злокачествен тумор, известен с името „хорионкарцином”, който бързо метастазира в белите дробове.

Причини за гроздовидна бременност

Все още точните причини за развиване на гроздовидна бременност още не са установени. Като фактори обаче, учените посочват липсата на жизненоважни хранителни вещества в организма на майката (като протеини и каротини), нездравословно хранене и липса на витамини, генетична онаследеност, предишен аборт, расова и възрастова принадлежност.

Симптоми за гроздовидна бременност

Гроздовидна бременност - мола хидатидоза

Гроздовидната бременност започва като ранните симптоми на нормалната бременност (липса на менструация, отпадналост, подуване на гърдите, сутрешно гадене и т.н). В един момент обаче (между шестата и шестнадесетата седмица) се появява вагинално кървене, което макар да не е непременно показател за гроздовидна бременност, трябва да се консултира с лекар. При гроздовидната бременност кръвта може да е ярко червена или тъмно кафява, продължително или спорадично течаща, слабо или леко проявяваща се.

Като обичайни симптоми за гроздовидна бременност все пак се приемат учестено гадене и повръщане, повишено ниво на определени хормони, вагинално кървене и отделяне на гроздовидни образувания, бързо нарастваща матка, липса на движение и сърдечна дейност у плода.

Лечение на гроздовидна бременност

Най-често гроздовидна бременност се отстранява с кюртаж. Това означава, че медицинското лице ще разшири шийката на матката и внимателно ще издърпа с помощта на специални уреди формираните в самата матка тъкани. След това с кюрета ще изчисти стените на матката от останали парченца тъкани. Възможно е лечението да протече и подобно на медикаментозен аборт – с помощта на хапче или на вагинален гел, които да предизвикат контракции и изхвърляне на плода.

Много е важно поне половин година сред прекъсването на гроздовидна бременност, жената да посещава редовни лекарски консултации. Ако е останала дори миниатюрна частица тъкан в матката, тя бързо може да се разрасне и да предизвика по-сериозни усложнения. Показател е и нивото на хормоните. Ако продължават да се покачват или остават високи, незабавно трябва да се вземат мерки.

Въпреки че в повечето случаи веднъж прекараната гроздовидна бременност не се отразява върху шансовете за следваща нормална бременност, много е важно да се следват точните лекарски указания за зачеване. Това означава, че може да се наложи между 6 и 12 месеца изчакване, докато хормоналните нива се нормализират. През това време се препоръчва използването на презервативи като метод на контрацепция, защото противозачатъчните хапчета може да предизвикат нов дисбаланс върху все още небалансираното състояние. А когато най-сетне желаната нормална бременност стане факт, направеният в първия триместър ултразвук ще го потвърди.