Гроздето повишава концентрацията

• от

Гроздето е богато на витамини С, А, К и В, минерали като мед, желязо, манган и други полезни за здравето съставки.

Гроздето е богато на витамини С, А, К и В, минерали като мед, желязо, манган и други полезни за здравето съставки. Ето защо включването му в хранителния режим има ползи за засилване на концентрацията и паметта.

Гроздето повишава концентрациятаСпоред изследване консумацията на 100 мл прясно изцеден гроздов сок подобрява когнитивните способности.

Учени смятат, че положителният ефект се дължи на антиоксидантните свойства на гроздето.

Гроздето е източник на ресвератрол - антиоксидант, за който е установено, че има защитна функция срещу рак на дебелото черво и на простатата, коронарна болест на сърцето, дегенеративни заболявания на нервната система, инсулт, гъбични и вирусни инфекции. Ресвератролът в гроздето помага и за забавяне процесите на стареене, смятат експерти.

Друго проучване показва, че редовната консумация на грозде понижава риска от метаболитен синдром, който е известен фактор за развитие на диабет тип 2. То има и благоприятно въздействие за регулиране на кръвното налягане.

Антоцианини са друг клас антиоксиданти, които се съдържат в червеното грозде. Установени са противоалергичните им, противовъзпалителни, антимикробни, както и противоракови свойства.

Функции за защита на здравето имат и катехините, открити в белите сортове грозде, които също са с антиоксидантно действие.