Грижа за пъпа на новороденото

от

Пъпът е видимият остатък от пъпната връв. Когато бебето се роди и връвта се пререже, това което е било единствената част от тялото му, поддържаща живота, става само остатък.

Пъпът е видимият остатък от пъпната връв. Когато бебето се роди и връвта се пререже, това което е било единствената част от тялото му, поддържаща живота, става само остатък.

Серията от събития е забележителна – новороденото дете прави първото си вдишване и кръвта се прекарва през дробовете, за да може отново да се обогати с кислород. Съдовете, по които се е пренасяла обогатената с кислород кръв от майката към плода толкова много месеци, се свиват бързо, стават фиброзни нишки и през тях вече не преминава кръв.

За няколко минути целият кръвоток през тялото се е променил и бебето започва самостоятелно да приема кислород.
Остатъкът от пъпната връв заздравява през първите няколко седмици.

Той става черен и твърд, често се трие в пелената или в дрехите около него. Може да кърви или да изпуска прозрачна течност и даже е възможно да се инфектира. Когато падне, отдолу остава пъпчето.
Някои пъпове са насочени навътре, други стърчат навън. Посоката няма нищо общо с това как е отрязана връвта, а само с това как мускулите на корема се свързват един с друг.

Какво става в тялото на бебето?

Пъпната връв е връзката между плацентата – доставчикът на храна – и растящия зародиш. Щом като бебето се роди, връвта се прерязва и бебето повече не получава кислород и храна от майчината си кръв.
На връвта се поставя скоба, за да се спре кървенето, а в някои болници остатъкът от пъпната връв се измива с антибактериална течност.
Оттук нататък връвта бавно загнива. Цветът се променя от жълт на кафяв и до черен. След няколко дена (понякога седмици) остатъкът пада и оставя пъп, покрит с гъст секрет. След няколко дена (или седмици) мястото се покрива с коричка и постепенно пъпът оздравява напълно.
Пъпът се приема за напълно оздравял, когато коричката падне, а кожата отдолу изглежда нормално. След като пъпът оздравее напълно, вашето бебе е готово за първата си баня.

Грижа за пъпа на новороденото

Какво може да направите?

В миналото е бил даван съвет остатъкът от пъпната връв, а след като той падне, и заздравяващият пъп да се почистват с изопропилов спирт. Смятало се е, че така остатъкът ще пресъхне и ще се ускори преминаването от падането му към заздравяването. Няма доказателства, че по такъв начин процесът се е ускорявал. Можете спокойно да оставите това място да зарасне само.
За да се намали възпалението на заздравяващия пъп, предната част на пелената трябва да се обръща надолу, за да не трие чувствителната заздравяваща кожа. Сега се правят пелени за новородени с прорез отпред, като по този начин се опростява грижата за пъпчето.
Помнете, че не трябва да потапяте бебето във ваничка, докато пъпчето не заздравее напълно. Трябва да го изтривате само с гъба и да пазите пъпа сух.

Кога да потърсите лекар?

Извикайте лекар, ако мястото около заздравяващия пъп стане зачервено и инфектирано или от заздравяващия пъп излиза много течност.