Хранителните алергии са по-често срещани сред децата, живеещи в градовете в сравнение с тези в малките градчета и села, сочи ново проучване.
Учените са на мнение, че причината е в условията, на които са изложени жителите на големите градове, като градски транспорт, замърсяване и др. Смята се още, че хранителните продукти в градовете са с по-съмнителен произход, което също е критерий за повишен риск от развитие на алергии.
За целта на новото проучване, проведено онлайн, са анкетирани повече от 38 000 души от различни по големина населени места. Въпросите се съсредоточават върху наличието на хранителни алергии сред децата и степента на тяхната поява. Анкетираните са родители с минимум едно дете над 18-годишна възраст.
Изследователи установяват, че децата с някакъв вид хранителна алергия са 9,8% в градовете, 7,2% в крайградските райони и 6,2% в малките градове.
Подобни проучвания са доказали, че жителите на градовете са изложени на по-голям риск от астма, екзема и сенна хрема. Някои учени излагат своята хипотеза, че наличието на дадена бактерия, срещана главно в селските региони предпазва жителите от алергични реакции.
Хранителните алергии могат да предизвикат значителни, животозастрашаващи алергични реакции. Свръхчувствителността към храни е най-често срещана през първите години от живота и засяга около 4-6% от децата. Повечето от тях по-късно развиват толерантност към храните, предизвиквали алергични реакции, изключение са фъстъците и лешниците.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.