Готвачки пестят от зеленчуци в храната на бебетата

• от

Готвачки в яслите и детските млечни кухни у нас масово пестят от зеленчуци и плодове...

Готвачки в яслите и детските млечни кухни у нас масово пестят от зеленчуци и плодове и почти не слагат рибни продукти в пюретата и супите на малчуганите. Вместо това, майсторките компенсират липсата на свежи продукти с макарони, тестени изделия и фиде.

Това показват резултатите от проверки на служители от 28-е регионални здравни инспекции в страната, които се обобщават в момента. Те са направени не само в общинските, но и частни млечни кухни.

На територията на цялата страна работят общо 167 такива заведения, които предлагат обедни менюта на деца от 10-месечна до 3-годишна възраст. Най-често допусканите нарушения в приготвянето на детската храна са свързани с еднообразни менюта поради липса на съвременен рецептурник за хранене на децата до една годинка. Това обясни д-р Нана Николова, специалист по хранене в Министерството на здравеопазването.

Готвачки пестят от зеленчуци в храната на бебета

Като цяло готвачките спазват необходимите изисквания за физиологични норми на хранене, но са установени и някои несъответствия, например отсъствие на постни ястия в храната на децата, завишена консумация на брашно и макарони, както и на нишесте. Твърде често не се предлагат достатъчно пресни плодове и зеленчуци, обясни д-р Николова и допълни, че менютата в детските млечни кухни са еднообразни.

По думите на експерта по хранене проф. Светла Петрова от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи, основната причина за това е, че никога до момента не е имало рецептурник за хранене на децата от една до три годинки.

Такава книжка се подготвя в момента от специалисти по детско хранене. Предвижда се тя да бъде готова до края на настоящата година, а от следващата ще влезе в сила за всички детски кухни и кухните в яслите, подчерта проф. Петрова. Тя обясни, че в примерното меню за седмицата на хлапетата ще присъстват поне три пъти по едно постно ястие, например зеленчукова супа или пюре, рибата ще се консумира също поне веднъж седмично, а силните и сушени подправки ще бъдат забранени.

Досега готвачките са разполагали с примерни менюта в брошура от 70-те години, в които дори има манджи със запръжки и изобилие на макаронени изделия.

Те обаче въобще не отговарят на съвременните разбирания за здравословно хранене, каза още проф. Светла Петрова.