Готово ли е моето дете за... голямо пътешествие?

от

Пътешестването с деца, особено около Нова година, може да се окаже незабравимо празнично приключение за цялото семейство.

Пътешестването с деца, особено около Нова година, може да се окаже незабравимо празнично приключение за цялото семейство. Важно е обаче на първо място да съобразиш планираната екскурзия/почивка с възрастта, интересите и възможностите на малкия пътешественик. Така ще си спестиш излишни неприятности.

Готово ли е моето дете за... голямо пътешествие?


Препоръчително е, особено сега в зимния сезон, да избягваш далечните дестинации, ако твоето мъниче все още не е навършило поне 6 месеца. От една страна, не е нужно да поемаш излишни здравословни рискове. От друга - на 3-4 м. бебчето надали ще успее да усети пълноценно празничната почивка. Всяка възраст има своите особености:

* За малчуганите до една годинка най-подходящи са местата, които максимално им напомнят за домашния уют. А пътуването дотам ще е комфортно, както с кола, така и със самолет. Избягвай автобусните екскурзии.

* Във възрастта между 2 и 3 години е добре да прецениш много внимателно превозното средство. За по-активните хлапета например летенето може да се окаже същински ад. Предпочитай екскурзии, които предлагат различни забавни атракциони - така ще си сигурна, че твоето дете няма да скучае.

* След 4-тата година можеш значително да разшириш избора, дори предварително да обсъдите с малкия пътешественик няколко подбрани дестинации.

* И не забравяй: детския задграничен паспорт, медицинска застраховка, малка спешна аптечка и любимата играчка.

Мнението на специалиста:

Ваня Димитрова, туристическа агенция „2travel”, София

„Като премислим внимателно всички детайли, ще видим, че дори и малкото ревливо бебе е готово за кратко пътешествие, та дори и за 13-часов презокенски полет или почивка в чужбина. Важното е родителите да са добре подготвени.

Ако пътуването е дълго, назависимо дали с кола, или самолет, детето трябва да е свикнало да стои спокойно в детското столче. Погрижете се да имате подръка достатъчно занимавки: играчки, книжки, материали за рисуване, лакомства за гризкане. Чудесна работа, (ако имате финансова възможност) ще ви свърши преносимото DVD с любимото детско филмче. Хубавото при пътуване с кола е, че може да се спира, за да поиграе малкото или в случай, че се налага да се купи нещо.

Взимането на много багаж обикновено създава конфликт между родителите, но пък осигурява комфорт и спокойствие на малчуганите, когато са заобиколени от вещите, с които са свикнали.

Екскурзия в европейска столица или друг голям град предполага тежко темпо за дете под 4 години. Ще има дълги разходки по забележителности и хапване на крак. В такъв случай бебешка количка тип „чадър” би свършила чудесна работа дори и за 4-5 годишно дете. Почивка до далечна екзотична дестинация е вариант с поне на 6-7 години, за да не се поемат излишни рискове. Ако нямате удобства и не се съобразите с интересите на малкото, дори и най-кроткото бебе може да обърка празничните ви планове.“