ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ: 7 лъжи в брака

от

Сега сигурно недоволно поклащаш глава и се питаш: Какви лъжи, след като основните ценности на брака са истината и доверието?

Сега сигурно недоволно поклащаш глава и се питаш: Какви лъжи, след като основните ценности на брака са истината и доверието? Е да, но вътре в себе си вече знаеш, че не всичко е такова, каквото изглежда на повърхността и както го представят в романтичните филми.

Бракът не е само цветя и рози, а път, по който трябва да вървиш с ясното съзнание, че те чакат много предизвикателства и изпитания, които ще ти разкрият истинската същност на любовта и тя определено няма да е така идеалистична, както в представите ти. Затова, когато ти казвам ЛЪЖИ, нямам предвид неискреност между партньорите, а точно онези заблуди, с които подхождаш към брака и които за съжаление доста често се оказват негов препъни-камък.

Лъжа No 1: Всичко, от което се нуждаеш е ЛЮБОВ

Истината е, че благословеният брак е мит. Безусловната любов, необходима на бебетата и малките деца, НЕ и не би трябвало да съществува между брачните партньори. Живеем във време, в което семейните грижи, под влияние на стреса, са поставени над всичко.

Момичетата продължават да бъдат възпитавани, че бракът е решение на всичките житейски проблеми и е от съществено значение за личното щастие. Затова и толкова много от тях остават с разбити надежди, когато се сблъскат с истинските трудности на семейния живот. Те не проумяват защо, въпреки че с партньора им се обичат толкова много, се чувстват нещастни.

Лъжата, че романтичната любов е достатъчна да направи брака благословен, оставя хората неопитни и неподготвени за поддържането на интимните отношения. За съжаление, колкото и прекрасна да е тази любов, тя не може да надвие всичко и само тя не може да се справи със семейните проблеми. Затова трябва да разбереш „природата“ на брака, да изучиш специфичните му умения и да приемеш, че правилното им прилагане изисква постоянство и усърдие.

Лъжа No2: Аз говоря постоянно! Партньорът ми просто не ме разбира!

Истината е, че повечето от нас говорят постоянно, но всъщност комуникация не се осъществява. Учат ни да бъдем открити в чувствата си, но никой не ни казва как да разграничим полезните от вредните. Много малко от нас знаят как да говорят или слушат ефективно. Всъщност много често, откровеността ни се обръща срещу нас самите – партньорът ни използва това, което му доверяваме, като средство за „подчинение“. И в същото време не разбира основната идея на нашето послание. Една от причините е, че начинът на общуване при мъжете и при жените съществено се различава. Но проблемната комуникация се дължи и на други фактори. Съществената причина е разминаването в ценностите, интересите, целите и желанията на двамата партньори. Така че подобряването на комуникацията сама по себе си не е разрешение за повечето проблеми в брака. Това е едва първата стъпка.

Лъжа No 3: Хората в действителност не се променят

Днес мнозина смятат, че хората не се променят или че отношенията помежду им няма да се променят, ако и двамата партньори не се постараят. Това неправилно и песимистично убеждение пречи на усилията им да подобрят брака си. Истината е, че мнозина се опитват да променят взаимоотношенията си, избирайки грешен подход и неудовлетворени от реултатите твърдят, че това е доказателство, че хората не се променят. Освен това, мнозина се страхуват от истинската промяна и предпочитат да си намират извинение, вместо наистина да направят нещо сериозно за това, което искат да имат. И дори единият партньор твърдо да защитава тази теза, другият може по много начин да го предразположи към обратното. Промяната винаги е възможна.

Лъжа No 4: Бракът създава неприкосновеност

Истината е, че може да живееш далеч от роднините си, но когато сключиш брак, ставаш по свързан с тях от когато и да било. Когато ставаме съпрузи и родители, моделите на поведение, които сме наблюдавали и семейните конфликти, през които сме минали, изплуват от подсъзнанието и се отразяват върху партньорските ни взаимоотношения. И дори да си мислиш, че живеейки отеделно от родителите си ще си далеч и от влиянието им, грешиш. Колкото по-далеч си от тях, толкова по-малко се замисляш, че всъщност несъзнателно действаш по начина, по който те са те възпитали, или пък се опитваш да противоречиш на този модел.

Лъжа No5: Равнопоставените бракове са по-лесни от традиционните

Този модел предполага, че дори задълженията да не са разпределени по равно, семейните отговорности трябва да бъдат разделени честно и взимането на решенията трябва да е общо. Мъжът уважава работата и приходите на жената, без да настоява да има преимущество в семейния бюджет и като силната половинка в брака. Тази теория на равнопоставеността е прекрасна! За съжаление, истината е, че обикновено проблемите във връзката възникват заради очакванията и отговорностите, които представителите от двата пола трябва да вършат. Мъжете имат склонност да се чувстват неоценени, че хем работят толкова усърдно извън дома, хем се съгласяват и вкъщи да поемат част от задълженията. Същото се случва и с жените, които през деня са в офиса, а когато се приберат трябва да се грижат за домакинството и децата. Това създава напрежение и объркване между партньорите и постоянно се заформят междуполови битки, които ще приключат едва когато мъжете напълно приемат домашните си задължения.

Лъжа No 6: Децата заздравяват брака

Нека кажем неизказаното: Децата са сериозно изпитание за брака. Много, много трудно е да признаеш, че малчуганите, които толкова много обичаш, може да навредят на взаимоотношенията ти с партньора, особено ако една от основните причини да се омъжиш е била именно създаването на семейство.

Истината обаче е, че живеем в свят, в който „бракуваните“ партньори вече работят така усърдно и не прекарват достатъчно време заедно, а децата им поглъщат останалата част от физическата и емоционална енергия, която са запазили за половинката си.

Дори когато обичаш децата си безрезервно, дори да си била подготвена за сътресението, което ще настъпи в живота ти след тяхната поява, предаността ти към тях ще разруши здравите окови на брака и ще трябва да се научиш да балансираш между ежедневното напрежение и запазването на семейното щастие.

Лъжа No 7: Вълнуващите преживявания в спалнята са много по-лесни

Медиите, литературата, науката – всичко ти показва по-вълнуващи начини за „онези“ моменти помежду ви, които са си само ваши. Навсякъде околло вас тече информация, с която интимният ви живот би трябвало да се превърне в приказка, но... защо тогава отношенията в спалнята не са по-горещи и по-забавни? Истината е, че ти и твоят партньор не сте наистина САМИ там. Представите за това как всички се радват на страхотен сексуален живот, не ви позволяват да се отпуснете истински и да сте удовлетворени от вашия собствен такъв. Понякога започваш да си мислиш за онези идеални двойки, които не са обременени от грижи, които не се притесняват от видимите белези на времето, отпечатващи се неумолимо върху лицата им, и чието либидо не намалява заради лошия дъх на половинката им или заради нарастващата купчина от неплатени сметки. И тогава се прокрадва мисълта, че пропускаш нещо. Че някъде там може би има човек, който ще те привлича повече, или пък за когото ти ще си по-привлекателна, че всъщност животът на всички е по-забавен от твоя.

Не забравяй обаче, че всеки сам подрежда живота си и само той е отговорен за щастието си.

Бракът е съюз, който не търпи егоизъм, но не е и приказката, която ти си представяш. Дори в началото да ти се струва такава, с времето ше започнеш да осъзнаваш, че бракът търпи естествена еволюция – от звездните емоционални фойерверки на безумното влюбване се разгаря пламъкът на зрелите взаимоотношения, което довежда до постепенно угасване на удоволствието и примиряване с рутината.
calendar

Календар