Гледай бебето - то ще ти покаже!

от

Чуваш този съвет от всичките си приятелки с деца: „Води се по бебето“. И ти идва да им извикаш в отговор: „И как по-точно да разбера какво ми показва?!“ Вместо да сипеш пепел по главата си, че си лоша майка, щом не можеш да разпознаеш кога рожбата ти плаче от глад и кога от колики, разшифровай първите признаци за бебешкия дискофорт с малко помощ от нас.
Гледай бебето - то ще ти покаже!

Гледай бебето - то ще ти покаже!

Чуваш този съвет от всичките си приятелки с деца: „Води се по бебето“. И ти идва да им извикаш в отговор: „И как по-точно да разбера какво ми показва?!“

Вместо да сипеш пепел по главата си, че си лоша майка, щом не можеш да разпознаеш кога рожбата ти плаче от глад и кога от колики, разшифровай първите признаци за бебешкия дискофорт с малко помощ от нас.

Умора

Плачът при умора обикновено не е силен. Всичко започва с мрънкане и някой от следните признаци:

  • търка очички;
  • дърпа ушите си;
  • прозява се.

При някои бебета е възможно да се зачервят леко очите и да изглеждат влажни, сякаш насълзени. Неприятното при преуморените мъници е, че много трудно могат да бъдат успокоени и приспани.

Какво можеш да направиш: Поразходете се малко с количката. Има дребосъци, които обичат дори у дома да ги подрусват лекичко в бебешката каляска - все едно са навън. Гушкането и люлеенето на ръце са изпитан метод, но ако бързо се изморяваш, опитай да използваш слинг. Така гърбът ти ще е максимално облекчен, а ръцете ти ще са свободни. Добра стратегия е и да влезеш в абсолютно тъмно помещение (например банята). На бебчовците им трябва обикновено само малко да се изолират от шум и светлина, за да заспят дълбоко.

Колики

Всички бебета имат колики, само че не всички плачат от тях. Всъщност в медицинските среди все още не съществува единно мнение за това какво точно представляват коликите. Факт е обаче, че почти всеки “необясним” плач при новородено на възраст над 3 седмици до около 3 месеца се приписва именно на тях. Кризите се случват най-често вечер, като плачът е съпроводен с някои от следните признаци:

  • свива крачета и опъва нервно крачета;
  • изпуска газове;
  • личицето се зачервява.

На незрялата храносмилателна система на мъниците й трябва време, за да се настрои към новия начин на приемане и разграждане на хранителните вещества. В повечето случаи менюто на кърмачката не е определящо за наличието или липсата на колики.

Какво можеш да направиш: Най-изпитаният лек срещу колики е топлината и носенето на ръце. Някои дребосъци се успокояват от капки и чайчета, но за повечето е важно най-вече да усетят близостта на родителите си.

Глад

Плачът след сън при новороденото и малкото бебе винаги се свързва с глад. Това, което ще видиш е разярено мъниче, което:

  • лапа юмручета като ги засмуква;
  • изплюва мигновено залъгалката.

Може би след това ще има борба по смяната на пелената и когато най-сетне пристъпиш към хранене, ще се измъчиш с изнервеното бебе, което захапва и пуска гърдата, сякаш е неспособно да засуче.

Какво можеш да направиш: Първо и основно – плачът е късен признак на глад! Минимум половин час, преди да се събуди, бебето е започнало да върти главичка в просъница, да примлясква с уста, да смуче езичето си, леко да докосва с ръчички устните си, сякаш несъзнателно и насън. Това всъщност са първите признаци на глад. Ако го вземеш тогава, сложиш го на гърда и смениш пелената, преди да предложиш втората гърда, ще имаш едно спокойно и сучещо с удоволствие бебче.

Ако обаче си пропуснала тези моменти и малкият лакомник крещи, за да бъде нахранен, то пелената може да изчака. При нервно кърмаче добра тактика е да го изправиш на рамото си и с леко люлеене и спускане надолу да го поставиш в поза за кърмене. Важно е да не сядаш и да не спираш да го люлееш, а след като засуче и постои на гърдата минута-две, вече може да заемете обичайната позиция за хранене.

Нужно е да знаеш...

До около средата на втория месец е трудно да се изгради ежедневен ритъм на хранене. Някои бебета желаят да сучат през час и половина, докато други могат да правят „серии“, като стоят на гърда 20-ина минути, а след 15 минути искат пак. Дори да са ти казали, че мъничето не бива да стои повече от 20 минути на гърда, това не е точно така в първите месеци. Бебето не суче ефективно през цялото време, затова внимавай да не се унася на гърдата и да не прави паузи по-големи от 2 минути.

Пълна пелена

Да си поговорим откровено... Как се чувстваш ти, когато трябва да носиш дамска превръзка? Убедена съм, че не ти е особено приятно. Сега си представи какво усеща бебето ти в еднократната пелена, за 24 часа, минимум за 12 месеца от живота си... Може би си забелязала, че докато го преобуваш бърза да се изходи (и по малка, и по голяма нужда). Ако го наблюдаваш по-внимателно ще ти трябват не повече от 3-4 седмици (тук нещата зависят и от бебето), за да започнеш да разпознаваш сигналите, които мъничето ти дава малко преди да се изходи.

Какво можеш да направиш: Ако не ти се занимава с пелените за многократна употреба, просто оставяй бебето голичко за 15-ина минути, за да порита и да се изходи, преди да го облечеш отново. Ще му хареса! А когато започнеш да разпознаваш сигналите, които дава, не се колебай просто да свалиш пелената. И можеш да си сигурна, че след време уроците ви „по гърне“ ще минат много по-бързо и по-успешно:).