Главоболие по време на бременност

от

Няма приятна болка. Но главоболието по време на бременност трябва да бъде лекувано, а и не бива да бъде подценявано. Виж защо...
Главоболие по време на бременност

Главоболие по време на бременност

Няма приятна болка. Но главоболието по време на бременност трябва да бъде лекувано, а и не бива да бъде подценявано. Виж защо...

Преди седмица си се върнала със снимка на малка точица от първия си ехографски преглед, а днес вече имаш проблем. От обяд те боли глава, в офиса си и не можеш да пиеш лекарства, защото пазиш малкото съкровище, което расте в теб. Е, не си единствена. Почти всяка втора жена е имала оплаквания, свързани с главоболие в първите месеци от бременността си.

При някои то е като пулсираща тъпа болка, други го описват като стягане с обръч, а в особено тежки случаи е придружено с остри болки в областта на синусите, виене на свят и разфокусиране на образа.

Различните усещания се обясняват с индивидуалната чувствителност на естрогенните рецептори, които определят какъв ще е отговорът на организма към променените хормонални нива.

Освен това увеличеното кръвоснабдяване през 9-те месеца може да окаже силен натиск върху кръвоносните съдове и това да доведе до мигрена.

Видове главоболие

Най-основно това състояние се дели на:

 • първично – когато се проявява спонтанно и не е свързано с друг здравословен проблем;
 • вторично - когато болката в главата е един от основните симптоми на заболявания като синузит, глаукома, прееклампсия, проблеми с бъбреците (характерни на бременност), както и още по-неприятните менингит, хематом или кръвоизливи в мозъка.

Каквато и да е причината, то следящият те акушер-гинеколог трябва да бъде уведомен, за да прецени имаш ли нужда от допълнителни прегледи или изследвания.

Как да се справиш с главоболието

Приемът на медикаменти особено в първите месеци е крайно нежелателен, затова трябва да опиташ всички алтернативни методи за справяне с проблема:

 • Изолирай стреса;
 • Разхождай се повече на чист въздух;
 • Пий достатъчно вода и се храни пълноценно;
 • В по-тежки случаи може да приемаш парацетамол, но избягвай ибупрофен и аспирин; Опитай акупунктура, студени компреси, специални упражнения (йога за бременни);
 • Вземи хладен душ;
 • Спи достатъчно. Липсата на сън, както и прекомерното спане могат да предизвикат главоболие. Леглото и възглавницата трябва да бъдат удобни. Възможно е през бременността изискванията ти към тях да се променят заради по-специфичните пози, в които ще започнеш да спиш.
 • Мисли положително, отдай се на приятни срещи с приятелки или започни с пазаруването за бебето.

Кога се налага да потърсиш лекарска помощ

Ако зрението ти се замъгли или усетиш изтръпване на ръцете и краката. (Подуването на лицето и крайниците може да е симптом за високо кръвно налягане или прееклампсия и също налага спешна консултация.)

Фактори, засилващи пристъпите на мигрена

 • Неправилно хранене и липса на достатъчно течности. Бременната се нуждае поне от около 2 литра вода на ден. Един от първите симптоми за дехидратация е главоболието.
 • Силен шум, остри миризми и липса на достатъчно кислород;
 • Промени в атмосферното налягане;
 • Стрес, физическа умора и липса на достатъчно сън;
 • Промени в кръвното налягане. Хипертонията често се комбинира с подуване на крайниците и появата на белтък в урината и налага спешна консултация с лекар.

Ако преди бременността много рядко си страдала от главоболие, а сега то често те мъчи, непременно обсъди това с личния си гинеколог.