Главоболие и бременност

• от

На какво може да се дължи честото главоболие през бременността?

На какво може да се дължи честото главоболие през бременността?

Николета Тонева, Варна


Главоболието е едно от най-често срещаните неразположения по време на бременността.  Болката може да бъде пулсираща, тъпа, да създава усещане за стягане на главата с обръч. Понякога неразположението минава бързо, но може и да е продължително.

Счита се, че причините са най-вече хормонални. Протичащите емоционални и физически промени в организма също не са за пренебрегване.

Когато те заболи главата, опитай се сама да определиш вероятната причина – стрес от предстоящите промени, недостатъчно сън, напрежение от даден човек или ситуация, продължителна работа на компютър. При подобни случаи добре биха ти се отразили ежедневни разходки, повече сън, балансирано хранене, леки упражнения, среща с хора, които ти действат положително, периодични почивки на работното място.

Не винаги обаче главоболието е безобидно. Макар и в редки случаи, то може да бъде сигнал за сериозни заболявания. Главоболието можа да бъде вследствие на високо кръвно налягане, късна токсикоза, нарушено мозъчно кръвообращение и др. Тогава е задължителна консултацията със специалист, за да бъде назначено нужното лечение.

Възможно е по време на бременността за пръв път да се срещнеш с мигрената. Причината са разширените кръвоносни съдове на мозъка. Болката е тъпа, после става пулсираща в слепоочията, понякога съпътствана с гадене и повръщане, чувствителност към светлина, миризма и шум. Съществува понятието „мигрена с аура“. Предупредителните сигнали са – притъмняване с кръгове под очите, привиждане на движещи се точки или светещи зигзаги.

Ако преди бременността си страдала от заболяването, то сега поради редицата изменения в организма пристъпите могат както да изчезнат, така и да се стабилизират. За да се избавиш от мигрената като начало е нужно да отстраниш провокиращите я евентуални фактори – например да изключиш „опасните“ продукти от менюто си – шоколад, мляко, червено вино, орехи, чай, кафе, кола, остаряло сирене, консервирани и мариновани изделия. Масажът, леките физически упражнения, йогата, студения компрес понякога също помагат. В дадени случаи не може без медикаменти, но прибягвай до тях само тогава, когато наблюдаващия лекар е преценил нуждата от тях.

Нужно е да знаеш...

  • 70% от бременните жени се оплакват от главоболие, особено през първия триместър.
  • Главоболието само по себе си не представлява опасност нито за теб, нито за плода. Но когато е знак за нещо друго е задължителна консултацията със специалист. Ето и случаите, когато непременно трябва да потърсиш лекарска помощ:
  1. Главоболието е упорито, не минава в продължение на няколко часа дори след прием на болкоуспокояващо;
  2. Съпроводено е с температура, гадене, повръщане или с болка и на друго място;
  3. Придружено е с отоци по долните крайници;
  4. Имаш проблем със зрението – виждаш замъглено или използваш очила с диоптър. Понякога през бременността е нужна корекция на диоптъра.


Консултант: д-р Елица Иванова, акушер-гинеколог, медико-стоматологичен център „Медстом“, София