Гинеколог съвета да продължите със секс по време на бременност

• от

Положителните емоции от полов акт ще помогнат на бременността и няма да провокират преждевременно раждане, увери Виктория Фисюк, акушер-гинеколог в Центъра за репродуктивно здраве SM-Clinic.
© iStock.com

Положителните емоции от полов акт ще помогнат на бременността и няма да провокират преждевременно раждане, увери Виктория Фисюк, акушер-гинеколог в Центъра за репродуктивно здраве SM-Clinic. В интервю за изданиетоLenta.ru специалистката призова двойките да продължат със секса, докато чакат дете.

Като се има предвид, че бременността е в резултат на сексуални отношения, няма нужда от прекъсването им на този етап, категорична е лекарката. Според нея това е продължение на хармоничните отношения между мъжа и жената и мнението, че бъдещите родители трябва да се откажат от интимността по време на бременност е абсолютно погрешно.

Разбира се, по време на бременност има ситуации, когато акушер-гинеколожката препоръчва „сексуална почивка“. Това обаче се дължи на определени патологии и състояния, които могат да възникнат по време на бременност: заплаха от спонтанен аборт, токсикоза, слабост, особено през първия триместър. Ако бременната жена има някакъв дискомфорт, болка в долната част на корема, кърваво или друго течение, е необходимо да се посети акушер-гинеколог. Това може да е фалшива тревога, но е по-добре да сте в безопасност.

Първото тримесечие често е придружено от промени в настроението на бременната жена и липса на желание за секс, продължи Фисюк. Но това е временно, партньорът трябва да разбере това и да подкрепи любимата си, уточни тя.

Специалистката добави, че второто тримесечие като правило е по-благоприятно за самата бременна жена. Тялото й вече се е адаптирало към новото състояние и поради промените в хормоналния фон жената иска повече любов и тактилен контакт.

„В този период на бременността коремът вече започва да расте, но все още не пречи на интимните отношения, които в никакъв случай не са опасни за плода. Напротив, положителните емоции имат положителен ефект върху бременността“, обясни Фисюк.

Дори третият триместър не е противопоказание за интимен живот, увери гинеколожката. Според нея по време на секс кръвообращението се подобрява, включително през плацентата, и по това време плодът се снабдява активно с хранителни вещества. Освен това емоционалният фон на майката има положителен ефект върху вътрешноутробното развитие на детето, допълни тя.

В заключение Фисюк отбеляза, че сексът не може да провокира спонтанен аборт или да причини преждевременно раждане при здрава жена. Ако лекарят, наблюдаващ бременността, е настоял пациентката да ограничи половия си живот, препоръките му трябва да се спазват стриктно, подчерта събеседничката. /БГНЕС