Генно модифицираните храни

• от

Според някои учени в тези храни са абсолютно безобидни, освен това представляват истинското решение за много бедни и гладуващи народи.

Според някои учени в тези храни са абсолютно безобидни, освен това представляват истинското решение за много бедни и гладуващи народи. Такива храни са устойчиви на болести и по тази причина нямат нужда от толкова химикали, които да ги предпазват от вредители или поне не от традиционно използваните до сега. Според други обаче, подобни храни крият много опасности, които дори не са проучени до край, освен това представляват опасност за традиционното земеделие и хората, занимаващи се с него, които ще останат без работа.

Днес генно модифицираните организми се отглеждат в над двадесет страни по света и почти осем милиона души за заети в този бизнес. Около 60% от тях се занимават с отглеждането на генно модифицирана соя, около 24% с царевица, 11% с памук, а останалите с рапица и други.

Споровете относно ползите и вредите от тези храни продължават от много години. Един от положителните ефекти на тези противоречия е, че се постигна споразумение в европейските страни да се обозначават задължително всички продукти с такъв произход, за да бъде информиран потребителя. За съжаление това в България все още не се спазва.
Какво представляват ГМО
Това са живи организми (предимно растения), чиято генетична структура е изменена, като са добавени нови, несвойствени за нея качества, най-често устойчивост към различни вредители, към болести и към определени климатични условия. С помощта на тази технология стопаните могат да са спокойни, че реколтата им няма да бъде унищожена от вредители например. Освен това продукцията им е по-устойчива, поради изменените си гени, което пък спестява на собствениците средства за торове и химикали.

До тук положението изглежда направо розово, само че както винаги монетата си има и обратната страна.
Проведени са изследвания във Великобритания и Русия, в които са използвани плъхове, хранени с генно модифицирани картофи. Според резултатите животните започнали да страдат от болести на стомаха и черния дроб, появили се промени в клетъчната им структура, изменил се химическия състав на кръвта, а общото им тегло и това на главния мозък намаляло.
Според други изследвания, подобни храни предизвикват нови алергии, нямат нужните хранителни и вкусови качества и не снабдяват организма с жизненоважните минерали, витамини и микроелементи.

За съжаление ГМО се срещат в най-различни соеви продукти, във всевъзможните сосове и кетчупи (на основата на соя). Намират се и в различни колбаси, пастети, чипсове, газирани напитки и дори в някой продукти, предназначени за деца като шоколади, вафли и готови закуски. Ето защо е много важно да приучим децата си на здравословно хранене и по възможност да им спестяваме максимално подобни храни-боклуци. Още повече, че дори и да четеш опаковката, много производители са некоректни и не споменават точни състав или просто пропускат някои важни подробности. Освен това, никой не е задължен да напише на опаковката на пилето, че то е хранено с ГМО, така че вероятността да консумираме изменени продукти дебне и от месата.

Опасностите не се изчерпват само с това, видоизменените организми могат чувствително да променят облика на флората, поради своята генно изменена структура. Именно по тази причина много екологични организации се борят с разпространението на ГМО. За съжаление в повечето случаи технологичния напредък носи след себе си негативни последици върху здравето на хората и природата. А най-често това, което се класифицира като „напредък” е просто поредното бизнес начинание, зад което стоят милиарди долари.