Форма и размери на зърната на гърдите

от

Възприемани по-скоро като сексуален обект, гърдите на жените често остават в страни от разговори и обсъждания, може би поради неудобство. Докато не се появи бебето и не започнат да изпълняват основната си роля.
Форма и размери на зърната на гърдите

Форма и размери на зърната на гърдите

Възприемани по-скоро като сексуален обект, гърдите на жените често остават в страни от разговори и обсъждания, може би поради неудобство. Докато не се появи бебето и не започнат да изпълняват основната си роля.

Именно тогава повечето жени осъзнават, че не са наясно с формата и структурата на зърната на собствените си гърди. А това понякога води до проблеми с кърменето. При това в повечето случаи произтичащи не от същински проблем, а от насаден от външни лица такъв. Най-общо казано зърната на гърдите са три типа – нормални, плоски или вдлъбнати. Като е напълно възможно формата им да е различна за всяка гърда (и в това няма нищо неестествено).

Бебето не суче от зърното, а от гърдата. За да е пълноценно действието, то има нужда да оформи сукателна повърхност от зърното и ареолата. Затова няма значение каква е точната форма на зърната.

Нормални (изпъкнали) зърна

Като правило се счита, че жени с такива зърна не би следвало да имат проблеми. Практиката обаче сочи друго. Възможно е (и не рядко срещано), при диаметър на самото зърно по-голям от монета от 5 ст. засукването да се осъществи доста трудно. Ако и бебето е с плитък рефлекс на повръщане, то такова голямо или много изпъкнало зърно (с големина и ширина на палец до първата фаланга) може лесно да задейства този рефлекс и то да се храни много трудно.

Нашият съвет: При възможност първо се свържи с консултант по кърмене. Добрата новина в твоя случай е, че колкото по-голямо става бебето, наред с всичко останало расте и устата му. Дори да се наложи хранене с шише, след месец, два или три ще можете да преминете изцяло на кърмене. За да се случи това ти трябва да положиш усилия да запазиш лактацията си. Това означава изцеждане на млякото през два-три часа, което не би било проблем, ако можеш да използваш помпа. При големи зърна, обаче това не винаги е възможно. Затова най-добрият вариант е да се научиш да се изцеждаш на ръка. Да, това ще ти отнема много време и усилия в началото, но кърмата е най-добрата храна за бебето и си заслужава поне да опиташ. В последствие с консултанта по кърмене бихте могли да направите схема, която да е максимално съобразена с твоите и на бебето нужди.

Плоски зърна

Те изглеждат равни с ареолата, но в повечето случаи при докосване, студ или възбуда изпъкват. Ако твоите са такива – не би следвало да се тревожиш. Практиката сочи, че бебетата рядко имат проблем с тези форми. Най-важното е да се научиш да поставяш мъничето правилно. Още докато търси зърното то вече ще е изпъкнало и от теб се иска само да го насочиш леко.

Нашият съвет: Най-важното условие, за да засуче успешно малкото е ти да искаш това да стане. Не чакай бебето да огладнее и да се разплаче. Постави го близо до гърдата още докато спи и ще видиш, че то само ще се ориентира. Ареолите трябва да бъдат меки, за да може мъничето да изтегли лесно в устата си и зърното, и част от самата ареола. Желателно е първоначално да се опиташ да поставиш бебето на гърда, без да използваш силиконови зърна. Можеш да си помогнеш с три лесни техники:

  • С-образен сандвич захват. Удобен е, когато бебето е във футболна поза или в поза „конче“. Оформяш ръката си като буквата „С“ и притискаш ареолата между палеца и показалеца си като леко я „смачкваш“, за да може бебето да поеме по-голяма част от нея. Ако си представим ареолата като циферблат, то палецът ти ще е на 12 часа, а показалецът – на 6.
  • U-образен сандвич захват. Действието е същото като гореописаното, но палецът е на 9 часа, а показалецът – на 3. Този захват е удобен при двата вида люлка (обикновена и кръстосана).
  • Чашковиден захват. Препоръчва се при жени с по-големи ареоли и по-месеста и не много еластична тъкан на ареолите. Трябва да захванеш част от тъмния кръг така, все едно държиш чашка за кафе. Разстоянието от зърното и захвата би следвало да е около пръст, пръст и половина, за да може бебето да засуче оптимално лесно.

Вдлъбнати зърна

Това са зърна, които в спокойно състояние не изпътват навън, а приличат на трапчинки върху ареолата. При това положение на пръв поглед кърменето изглежда невъзможно, но това съвсем не е така. Тук също от основно значение е дали при дразнене и притискане на ареолата зърната могат да станат равни с нея или да изпъкнат лекичко. Важно е каква е самата ареола – дали тъканта е мека и еластична, или месеста и трудно податлива на притискане. Имай предвид, че класически вдлъбнати зърна, които при притискане се прибират по-навътре и чиито ареоли са много месести и неподатливи на изтегляне се срещат много рядко.

Нашият съвет: Добре би било да се срещнеш още по време на бременността си с консултант по кърмене. Заедно ще видите какъв е твоят конкретен случай и ще начертаете предварителен план за действие. Най-важното е да се подготвиш, че ще чуеш поне няколко пъти, че кърменето за теб ще бъде или много трудно, или невъзможно и ДА НЕ се впечатляваш от тези реплики. Все пак последна дума има бебето. Обикновено, ако и двете гърди изглеждат еднакво, мъниците се справят по-успешно, отколкото ако зърното на едната е плоско, а на другата – вдлъбнато. Тогава при смяната на гърдите може да има леко объркване, но бебетата бързо свикват с тези разлики и се нагаждат към тях. За теб важат същите начини да си помогнеш като описаните по-горе. Различните видове захват са удобни при различни пози. Това, което може би ще се наложи да правиш е да изтегляш зърното предварително.

Как да си помогнеш

  • Ако знаеш, че зърната ти изпъкват при студ, най-добре би било да се съблечеш преди кърмене и да използваш студена вода или лед, за да могат да настръхнат.
  • Можеш чрез въртеливи движения на палеца и показалеца да захванеш и изтеглиш зърното напред, като след това си послужиш с някои от захватите, които изброихме по-горе.
  • Помпата за изцеждане на кърма също би могла да е добър помощник. Използвай я 1-2 минути преди кърмене, за да изтегли и оформи зърното, а след това постави бебето на гърда. Така получаваш и бонус, че на мъничето не му се налагата две-три „празни“ суквания в началото, за да потече млякото.
  • Продават се и отделно помпички за зърна, чиято цел е да помогнат на жени най-вече с вдлъбнати зърна да преодолеят този проблем. Някои производители твърдят, че тези пособия могат да се използват и по време на бременността, за да оформят зърната предварително. Това е по-скоро търговски трик, защото всяка стимулация в тази област може да предизвика контракции и съответно, ако тя е честа (както би следвало да се очаква), то може да доведе до преждевременно раждане. Затова не прави нищо, което не си консултирала със специалист по кърмене или акушер-гинеколог.