Фонтанелата на бебето - най-важното, което трябва да знаете

от

Още с първото погалване усещате колко мека и беззащитна е малката бебешка главичка. Не изпадайте в паника - ето най-важното, което трябва да знаете за фонтанелата.

Фонтанелата на бебето

Фонтанелата на бебето

Още с първото погалване усещате колко мека и беззащитна е малката бебешка главичка. Не изпадайте в паника - ето най-важното, което трябва да знаете за фонтанелата.

Независимо от размера на фонтанелата, костите на черепа растат и обиколката на главата трябва да се увеличава с около 1-2 см на месец през първата година.

Всички бебета се раждат, с няколко фонтанели, но две от тях са най-забележими - голяма и малка. Голямата е разположена върху горната част на черепа - между челната, тилната и теменната кост. Има формата на ромб и е с размери приблизително 2 на 2 см.

Малката фонтанела има триъгълна форма, намира се на тила и се затваря значително по-рано (може да е затворена още при раждането или се затваря до третия месец).

Структурата на бебешката глава помага на малкото да премине през родовите пътища.

В момента на раждане тилните кости припокриват леко теменните, главата става по-малка и бебето по-лесно преминава през майчиния таз.

След раждането главата постепенно придобива своята първоначална форма, фонтанелата има и друга важна роля - например при повишено вътречерепно налягане (следствие от протичането на раждането или от вътреутробна инфекция) тя е способна да компенсира това състояние.

Поради тази причина неонатолозите винаги обръщат внимание на изменението в размерите и напрежението й в периода след раждането.

Проследяването на състоянието на голямата фонтанела е важен критерий за здравето на бебето в първата му година.

Затварянето й обичайно се случва към 12-18-месечна възраст, рядко около две години.

  • Ако фонтанелата се затвори до шестия месец, трябва да се консултираш с детски невролог, защото е възможно при малкото да се формира микроцефалия. Причината за подобна патология е в това, че ранното затваряне на шевовете и фонтанелите възпрепятства растежа и нормалното развитие на главния мозък.
  • Ако фонтанелата се затвори след 18-ия месец, е възможно детето да има рахит, за който трябва наблюдение и лечение. Обикновено в тези случаи има и промени във формата на главата.

Трябва ли да се пази фонтанелата?

Съединително-тъканното образувание, което покрива мозъка, е достатьчно плътно и затова не е нужно специално да се пази от докосване тази част от главата.

Когато детето плаче силно, фонтанелата може леко да подпухва, а пулсацията на кръвта става по-забележима, но това не бива да буди тревога, щом отминава, след като бебето се успокои.

Специфична грижа за фонтанелата не е необходима - достатъчна е минималната предпазливост. Разресването на косичката не може да навреди, но все пак е добре това да става с бебешки гребен или четчица с меки косми.

Задължително се консултирайте с лекар:

Костите на черепа са меки, детето се поти, косата на тила му окапва и главата му е с неправилна форма. Всички тези симптоми говорят за рахит и трябва да се вземат непременно мерки.
Вместо да се смалява, фонтанелата става все по-голяма, а обиколката на главата започва да се увеличава. Детето е станало по-плачливо и неспокойно или пък обратното - със
слаби реакции. Потърсете педиатър или детски невролог, който да отхвърли евентуална опасност от хидроцефалия.
Фонтанелата хлътва - възможно е детето има недостиг на течности, особено ако е прекарало остра коремна инфекция, съпроводена от разстройство и/или повръщане. Други причини за това състояние може да са продължителна висока температура или недохранване.

Профилактиката

Даването на витамин D след първия месец, редовните разходки навън и умерените слънчеви бани са най-добрата превенция за рахит и здрава костна система на бебето.

Всеки месец при консултацията, педиатърът проследява големината на фонтанелата и в зависимост от размера и определя необходимата доза витамин D.

Консултант: д-р Татяна Ралчева, педиатър, 15 ДКЦ, София