Фолиевата киселина

от 1

Какво е дефект в невралната тръба и как можем да намалим риска от раждане на дете с подобен проблем? Какво представлява фолиевата киселина, къде се среща в естествената си форма и защо трябва всяка бременна да я приема?
Фолиевата киселина

Фолиевата киселина

Какво е дефект в невралната тръба и как можем да намалим риска от раждане на дете с подобен проблем? Какво представлява фолиевата киселина, къде се среща в естествената си форма и защо трябва всяка бременна да я приема?

Какво е фолиева киселина?

Фолиевата киселина, фолат,  или птерилглутаминова киселина (pteroylglutamic acid) е водоразтворим витамин (витамин В9). Той спомага за изграждането на здрави клетки в организма. Човешкото тяло не го произвежда и не може да съхранява запаси от него продължително време. Съществуват 2 разновидности на фолиевата киселина – натурална (набавя  се от организма чрез храната) и синтетична (под формата на таблетки). Приемана в естествената си форма, фолиевата киселина е нестабилна и бързо губи своята активност. Синтетичната форма се усвоява много по-лесно от организма.

Къде се среща в естествената си форма?

В зелените листни зеленчуци, тъмнозелени зеленчуци, цитрусови плодове, фасул, грах, броколи, леща, аспержи, фъстъци, авокадо, домати, ечемик, зеле, карфиол, кълнове, неполиран ориз, паста, хляб, ряпа, сушени плодове, бирена мая, всякакви пълнозърнести продукти, говеждо месо, свинско месо, агнешко месо и др.

Защо фолиевата киселина е важна за бременните?

По време на бременността тялото на жената се нуждае от допълнително количество витамини и минерали, включително на фолиева киселина. Тя е необходима за нарастването на матката, изграждането на плацентата и за развитието на ембриона. Този витамин е критичен за развитието на тъканите и ДНК, за делението и растежа на клетките, особено на червените кръвни клетки.

Какво може да причини недостигът на фолиева киселина?

Недостигът на фолиева киселина увеличава риска от анемия, раждане на мъртво дете, преждевременно раждане, спонтанен аборт, прееклампсия, отлепване на плацентата, синдром на Даун, умствено изоставане, заешка устна, вълча уста, дефекти на невралната тръба (ДНТ) – дефекти в развитието на гръбначния мозък.

Най-често срещаните ДНТ са spina bifida, аненцефалия и енцефалоцеле. ДНТ обикновено се развиват в първите 28 дни на бременността. За дефект на невралната тръба се говори, когато тя не се затвори правилно и мозъкът остава в контакт с околоплодната течност.

Спина бифида е вроден дефект, който се появява в първите 4 седмици на бременността, много често преди самата жена да е разбрала, че е бременна. Причините за появата на спина бифида са все още неясни, в някои от случаите се касае за генетично предаване на този дефект, но в 95% от регистрираните случаи той се появява за първи път в семейството.

  • Спина бифида се характеризира с неправилно развитие на костния канал, в който се разполагат главният и гръбначният мозък. Костният пръстен на засегнатите прешлени не се затварят напълно и така външната част стои разделена. Спина бифида има различни степени на засягане.
  • Аненцефалията е анормално развитие на главния мозък (или частична негова липса), съчетано с неразвитието на някои черепни кости.
  • Енцефалоцеле – непълно затваряне на черепа. Дефектът е прикрит от тънка мембрана или кожа.

Как се диагностицират ДНТ?

Чрез пренатални тестове:  алфа-фетопротеин (АФП) в серум от бременната. Това изследване се прави между 15 и 19 г.с. Малко количество венозна кръв от бременната се изследва за нивата на АФП. 

Концентрациите му в амниотичната течност и в майчиния серум са най-високи около 13 г.с. Високи стойности  предполагат вероятно наличие на ДНТ при бебето, а много ниски стойности - вероятност от синдром на Даун. Важно е да се знае, че когато се открият високи или ниски нива на АФП това не означава задължително, че има някакъв проблем с бебето.

Възможно е този резултат да е причинен от многоплодна бременност, от диабет или болести на черния дроб на майката. За да се потвърди наличието на ДНТ са необходими и други изследвания – детайлен ултразвуков преглед от специалист в тази област и/или амниоцентеза.

Кои са изложени на по-голям риск?

Някои жени са изложени на по-голям риск от раждане на дете с ДНТ и това са тези, които са имали предишна бременност с дете с подобен проблем или такива, при които има фамилна обремененост. Друг рисков фактор е инсулинозависимият диабет, ниският социално-икономически статус, жени с диагностицирано затлъстяване, небалансиран хранителен режим, при алкохолици.

Какво е необходимото количество фолиева киселина, която трябва да се приема и кога трябва да се започне с приема й?

Всекидневното приемане на 0,4 милиграма фолиева киселина 1 месец преди забременяването (в най-добрия случай – 3 месеца преди това), както и през първите 3 месеца от бременността намалява риска от сериозен дефект на невралната тръба с до 80%. Ефектът й от намаляване на риска от този тип дефекти намалява значително, ако нейният прием започне след края на първия триместър на бременността.

Понеже началото на бременността не винаги може да се предвиди, се препоръчва на всички жени в детеродна възраст да приемат допълнително фолиева киселина, освен това количество, което си набавят от храната.

Жени, при които съществува по-голям риск от развитие на плод с ДНТ трябва да поемат по-високи дози фолиева киселина – 4 милиграма 1 месец (или най-добре 3 месеца) преди забременяването и през първите 3 месеца от бременността - ежедневно.

Фолиевата киселина е полезна не само за жени във фертилна възраст, тя намалява също така и риска от някои видове рак (на дебелото черво), сърдечни заболявания, спомага при физическа умора.

Имай предвид, че фолиевата киселина не е лекарство, а само хранителна добавка (витамин) и тя не гарантира отсъствието на дефекти на плода.

Не са известни токсични нива на фолиевата киселина.