Недостигът на фолиева киселина е най-разпространената хиповитаминоза при бременните. Витаминът е изключително важен по няколко причини. Спомага за намаляване риска от преждевременно раждане и няколко вродени заболявания на бебето.
Ефективността от приема на фолиева киселина се потвърждава от американските педиатри. Центъра по контрол на качеството на храните и медикаментите в САЩ препоръчва на производителите на брашно да обогатяват продуктите си с фолиева киселина (водоразтворим витамин от група В).
Резултатът е удивителен – случаите на деца с вродени дефекти на гръбнака намаляват с 43% и се свеждат едва до 4% от новородените. За съжаление наскоро цифрите показват покачване на процента до 7 в резултат от понижения прием на този витамин в следствие масово разпространените диети, които изключвта тестените изделия.
През 1998 г британския учен Никълъс Уолд открива, че има връзка между употребата на фолиева киселина и спада в броя на новородените с вродени дефекти на гръбначния стълб и мозъка. Недобре развития гръбначен стълб в следствие липсата му води до пожизнена инвалидизация поради парализа на долните крайници. Деца с аненцефалия страдат от пълната или почти пълната липса на развит мозък и загиват още в утробата или веднага след раждане.
Включването на продукти, съдържащи фолиева киселина почти напълно предпазва бебетата от тази опасност.
Подходящите храни трябва да се консумират не само по време на бременност, а и по възможност още преди появата на двете чертички на теста за бременност.
Фолиевата киселина се оказва нужна не само на майките, но и на бъдещите татковци. Ако съдържанието й в организма на мъжете е недостатъчно, в спермата им може да се образуват излишни или недостатъчни количества хромозома, която може да доведе също до вродени дефекти в бебето или до преждевременно раждане.
Учените са установили още един интересен факт за този витамин.
Препоръчаната доза от него на ден е 400 микрограма, тя е достатъчна за да намали риска от появата на заешка и вълча устна на бебето.
Но още по-интересен е фактът, че е доказана връзка между фолиевата киселина и предотвратяването на спонтанния аборт. Изследване, обхванало 38000 жени, показва че приемането й в продължение на една година преди зачатието понижава риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане. От 20 до 28-та седмица рискът спада с до 70%, а от 28 до 32 седмица до 50%.
Освен всичко това, приема на витамина в началото на бременността намалява риска от прееклампсия и проблеми с кръвното налягане.
Известен е и факта, че фолиевата киселина способства за образуването на нови клетки.
Нужна е на всяка нова клетка в организма на ембриона, а и на бременната за производството на достатъчно количество кръвни телца. Нещо изключително важно поради често срещаната анемия при бъдещите майки.
При бременност имаш нужда от този витамин и поради факта, че той значително намаялва и облекчава токсикозата, анемията, депресията и болките в краката.
За да е максимален ефекта, трябва да започнеш приема още преди зачатието на детето.
Обяснението е просто – трябва да се натрупа известно количество от него в организма, за да задоволи твоите нужди и тези на детето в първите седмици от бременността, а дефектите в гръбначния стълб се появяват именно в началото. Много често дори не осъзнаваш, че си бременна през първите седмици и нямаш възможност да започнеш веднага с приема, но ако планираш беменност имай предвид този витамин.
Важно е лекар да ти предпише нужната доза, ако ще го приемаш под формата на хапчета, тъй като предозирането му също е опасно и непрепоръчително.
Най-добре е да приемаш фолиевата киселина посредством естествените й източници. Така опасността от предозиране изчезва, а и витаминът се усвоява по-добре.
Следните продукти са добър източник, процентите показват колко от дневната доза се съдържа в определеното количество:
- Бобови – ¾ чаена чаша (105 мкг) са 25%;
- Спанак - една чаена чаша от листенцата (100 мкг) са 25%;
- Аспержи - четири стръка (85 мкг) – 21%;
- Паста с яйца – 250 гр (59 мкг) – 13%;
- Сок от портокал – една чаена чаша (35 мкг) 9%;
- Един банан – 20 мкг - 5%.
Разнообразното ежедневно меню е най-добрият начин за доставянето на този безценен витамин.
Включвай редовно в храната си сурови плодове и зеленчуци, ядки и бобови, повече моркови, зелена салата, спанак, рукола, авокадо, пълнозърнести продукти от твърда пшеница, яйчен жълтък и много плодове.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.