Фолиева киселина при бременност

от

Недостигът на фолиева киселина е най-разпространената хиповитаминоза при бременните. Витаминът е изключително важен по няколко причини.

Недостигът  на фолиева киселина е най-разпространената хиповитаминоза при бременните. Витаминът е изключително важен по няколко причини. Спомага за намаляване риска от преждевременно раждане и няколко вродени заболявания на бебето.

Ефективността от приема на фолиева киселина се потвърждава от американските педиатри. Центъра по контрол на качеството на храните и медикаментите в САЩ препоръчва на производителите на брашно да обогатяват продуктите си с фолиева киселина (водоразтворим витамин от група В).

Резултатът е удивителен – случаите на деца с вродени дефекти на гръбнака намаляват с 43% и се свеждат едва до 4% от новородените. За съжаление наскоро цифрите показват покачване на процента до 7 в резултат от понижения прием на този витамин в следствие масово разпространените диети, които изключвта тестените изделия.

През 1998 г британския учен Никълъс Уолд открива, че има връзка между употребата на фолиева киселина и спада в броя на новородените с вродени дефекти на гръбначния стълб и мозъка. Недобре развития гръбначен стълб в следствие липсата му води до пожизнена инвалидизация поради парализа на долните крайници. Деца с аненцефалия страдат от пълната или почти пълната липса на развит мозък и загиват още в утробата или веднага след раждане.

Включването на продукти, съдържащи фолиева киселина почти напълно предпазва бебетата от тази опасност.

Фолиева киселина при бременност

Подходящите храни трябва да се консумират не само по време на бременност, а и по възможност още преди появата на двете чертички на теста за бременност.

Фолиевата киселина се оказва нужна не само на майките, но и на бъдещите татковци. Ако съдържанието й в организма на мъжете е недостатъчно, в спермата им може да се образуват излишни или недостатъчни количества хромозома, която може да доведе също до вродени дефекти в бебето или до преждевременно раждане.

Учените са установили още един интересен факт за този витамин.

Препоръчаната доза от него на ден е 400 микрограма, тя е достатъчна за да намали риска от появата на заешка и вълча устна на бебето.

Но още по-интересен е фактът, че е доказана връзка между фолиевата киселина и предотвратяването на спонтанния аборт. Изследване, обхванало 38000 жени, показва че приемането й в продължение на една година преди зачатието понижава риска от спонтанен аборт и преждевременно раждане. От 20 до 28-та седмица рискът спада с до 70%, а от 28 до 32 седмица до 50%.

Освен всичко това, приема на витамина в началото на бременността намалява риска от прееклампсия и проблеми с кръвното налягане.

Известен е и факта, че фолиевата киселина способства за образуването на нови клетки.

Нужна е на всяка нова клетка в организма на ембриона, а и на бременната за производството на достатъчно количество кръвни телца. Нещо изключително важно поради често срещаната анемия при бъдещите майки.

При бременност имаш нужда от този витамин и поради факта, че той значително намаялва и облекчава токсикозата, анемията, депресията и болките в краката.

За да е максимален ефекта, трябва да започнеш приема още преди зачатието на детето.

Обяснението е просто – трябва да се натрупа известно количество от него в организма, за да задоволи твоите нужди и тези на детето в първите седмици от бременността, а дефектите в гръбначния стълб се появяват именно в началото. Много често дори не осъзнаваш, че си бременна през първите седмици и нямаш възможност да започнеш веднага с приема, но ако планираш беменност имай предвид този витамин.

Важно е лекар да ти предпише нужната доза, ако ще го приемаш под формата на хапчета, тъй като предозирането му също е опасно и непрепоръчително.

Най-добре е да приемаш фолиевата киселина посредством естествените й източници. Така опасността от предозиране изчезва, а и витаминът се усвоява по-добре.

undefined

Следните продукти са добър източник, процентите показват колко от дневната доза се съдържа в определеното количество:

  • Бобови – ¾ чаена чаша (105 мкг) са 25%;
  • Спанак  - една чаена чаша от листенцата (100 мкг) са 25%;
  • Аспержи  - четири стръка (85 мкг) – 21%;
  • Паста с яйца – 250 гр (59 мкг) – 13%;
  • Сок от портокал – една чаена чаша (35 мкг) 9%;
  • Един банан – 20 мкг - 5%.

Разнообразното ежедневно меню е най-добрият начин за доставянето на този безценен витамин.

Включвай редовно в храната си сурови плодове и зеленчуци, ядки и бобови, повече моркови, зелена салата, спанак, рукола, авокадо, пълнозърнести продукти от твърда пшеница, яйчен жълтък и много плодове.