Естествено раждане след секцио

• от 6

Свикнали сме на мантрата на много лекари, които са убедени, че след секцио няма друг вариант за раждане, освен отново операция. Но напоследък, дори в България, започна да се прокрадва плахо информация, че нещата не стоят точно така.

Свикнали сме на мантрата на много лекари, които са убедени, че след секцио няма друг вариант за раждане, освен отново операция. Но напоследък, дори в България, започна да се прокрадва плахо информация, че нещата не стоят точно така.
Всъщност наличието на оперативно раждане изобщо не предполага задължително отново да се роди по този начин. Вече има майки, които и у нас са родили успешно по нормален път своето второ, че дори и трето дете, след като са имали едно или две оперативни раждания. Постепенно нагласата на лекаЕстествено раждане след секциорите се променя и се намират ентусиасти, които са съгласни на това „приключение”. За да си намериш такъв лекар обаче, неизменно ще трябва да поровиш в интернет и да не забравяш, че той трябва да е наистина опитен специалист.
Ако у повторно раждащата жена няма определени тревожни показатели, няма никаква причина, поради която да се налага отново операция. Според много специалисти именно избягването на повторна операция е по-безопасният начин на родоразрешение, докато обратното крие повече рискове както за майката, така и за бебето.

По най-елементарни сметки при вагинално раждане избягваш постоперационните усложнения, освен това възстановяването е по-бързо. Според някои лекари обаче какво ще е следващото раждане зависи много от вида секцио, което са направили медиците при първото дете. Ако разрезът е надлъжен, според някои лекари, това е пречка за повторно нормално раждане, докато ако е напречен възможностите са по-големи.
Със сигурност, ако имаш намерение да раждаш повторно по естествен път, трябва да представиш на избрания лекар подробна документация от първото раждане. Важни са подробности като продължителност на операцията, имало ли е усложнения, как е направен разрезът, имало ли е голяма кръвозагуба и най-вече какви са били основанията за подхождане към оперативно родоразрешение. Добре е да му разкажеш и как е преминал следоперативния период, имало ли е проблеми, какво си изпитвала, кога си се раздвижила и кога си се възстановила напълно. Все пак ако данните за цезарово сечение са сериозни и има чисто физически пречки, нормалното раждане не е за препоръчване.
Ако смяташ да раждаш нормално, след секцио, ще трябва малко да се подготвиш предварително. Като начало е задължително да спазваш указанията на лекарите и да пазиш мястото на разреза, докато не зарасне окончателно, въздържай се от дигането на каквито и да е тежести и от силна физическа преумора. След месеци можеш да започнеш с леки упражнения, но в никакъв случай не трябва да продължаваш ако водят до дискомфорт.
Важно е и да спазваш препоръчителното времево разстояние между две бременности. При първо секцио е нужно да изминат поне две години, за да може матката и мускулатурата да се възстанови напълно и да укрепне достатъчно. При повторно забременяване твоят лекар може да изследва матката, за да прецени състоянието й и по-специално тъканта на мястото на разреза. Най-добрата прогноза за теб би била ако изобщо не се забелязва белег на матката. Това доказва пълното възстановяване. Можеш да попиташ за такова специално изследване след като мине една година от операцията. Подобно изследване може да ти спести много неприятности и е желателно да го направиш, особено ако планираш следваща бременност.

Много е важно по време на следващото раждане, ако е избран естественият начин, то да не бъде стимулирано изкуствено със системи, а да се остави раждането да протече в нормалния си ход. Дозите с окситоцин застрашават майката, а и бебето, тъй като могат да доведат до разкъсване на зашитото място и да нарушат нормалният ритъм, който тялото налага. Именно за това е важно да се изчака плавното разкритие и бавното изглаждане на шийката на матката. Раждащата не бива да напъва изкуствено по заповед на акушерка или лекар. Важно е да се изчакат истинските родилни напъни, така че усилията от страна на родилката да са минимални. До изгонването на плода, раждащата трябва да се движи и да заема различни пози, които облекчават болката и подпомагат наместването на главичката на бебето в таза. Препоръчително е раждане във вода или в изправено положение, което улеснява максимално майката и бебето в последния етап и води до намаляване на минимум риска от разкъсвания. След раждането и на плацентата, което също трябва да стане без външна стимулация, лекарят трябва да провери състоянието на матката и по-специално мястото, където е бил разрезът от операцията.
Когато избираш начинът за раждане, не нова да забравяш, че според най-опитните специалисти и според много изследвания, рисковете от оперативно раждане за бебето и майката са многоundefined повече, отколкото в сравнение с активното естествено раждане. Никак не е за пренебрегване и факта, че бебетата родени със секцио се адаптират по-бавно към външната среда, стресът за тях е по-голям при този вид раждане, поради много причини, като например не докрай извършените хормонални процеси, които се случват при естественият вариант. Според някои лекари причините за по-бавната адаптация са в това, че у бебето не се е произвел хормонът на стреса, който всъщност след вагинално раждане помага на детето да се адаптира по-бързо. Именно за това много специалисти смятат, че ако операцията не е по спешност, е добре да се направи, когато родовият процес е започнал.
Важното е да си убедена, че това е твоят начин на раждане и да пристъпиш към това без страх и притеснения. Ако не можеш да се освободиш от тези чувства, по-добре да следваш утъпкания път, важното е да се чувстваш сигурна. Когато правиш своя избор задължително се консултирай с повече от един или двама лекари, потърси и опита на вече изживели това приключение жени. Със сигурност трябва да си добре и адекватно информирана преди да избереш който и да е вариант.