Ако преди бременността не си посягала към екзотичните плодове и зеленчуци, сега е моментът да се поглезиш. Освен деликатеси, те са и богат източник на ценни витамини и минерали за теб и малкото човече.
Както вече знаеш, добре е да хапваш поне 700 грама плодове и зеленчуци на ден. Те ще ти помогнат да си осигуриш необходимите дневни дози хранителни вещества, витамини и минерали. За да се чувстваш добре и бебето в теб да се развива нормално, се нуждаеш от увеличен прием на желязо, фолиева киселина, витамин D, витамините от група B, калций, йод, магнезий. Ето как можеш да ги получиш и в същото време да разнообразиш менюто си.
Екзотични зеленчуци за бременни:
Артишок
Този зеленчук идва от Етиопия. Ще ти донесе не само кулинарно удоволствие, но и ценни хранителни вещества. Богат е на въглехидрати и витамини, изключително важни за твоя организъм. Артишокът е отлична храна за диабетици. Хапват се едрите месести люспи. Можеш да свариш целия артишок, да го пасираш или задушиш.
Аспержи
Аспержите са известни в кулинарията още от древността. Идват от Средиземноморието. Богати са на витамин А и на витамини от група В, както и на минерали, като калций, желязо, фосфор, калий, натрий. Все важни неща за развитието на твоето неродено бебе. Те са също така и нискокалорични, така че няма да се притесняваш за излишните килограми. 100 грама аспержи съдържат само 13 ккал. Казват, че най-вкусни са задушените в масло аспержи, гарнирани със сос Рокфор.
Броколи
То е пълно с витамин А и С и антиоксиданти като бета каротини. Съдържа още фолиева киселина и фибри. Всичко това ще ти помогне да намалиш риска от сърдечни и ракови заболявания. Наслаждавай му се сурово или леко задушено на пара.
Брюкселско зеле
Както може би се досещаш, родината му е Белгия;-) Изключително богато е на витамин C, който е в много стабилна форма. Съдържа още витамин В2, каротин, минерални соли (калии, натрий), въглехидрати, белтъчини, както и ценните органични киселини. Има и високо съдържание на желязо, което ще ти е нужно най-вече към края на бременността.
Екзотични плодове за бременни
Плодове
Авокадо
Макар по произход да е плод, по състав прилича повече на зеленчук. Родината му е Южна Америка.
Авокадото е богато на витамин А и Е, както и на витамините от група B. Има високо съдържание и на калий, цинк, желязо и магнезий. Мазнините, които се съдържат в него, са лесно усвоими и не се натрупват в организма. Консумира се сурово, подходящо е за салати.
Ананас
Ананасът е вкусна витаминозна храна. Има богато съдържание на желязо, калций, витамини от група В, витамин С, също така и на калий, йод. В него се намира ценният ензим бромелин, който разгражда белтъчините и мазнините и стимулира храносмилането. Можеш да си направиш вкусна плодова салата с ананас.
Грейпфрут
Вече добре познат и у нас, грейпфрутът има безкрайно полезни съставки. Пектинът, който се съдържа в него, ще ти помага да не изпитваш постоянно глад. Соковете от грейпфрут заздравяват твоите кости и тези на плода.
Киви
Наричат го витаминна бомба. Съдържа захари, органични киселини, пектин, калций и желязо, но най-вече витамин С. 100г киви осигуряват необходимостта от витамин С за цяла една седмица. Именно затова консумацията на киви е много полезна при простуди, грип, умствена и физическа умора. Не бива да се отминава и неговото съдържание на калий, калций и желязо.
Кокосов орех
Идва от острови в Тихия океан. Кокосовият орех има високо съдържание на цени мазнини – над 35%. Съдържа още калий, фосфор, желязо, витамини от групата В. Вкусен е настърган, като част от плодови салати.
Манго
Произхожда от Индия. Този плод винаги се е считал за деликатес. Изключително богат е на витамин А, витамин C и желязо. Съдържанието му на бета каротин надминава това на моркова. Плодът действа много добре като слабително средство, заради присъствието на натурална плодова киселина. Помага при стрес и безсъние.
Нар
Нарът е познат като символ на плодовитостта още от древността. Какво по-хубаво от това да хапваш нар, докато носиш в себе си своята рожба. От плодовете на нара се приготвят сокове, които са много полезни, защото съдържат монозахариди, лимонена киселина и витамин С. Свежият червен сок е богат още на магнезий, фосфор, калций, както е на витамините от група B.
Папая
Този вкусен и сочен плод също е много полезен за теб през бременността. Тай е изключително добър източник на фолиева киселина. Не съдържа мазнини и холестерол. Има ниско съдържание на натрий. Добър източник е и на растителни влакна. Главна действаща съставка е ензимът папаин, който разгражда белтъчините и подпомага храносмилането. В него се съдържат голямо количество захари, провитамин А и др. Може да хапнеш папаята сурова в плодова салата.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.