Екология в кухнята

• от 3

Попитай който и да е педиатър и той ще ти каже, че всяко второ дете страда от някакъв вид алергия. Защо въпреки целия напредък на цивилизацията, ние и децата ни се оказахме по-болнави, отколкото поколенията преди нас?

Попитай който и да е педиатър и той ще ти каже, че всяко второ дете страда от някакъв вид алергия. Защо въпреки целия напредък на цивилизацията, ние и децата ни се оказахме по-болнави, отколкото поколенията преди нас? Отговорът почти винаги се крие в безкрайното количество химия, което ни заобикаля. Наистина животът ни е улеснен от много гледни точки, но на каква цена... Реално почти всичко, което ни заобикаля,  е направено от изкуствени материали или от естествени, но обработени с тонове химикали, така че да издържи до следващото хилядолетие. Предметите са с увеличена дълготрайност на пръв поглед, но за сметка на качеството им. Лошото е, че въпреки това, грубите и стари предмети от дърво и желязо се оказват в много случаи по-красиви и трайни от новите шарени пластмасови еднодневки.
Особено внимание трябва да се отдели на кухнята ни. Много често ключът към здравето на цялото семейство се крие именно там. Замисли се например в какви съдове готвиш. В алуминиеви, чугунени, тефлонови или някакви други? Съхраняваш ли на склад големи количества продукти и в какво, на какво мирише в кухнята ти – на ароматизатори или на топъл хляб? Понякога тези дребни на пръв поглед въпроси могат да се окажат изключително важни за здравето ти.

Кухненски прибори
Почти всяка домакиня е привлечена от леките и практични пластмасови шедьоври. От бъркалки за салати, детски купички или съдове за съхранение на храна в хладилника до по-устойчиви съдове, предназначени за употреба дори в микровълнова печка. Изглеждат ефектно, но под действието на горещите пари от готвенето на фурна или котлон например, пластмасата отделя синтетични вещества, които са вредни за здравето ни и при натрупване водят до алергии и главоболие.
Балатумът и мокетът на пода също са в черния списък. Някои учени смятат, че тоновете пластмаса, която ни заобикаля, са част от причините, довели до повишаване процента на женското безплодие.

Хладилник
Той е следващата важна спирка в една еко кухня. За предпочитане е да е по-голям, за да може продуктите да се разполагат на разстояние едни от други, в противен случай се развалят по-бързо, а циркулацията на въздуха е влошена. Не разполагай уреда в близост до топлоизточници и на места, където върху него би попаднала пряка слънчева светлина. Между задната част на хладилника и стената трябва да има поне три четири пръста разстояние. В хладилника не бива да се поставят топли ястия или отворени консерви. Препоръчително е всичко да бъде покрито. Храните с по-специфичен аромат може да покриеш с фолио и да поставиш по-далеч от млечните продукти, които имат свойството бързо да приемат по-силните аромати.

Най-подходящите съдове за съхранение на храната
Най-добрият вариант са стъклените съдове. Бъди внимателна с керамиката и кристала. Според изследванията те имат радиоактивно излъчване, а течностите, съхранявани по-дълго в кристални гарафи, са с повишено съдържание на олово. Препоръчително е да пълниш такива съдове непосредствено преди ядене.
Продуктите в насипно състояние, като сол, захар и други подправки или тестени изделия не бива да се съхраняват в хартиените или найлонови опаковки. Най-подходящите съдове за това са красивите стъклени буркани със здраво затваряне, уплътнени с гума при отвора. Молците обожават хартиените опаковки на храните, така че ще си спестиш тяхното присъствие и химикалите, които трябва да пръскаш против тях с няколко стъклени буркана.

Готварски съдове
Ако ползваш старите алуминиеви тенджерки, по-добре се отърви от тях възможно най-бързо. При нагряване алуминият се окислява и отделя вредни вещества, което може да доведе до проблеми със стомаха, включително и по-сериозни заболявания. Ако имаш емайлиран съд с липсващи вече парченца по повърхността, значи е време да се разделиш с него. Черното покритие под емайла е вредно за здравето.
Тефлоновите съдове са изключително разпространени, тъй като изглеждат добре, а и носят голямото предимство за всяка домакиня – незалепващото покритие. Тефлонът е доказано вреден, не само след като се появят драскотини, както е разпространено. При прегряване незалепващото покритие отделя токсични газове, а според много изследвания някои от съставките му могат да имат направо канцерогенно действие. За съжаление обаче, тези съдове са широко разпространени и рекламирани и дори се използват в едно от най-гледаните готварски предавания. За сметка на това почти не се знае, че истинските майстори готвачи приготвят кулинарните си шедьоври в чугунени съдове.