Еко бременност

от 1

За съжаление средата в която живеем е изключително замърсена и това влияе върху здравето ни, а по определен начин неминуемо рефлектира и върху развитието на плода в утробата на майката.
Еко бременност

Еко бременност

За съжаление средата в която живеем е изключително замърсена и това влияе върху здравето ни, а по определен начин неминуемо рефлектира и върху развитието на плода в утробата на майката.

В тази връзка полски учени проведоха серия изследвания, които за съжаление доведоха до неособено позитивни резултати. Според тях степента на замърсяване на въздуха се отразява пряко върху развитието на плода. При неголямо замърсяване на въздуха почти всички новородени са с по 5 до 7% по-ниско тегло от нормата. Подобни изследвания са правени и в САЩ, според тях има връзка между замърсяването на околната среда и броя на спонтанните аборти и преждевременно родените деца. Американските медици установяват, че ако бременната живее в среда със замърсен въздух, шансът да роди преждевременно се увеличава със 7%.

Учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис от дълго време изследват как токсичните вещества във въздуха се отразяват върху новородените и по-специално върху тези, които имат порок на сърцето. Оказва се, че замърсителите повишават и вероятността от появата на тази болест.

Какво може да се направи

Всъщност вариантите не са много. Повечето от нас за съжаление живеем в изключително замърсена среда, но донякъде вината за това е и наша. Освен промишлените замърсители и градското население прави много за понижаване качеството на въздуха.

Колко често сме виждали съседи или ние самите да пътуваме сами в колата до определена дестинация, а всъщност със сигурност около нас има близки, които също са се запътили натам. При една добра организация може да се спести много от ежедневния трафик, ако хората свикнат да практикуват това, което на запад наричат карпул, а у нас – споделено пътуване.

Ако се огледаш и поразпиташ, ще установиш, че много близки, приятели и съседи пътувате всеки ден в една и съща посока. Остава просто да се договорите коя кола ще използвате и да си поделите разхода за горивото. В интернет вече се срещат и сайтове, които предлагат тази услуга, просто въвеждаш своята дестинация и попълваш дали търсиш или предлагаш транспорт.

Използвай междублоковото пространство, за да засадиш поне едно дръвче или храст от тези, които искат малко грижи и растат бързо в градски условия. Такива има и не струват скъпо. А ако успееш да спечелиш за каузата свои съседи, ето че ще се получи поне една малка кръпка зелена площ. Освен това примерът е заразително нещо. Със сигурност ще се намерят баби пенсионерки, които и без това стоят по цял ден на пейките. Все някоя с удоволствие ще поеме грижата да полива новите насаждения. А може и покрай това и други хора да се ентусиазират и да засадят свое зелено петно.

Проветрявай стаята си редовно, дори ако пред вас е най-оживената улица. По добре въздух от там, отколкото застояла домашна атмосфера с лоша вентилация, работещи електроуреди, цигарен дим, ароматизатори, парфюми или изпарения от битовата химия. Най-подходящите часове за проветрение са рано сутрин и късно вечер, както и след дъжд. Доброто проветрение е изключително важно, особено през първите месеци на бременността, когато се формират органите на бебето.

За тютюнопушенето няма смисъл да споменаваме. Каквито и извинения да си намира човек, то е вредно и допълнително нанася удар по здравето на детето. Няма изследване, което да не потвърди, че пушенето повишава значително риска от появата на хронични заболявания с поне три пъти. И така, ако искаш здраво дете – откажи цигарите и не стой в стая, където други пушат.

На бременните се отразяват благотворно и честите разходки край водоеми, в паркове и гори, където въздухът е по-чист и свеж. По възможност стой по-далеч от компютри и телевизор или поне не си прекарвай ежедневието пред тях.

Използвай по-малко битова химия. Тя се оказва един от най-сериозните фактори за появата на алергии у децата. Вече се намират продукти за пране без фосфати например, а в някои магазини се продават и изцяло био продукти за почистване на дома.

Пазарувай си плодове и зеленчуци от бабите и дядовците, които продават собствена продукция, често пъти нетретирана с химикали. Ще познаеш това по по-малките на вид зеленчуци, с неравна повърхност. Тези, които изглеждат големи, гладки и хубави на външен вид, всъщност най-вероятно са внос от някое далечно кътче на планетата, третирани с незнайно какви химикали, за да добият този размер и да се запазят необичайно дълго време свежи.