Ехографското изследване - поглед отвътре

• от

Ултразвуковият преглед е моментът, който бъдещата майка чака с голямо нетърпение.

Ултразвуковият преглед е моментът, който бъдещата майка чака с голямо нетърпение.

Освен положителните емоции обаче, понякога той  провокира поредица притеснителни въпроси. Ето кои са най-често задаваните от тях. 

Как и кога да насроча първия си ехограф?

Според програмата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) имаш право на два безплатни прегледа на ехограф през цялата бременност. Ако имаш съмнения, че си бременна, добре е първо да си направиш тест за бременност. Така, ако тестът е отрицателен, ще можеш да спестиш един ненужен ехографски преглед.

Важно е да знаеш, че положителният тест показва единствено наличието на бременност, без да е ясно дали тя е вътрематочна или не, дали е едноплодна или многоплодна и дали плодният сак е здраво закрепен за маточната стена. Затова е препоръчително възможно най-скоро да посетиш своя акушер-гинеколог. Той ще направи първия преглед с ултразвук и ще ти даде отговор на всички тези притеснителни въпроси.

Отивам на вагинален ехограф. Какво точно ще се случи?

Няма нищо страшно в ехографския преглед с вагинална сонда. При начална бременност той даже е за предпочитане пред изследването през коремната стена с абдоминална сонда. Чрез него се получава по-добър образ на плода, защото в първите седмици от бременността матката все още е разположена ниско долу в малкия таз.

Самата вагинална сонда е с големината на дамски тампон. Преди прегледа тя се почиства с антисептик и се покрива със специална обвивка (прилича на презерватив), върху която се поставя лубрикант. Трябва да си отпусната. Лекарят бавно и внимателно ще постави сондата във вагината. Няма да изпиташ никаква болка, нито има риск от предизвикване на кървене или спонтанен аборт.

За какво всъщност гледат?

 На различните етапи от бременността се изследват различни неща. Основната задача е да се проследява дали плодът се развива добре, дали големината му съответства на гестационната седмица, както и дали има съмнения за наличието на аномалии.

Всеки плод ли се изследва за синдрома на Даун?

Изследванията по програмата на НЗОК за съжаление не включват изследване за синдрома на Даун. Въпреки това е важно да знаеш, че то е препоръчително, независимо дали попадаш в рисковата група (имала си предишна бременност с Даун, над 35 години си, страдаш от наследствени болести и др.).

Посъветвай се с акушер-гинеколога, който следи бременността ти. Добре е да се направи биохимичен серумен скрининг за синдрома на Даун (извършва се единствено в СБАЛАГ „Майчин дом“, София). Ако тестът покаже висок риск, е наложително да се консултираш със специалист акушер-гинеколог, който на модерен ехографски апарат от висок клас ще направи фетална морфология. На този преглед се оглеждат всички органи и системи на бебето, като се следи за определени маркери за Даун. При потвърдени съмнения за наличието на Даун е необходимо да се извърши генетична амниоцентеза.

А какво се случва, ако открият аномалии?

Ако се потвърди, че има изключително висок риск за аномалии на плода, специалистите ще ти кажат какви са различните възможности. Макар и притеснена в момента, опитай се да разсъждаваш трезво.

При по-леките случаи лечението и необходимите операции се извършват след като бебето се роди. При по-тежките – е много вероятно да ти препоръчат прекъсване на бременността по медицински причини.

Има ли аномалии, които не могат да се видят на ехограф?

За съжаление - да. Хубавата новина е, че около 90 % от тежките вродени аномалии, като Спина бифида, синдром на Даун, заешка устна, се виждат на ехографски апарат. Процентът на засечените сърдечни пороци е по-малък. Други проблеми, като аутизъм или церебрална парализа, за съжаление, не могат да се видят на ехограф.

Може ли ехографският преглед да нарани мен или бебето ми?

Не! Оказва се известен натиск на сондата върху коремната стена, но това нужно, за да може да се възпроизведе добър образ на плода. По този начин се притиска мастната тъкан и се скъсява дистанцията между сондата и плода.

Възможно е и бебето да почувства лек натиск, но околоплодната течност го пази, така че това в никакъв случай няма да го нарани.

 Наднорменото тегло пречи ли на ултарзувковото изследване?

Възможно е по-трудно да се възпроизведе добър образ на бебето. Това е така, защото ултразвуковите вълни трябва да преминават през по-голяма мастна тъкан. Ако е необходим ранен ехографски преглед, най-вероятно ще е чрез вагинална сонда.

Заслужава ли си да плащам за частни прегледи?

Както вече разбра, имаш право на два безплатни прегледа на ехограф. Ако бременността ти протича нормално и без усложнения, може да се окаже, че те са напълно достатъчни. Все пак специалистите акушер-гинеколози твърдят, че има три ключови момента през деветте месеца (12-14 г.с; 16-20 г.с. и 30-34 г.с.), когато е препоръчителното плодът да бъде видян на ехограф. Това означава, че е добре да отделиш средства за поне още един допълнителен преглед на ултразвук.

Ако бременността ти е рискова (имаш високо кръвно налягане, диабет, отрицателен Rh, предишни спонтанни аборти и др.) е препоръчително по-често да се провеждат ехогографски прегледи.

Безвреден ли е ехографът?

Ехографският апарат се използва повече от 50 години. Това дава право на повечето специалисти да твърдят, че изследването с ултразвук е напълно безвредно за плода. Все пак няма стопроцентова гаранция. Някои проучвания правят връзка между прекалено честите прегледи с ехограф и малкото наддаване на тегло на плода.