Единадесети месец

• от 2

Повече информация за физическото и емоционално развитие на единайсетмесечното дете, какво може да прави на тази възраст, как комуникира с околните, какво е полезно за развитието му и още...

Какво може да прави бебето?

Твоето малко съкровище вече стои право самичко. За да се изправи се избутва и така застава в права позиция. Можеш да му помогнеш и заедно да се качвате по стълби. Изненадващо детето успява да уцели устата си с лъжицата.

Малчуганът все повече имитира теб и таткото. Свързва свойствата с предметите. Търси твоето одобрение, като едновременно с това предвижда целите и намеренията ти и се опитва да протестира. Наистина е забавно как порасналото бебче имитира ритми, лицеви изражения и др.

В този период детето е истинска малка личност, пълна с енергия и готова за пакости. Единайсетмесечното бебе трябва:

 • Да е спряло да слага всичко в устата си и да не прекарва целия ден, разглеждайки някакъв предмет.
 • Да се е научило как да оставя даден предмет или да го хвърля нарочно.
 • Да умее да се концентрира върху една дейност по-дълго време.
 • Все още да може да бъде разсейвано – казано иначе, все още да успяваш да отвличаш вниманието му и така да го накараш да спре да плаче, да се сърди или да спре да се занимава с нещо, което е опасно за него.
 • Да разчита на краткотрайна памет – това ще ти позволи да му разменяш играчките, без то да забележи, че след седмица пак си му дала старите.

  

Как комуникира бебето?

Ако още не водиш детето на детски ясли или забавачка, сега е добър момент да започнеш – малкото ще бъде ентусиазирано да общува с деца на неговата възраст и да им подражава.

Въпреки това обаче малкият човек ще продължи да се чувства като център на вселената и няма да разбира защо трябва да си споделя играчките с другите деца.

Така че не очаквай твоето бебе да се спогоди идеално с другите.

Полезната част на общуването на детето с другите деца е в това, че се научава да изразява чувствата си – ще те обсипва с прегръдки и целувки, когато е в настроение.

Желателно е и ти да му отговориш със същото.

Как да предпазиш бебето от неприятни инциденти?

Щом си започнала с въвеждането на твърдите храни ще трябва да използваш готови или домашно приготвени.

За да е безопасен този процес:

 • Когато пазаруваш, проверявай срока на годност;
 • Измивай бурканчетата с готова храна преди да ги отвориш;
 • Отсипвай необходимото количество в отделен съд. Никога не храни детето директно от буркана. Ако после сложиш остатъците в хладилника, микробите от устата му могат да заразят храната;
 • Използвай останалото количество храна до 48 чаша, ако съдържа месо. Плодовете и зеленчуците са безопасни до 3 дни;
 • Ако приготвяш домашна храна, първо измий съдовете за готвене със веро и гореща вода;
 • Домашно приготвените пюрета може да съхраниш във фризера до 3-4 месеца.

Внимание! Никога не давай на бебе под 1 година каквато и да е храна, която съдържа мед. Тя може да съдържа отровни спори, които могат да предизвикат смърт.

calendar

Календар