Достатъчно ли е кърмата ми? Как да увеличиш кърмата?

от

Притесняваш се дали кърмата ти стига? Прочети нашите съвети как да увеличиш производството й.
Достатъчно ли е кърмата ми?

Достатъчно ли е кърмата ми?

Притесняваш се дали кърмата ти стига? Прочети нашите съвети как да увеличиш производството й.

В началото хранителните нужди на новороденото се променят всекидневно.

Първите дни стомахчето му е колкото лешник и то се нуждае от 10 до 100 мл дневно. Постепенно до края на първата седмица стомахчето нараства до размерите на орех и бебето вече има нужда от 700-800 мл мляко дневно.

В този период на бурен растеж е нормално да се чувстваш несигурна дали тялото ти успява да произвежда необходимото количество мляко. Дори да откликваш при всеки признак на глад, навярно се питаш дали бебчето хапва достатъчно. Най-добрият показател е телесното тегло на бебето.

Препоръчително е първото претегляне на консултация да е около 10 дни след изписването от болница. Дотогава бебетата възстановяват рожденото си тегло. Ако има спад или задържане на теглото, това е сигнал, че храненето не е организирано добре. Много рядко се касае за недобра лактация. В повечето случаи са необходими само леки корекции в начина и честотата на кърмене.

Запомни! Повечето майки са способни да произвеждат такова количество мляко, което оптимално да задоволява хранителните потребности на техните бебчета.

При добри физиологични и хормонални условия лактацията е процес, който се ръководи на принципа на търсенето и предлагането. Така че – колкото по-често кърмиш своята рожба, толкова повече кърма ще произвежда тялото ти!

Приемът на лактогонен чай, увеличаването на течностите и здравословното хранене са допълнителни фактори, които могат само да подпомагат процеса на производство на мляко. Те не са водеща предпоставка. Не забравяй, че основният „виновник” за добрата лактация е твоето собствено бебе.

Как да увеличиш кърмата?

Важно е да знаеш, че процентът на жените с доказана намалена лактация е едва под 3%.

Причините са основно две – наличието на хормонални проблеми или недобре развита жлезиста тъкан. В първия случай се предписва лечение, което възвръща хормоналния баланс. Във втория – всяка следваща бременност спомага жлезистата тъкан да се разраства и шансът майката да произвежда повече кърма се увеличава.

Ако не попадаш в тази малка група жени с подобни физиологични или хормонални проблеми, ето какво можеш да предприемеш, за да увеличиш производството на мляко.

  • Кърми своето бебе толкова често и толкова дълго, колкото желае;
  • В началото предлагай и двете гърди на всяко хранене;
  • Увери се, че техниката на кърмене е правилна;
  • Избягвай употребата на шишета и биберон-залъгалки;
  • Ако е необходимо, стимулирай гърдите допълнително като ги изцеждаш на ръка или с подходяща помпа;
  • Храни се здравословно и балансирано;
  • Подпомагай процеса на лактация с различни хранителни добавки, които увеличават производството на кърма;
  • Мисли позитивно и си представяй как млякото ти слиза;
  • Почивай достатъчно и използвай всяко свободно време, за да поспиш.