Заради съдържанието си на омега-3 мастни киселини рибата тон спомага за съхраняването на зрението в по-късна възраст, твърдят изследователи от Харвард. Редовната консумация на риба и други храни, съдържащи омега 3 мастни киселини, намаляват риска от най-честата причина за слепота, свързана с възрастта.
Учени от Харвардския медицински институт в Бостън разгледали данните на 38 000 жени, при които няма диагноза за дегенерация на макулата. Повече от 10 години е наблюдавано здравето на очите им и е събирана информация за хранителните им навици, включително приема на омега-3 и омега-6 мастни киселини. През този период се появяват 235 случая на дегенерация на макулата.
Изследователите отчитат, че при жените, които консумират най-голямо количество рибено масло, се наблюдава 38% по-ниска вероятност от развитие на дегенерация на макулата. Консумацията на повече порции риба седмично е свързана с 42% по-нисък риск от загуба на зрението, в сравнение с приема само на една порция на месец. По-ниският риск се дължи предимно на потреблението на консерви риба тон и мазна риба, уточнява ръководителят на изследването д-р Уилям Кристен.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.