Добре дошли, колики!

от 2

Сигурно ти звучи странно… Та нали посрещаме с добре дошли скъпите и чакани гости, а не онези, които ни карат да се чувстваме зле. Ето защо нека още сега да направим една уговорка. Не е възможно да вярваме, че коликите някак ще „пропуснат” бебето.
Добре дошли, колики!

Добре дошли, колики!

Сигурно ти звучи странно… Та нали посрещаме с добре дошли скъпите и чакани гости, а не онези, които ни карат да се чувстваме зле.

Ето защо нека още сега да направим една уговорка. Не е възможно да вярваме, че коликите някак ще „пропуснат” бебето. Важното е да знаем, че те са естествен етап от развитието на детето и с помощта на безопасни хомеопатични средства можем да подготвим организма му по-леко и по-бързо да се справя с тях.

Кои са виновниците за коликите?

  • Още при първото хранене на новороденото в стомахчето му се образуват балончета с газ. Това е съвсем нормално и е резултат от преработването на лактозата, протеините и другите хранителни вещества, които то приема чрез храната.
  • Друг фактор са храните, които консумира майката. Цитрусовите плодове, някои зеленчуци (доматите) са с по-висока киселинност. Проблем са също млечните протеини (в млякото, сиренето, маслото и др.) - чрез отделянето им в кърмата те могат да предизвикат дискомфорт при новороденото. Други храни, които трябва да се избягват са соята и фъстъците. Ако имаш съмнения, че хранителният ти режим може да провокира засилване на коликите, отстрани проблемните храни за период от 2 седмици и проследи резултата.
  • Поглъщането на въздух при хранене на бебето също предизвиква коликите. Затова се препоръчва мъничето да с изправя, за да се оригне на всеки 5 минути по време на сукане. Ако малкото се храни с биберон, провери отворът да не е нито прекалено малък, нито прекалено голям, защото и в двата случаи се поглъща повече въздух.
  • Синдромът на хиперлактация (увеличено производство на кърма). При някои жени гърдите произвеждат повече предно мляко (съдържащо повече вода и лактоза), отколкото по-хранителното задно мляко. Водата и лактозата водят до образуване на газове, а детето иска да суче по-често, защото не си набавя достатъчно хранителни вещества. Мъничетата с такъв проблем наддават по-бързо и имат по-болезнени колики.
  • Стрес и плач. По-чувствителните към околната среда деца са и по-склонни към образуване на колики. Когато кърмачето плаче, то също поема и повече въздух, който образува балончета в стомаха му.

Защо балончетата с газ причиняват дискомфорт и спазми?

В нормална ситуация при възрастния организъм газовете не причиняват проблеми, защото лесно се изхвърлят благодарение на развитата мускулатура на стомаха. При мъничетата обаче червата са доста лениви. Освен това все още не са се развили добрите бактерии на чревната флора, с помощта на които да се елиминира киселинността в малкото стомахче. Ето защо изтласкването на газове е много трудно. Вместо това се образуват газови джобове, които водят до колики или хълцане. Специалистите педиатри смятат, че през първите 13 седмици от живота на малкото храносмилателната му система се учи да функционира.

Как да помогнеш на малкото?

  • Задължително изправяйте детето по време на хранене, за да се оригне;
  • Масажирайте внимателно коремчето му;
  • Затопли корема на малкото;
  • Гушни го и го полюлей.

Важно е да знаеш…

Много често при колики се препоръчва медикаментозно лечение. Бъди много внимателни в такива ситуации.

Специалистите категорично отричат хранителни добавки, съдържащи сода или етерични масла. Една от възможностите са различните лекарства със симетикон (вещество, което прави малките балончета с газ по-големи и така може да предизвика отвеждането им от организма.)

Симетиконът обаче би могъл да помогне само в случай, че изхвърлянето на газовете стане бързо. Веществото не може да повлияе на тонуса на стомашната мускулатура или на поселването на стомашната лигавица с добрите бактерии – процеси, които са част от естественото съзряване на стомаха.  

Вижте още за: колики