Днес е най-щастливият понеделник в годината

• от

Днес би трябвало да се чувствате доста по-различно от обичайните понеделници.

Днес би трябвало да се чувствате доста по-различно от обичайните понеделници. Причината е, че според британски психолози днес е най-щастливият понеделник в годината.

Те наричат 30 януари "щастливия понеделник", защото в този ден мнозина са получили първата си заплата за новата година и са направили резервации на лятната си почивка. "Ние всички отиваме на работа в понеделник, 30 януари, с възвърната жизненост. Духът ни е повдигнат от вълнението заради ново превеждане на пари в банката и очакването на едно от най-големите събития в семейството за годината - ежегодната лятна ваканция.

Това е ден, в който се чувстваме особено щастливи. Прекомерните харчове за Коледа означават, че януари е особено труден и дълъг месец за повечето хора и първата заплата за годината значително намалява стреса от дългоочакваното вдъхване на нови сили на финансите ни", казва психологът д-р Дейвид Холмс от университета Метрополитън в Манчестър.

Не е случайно, че щастливият понеделник се пада в деня след най-натоварения уикенд в годината за туристическите агенции, отбелязва д-р Холмс. Последният уикенд на януари по традиция е най-предпочитан за резервиране на семейна ваканция, показва изследване на компанията Al Fresco holidays. През същия уикенд на миналата година резервациите на компания са нараснали с 50% на годишна основа.

Д-р Холмс предвижда общо 11 щастливи дни през тази година. Те включват два празника през май, денят, в който преместваме часовниците напред през март, и на 24 юни. Психологът допълва, че въпреки рецесията, британците ще имат още един щастлив ден през юни заради Диамантения юбилей на кралицата. "Това ни дава още един неработен ден и дълъг уикенд, така че независимо дали сме почитатели на кралското семейство или не, това е истинска причина да бъдем щастливи", допълва д-р Холмс.