Смятан за дар от Райската градина, джинджифилът се почита като една от най-значимите подправки в целия свят, една от най-уважаваните билки в народната медицина, любима кулинарна подправка и неделима част от културните обичаи на множество народи.
Нещо повече, скорошни изследвания показват, че заради ценни химични съединения, джинджифилът може да бъде особено ефективно средство в борбата с рака.
Под формата на чай или на пикантна вкусова добавка към ястията, тази райска билка може да намери широко приложение в ежедневния ви режим. Вижте какви са полезните качества на джинджифила.
Векове наред търговията с джинджифил била в основите на световната икономика. В древен Китай за изземването на джинджифиловите плантации се водели жестоки войни и цели династии се въздигали или падали от трона.
Въпреки че бил изключително скъпа подправка, джинджифилът намирал широко приложение и в бита на древните римляни. След падането на Римската империя джинджифилът се изгубва в историята, за да бъде преоткрит векове по-късно в Европа.
Важно е да отбележим, че джинджифилът всъщност е коренището на целогодишното растение Zingiber officinale, чието култивиране започва в Южна Азия и се разпространява в Източна Африка и Карибските острови.
Днес, най-големи производители на джинджифил са Китай и (суб)тропичните райони в Азия, Бразилия, Нигерия, Ямайка. Той може да се отглежда и в домашни условия, а приложението му е мултифункционално.
Младите коренища на джинджифила са сочни и месести, с много лек вкус и подходяща добавка към почти всяка кулинарна рецепта.
Зрелите коренища са богати на фибри и почти сухи, а сокът им влияе изключително благотворно върху потентността.
Заради красивите му цветове пък и адаптирането му към топъл климат пък, джинджифилът често се използва за озеленяване на субтропични жилища.
Така, заради доказаните му здравословни ползи и специфични вкусови качества, днес джинджифилът намира широко приложение в ежедневието на обикновения човек, а учени от цял свят се опитват да докажат, че тази райска подправка е универсално лекарство за всеки здравословен проблем – от главоболие до диабет и рак.
Здравословни ползи на джинджифила
Здравословни ползи на джинджифила
От хиляди години билкари по цял свят използват корен от джинджифил за лечение на стомашни проблеми. Той е ефикасно средство срещу гадене, морска болест, липса на апетит, трудно храносмилане, газове и стомашни спазми, колит и киселини. Отлично се справя с дискомфорта след ядене.
Джинджифилът е отлично природно лекарство при редица възпаления (артрит, ревматизъм, хронични болки, респираторни и гъбични инфекции...), тъй като намалява количеството хормони, предизвикващи тези възплания.
Джинджифилът е затоплящо средство, идеално за стимулиране на кръвообръщението, за понижаване на високото кръвно налягане, за поддържане на кръвта разредена и за подобряване функциите на сърдечно-съдовата система.
Джинджифилът облекчава спазмите при менструални болки, главоболие, мигрена, зъбобол, треска и мускулни натоварвания.
Джинджифилът има анти-вирусни свойства, което го превръща в идеално лекарство при настинка и грип, при диария и замаяност, при хранителни натравяния.
Джинджифилът се смята за успешно анти-раково средство (особено при рак на яйчниците, на дебелото черво и на гърдата), което освен, че спира разпространението на раковите клетки, подпомага възстановяването след лъче- и химиотерапия.
Джинджифилът е подправка с широк диапазон на ефективност върху човешкия организъм, което го прави безценнен помощник и при лечение на катаракта, аменорея, инсулт, ангина, хронична умора, кашлица, депресия, еректилни затруднения, безплодие, камъни в бъбреците, болест на Рейно и ишиас.
Джинджифилът може да се използва като имуностимулатор и като средство за превенция срещу зимните вируси и неразположения.
Как да приготвяте джинджифил
Как да приготвяте джинджифил
Джинджифилът може да се консумира по няколко начина (пресен, изсушен, стрит на прах, като сок или олио, дори като хранителна добавка), но най-ефективен е под формата на чай, който има леко пикантен и много освежаващ вкус.
Ето как да си го приготвите:
- Когато купувате корени от джинджифил, избирайте сухи и с гладка външна обвивка.
- Обелете кората, след което нарежете корена на тънки филийки и ги поставете в съд с чиста вода. Колкото повече резени сложите, толкова по-добре – по-силният концентрат може лесно да се разреди с вода, докато по-слабият е неефективен като тоник или лекарство.
- Сложете водата с корените да заври, след което оставете да покъкри на слаб огън около половин час. За максимално отделяне на полезните съставки, консумирайте на следващия ден.
- Отсипвайте желаната доза в чаша, а останалата съхранявайте в хладилника. Ако чаят е прекалено силен, можете да разреждате с топла вода и да го подслаждате с лъжица мед.
Джинджифилът може да се използва още като добавка към любимия ви плодов фреш, а също и като хранителна подправка. Той е любима и традиционна съставка в приготвянето на коледни сладки, кексове и дори на... бира.
Една народна рецепта пък гласи, че настърганият джинджифил с мед може "и мъртвите да вдигне от гроба". Мнозина твърдят, че благодарение на нея са се излекували от коварни ракови образувания. А имунната система придобивала непробиваем щит.
За целта обелете два по-големи корена джинджифил, рендосайте ги на най-ситното ренде и ги смесете с 1/2 кг домашен мед. Консумирайте 3-4 пъти дневно по лъжичка (но НЕ метална).
Важно!
Консумирането на джинджифил по време на бременност е противопоказно, тъй като може да предизвика спонтанен аборт или да засегне половите хормони на плода.
Тъй като ефектът на джинджифила върху майчиното мляко все още не е точно установен, избягвайте консумацията в периода на кърмене.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.