Диети одобрени от науката

• от

Най-ефективното предложение от съвременната "слабология". Колкото са повече хората с наднормено тегло, толкова повече са и методите за борба с него.

Най-ефективното предложение от съвременната "слабология".

Колкото са повече хората с наднормено тегло, толкова повече са и методите за борба с него.

Уникалното лекарство срещу излишните килограми все още не е открито, но все пак има начини за отслабване, срещу които медиците нямат нищо против.

За това, че драстичните диети са вредни, знаят всички. Наскоро лекарите произнесоха присъда и над популярната протеинова диета: оказа се, че ние трупаме килограми не заради излишъците от въглехидрати, така че да ядем само протеини е както неефективно, така и опасно. Кой знае, възможно е след петдесет години в посочените по-долу начини за отслабване също да бъдат намерени пробойни.

Но засега ето ви това, което се смята за най-доброто и най-ефективното, предложено от съвременната „слабология".

 Диети одобрени от науката 

Нискомасленото хранене

За първи път за него се заговори през 80-те години на миналия век, а ефективността му бе доказана през 90-те. Тогава беше потвърдено, че мазнините по хълбоците слабо се различават от мазнините в храната, така че при преминаване към нискомаслени продукти килограмите намаляват. Тази диета се понася по-лесно от всички останали. Вие сте пълни със сили и енергия, ядете каквото си поискате и когато ви хрумне, а теглото ви намалява с по 1,5-2 кг на месец - така, както препоръчват лекарите.

Наистина изисква се всичко, което попадне на трапезата ви или в хладилника, да бъде ниско-маслено или обезмаслено. Ако е месо, то е „постно" телешко или свинско, пу-ешко или пилешко без кожата. Ако е риба, тя е треска, мерлуза и т.н.: мазната скумрия или сьомгата могат да се включат в менюто 1-2 пъти в месеца. Ако е сладко, то е мармалад. Млякото и айранът са с не по-висока масленост от 1%, изварата е обезмаслена. На ден се полагат не повече от 40-50 г мазнини.

Нашата оценка:

+ Понася се по-добре от другите диети.

+ Няма забранени продукти.

+ Моgе да се яде колкото и когато човек желае.

+ Не е нужно да се броят калориите.

+ Използват се общодостъпни продукти.

+ Отчитат се индивидуалните вкусови пристрастия.

- При твърдо ограничаване на мазнините (под 15-20 г на ден) може да възникне недостиг на мастноразтворимите витамини А, О, Е, К и полиненаситените мастни киселини.

Дробното хранене (грейзин)

"Новата диета", която бе наречена грейзинг (от английски to graze -"паса"), всъщност е известна отдавна като метод за разпределяне на дневната храна на малки, често приемани порции. Това дробно хранене е полезно и при наднормено тегло, и при заболявания на стомашно-чревния тракт.

Основното му достойнство е, че намалява дневната калорийност на храненето.

Учените са установили, че колкото по-често се храним, толкова по-малко калории са ни нужни за засищане.

Средно калорийността на менюто ни намалява с 10-15%.

Грейзингът е добър за поддържане на теглото и това е добре, но той има още две достойнства.

Ако няма преяждане (а при дробното хранене то почти не се случва), човек през целия ден запазва добър тонус и висока работоспособност и при него естествено се увеличава разходът на енергия. И накрая - на фона на грейзинга се нормализира сънят, което само по себе си води до намаляване на теглото.

 Дробното хранене (грейзин) 

Нашата оценка:

+ Такова хранене е полезно при заболявания на стомашно-чревния тракт, то предотвратява атеросклерозата, артериалната хипертония, забавя процесите на стареене.

+ Отслабващият ефект при грейзинга може да бъде значително засилен, ако се комбинира с нискомаслено хранене.

- Ако не сте домакиня, ще ви се наложи постоянно да носите със себе си храна, а пропускането на междинните хранения е недопустимо.

Моделът на чинията

Моделът на чинията

Ако 50-60% от вашето дневно меню представляват сложните въглехидрати, 25-35% са "добрите" (моно- и поли-ненаситените) мазнини, а 10-20% са протеините, можете да се поздравите: вашето хранене е балансирано.

Вие не сте диетолог и не можете да изчислите хранителните вещества в продуктите? Тогава се възползвайте от модела на чинията.

Той ще ви подскаже какви продукти и в какво съотношение трябва да има на трапезата ви, ще регулира размера на порцията и ще ви помогне да отслабнете! Ако цяла година всеки ден обядвате и вечеряте по „модела на чинията", напълно реално е да стопите 20-25 кг!

И така, да вземем обичайна чиния за основно ястие и мислено да я разделим на четири части.

Половината от нея трябва да заемат зеленчуците - пресни, варени или приготвени на пара, на грил, с неголямо количество растително масло или немазен сос (соев, лимонов сок, балсамов оцет), или съвсем без подправка. Четвъртината е за гарнитура (варени зърнени храни, картофи, макарони), също така подправени с немазен сос (не повече от 120-150 г). Още една четвърт от чинията заема протеиновата храна (нискомаслено парче месо, риба, пилешко или пуешко без кожата) - до 100 г. Допълнително може да се изядат 1-2 филийки пълнозърнест хляб, а за десерт - плод.

 Моделът на чинията 

Нашата оценка:

+ Разнообразно, балансирано хранене, богато на витамини и микроелементи.

+ Минимум ограничения.

+ Не е нужно да се броят калориите.

+ Използват се общодостъп ни продукти.

+ Вземат се предвид индивидуалните вкусови пристрастия.

-Диетата може да се стори прекалено свободна на тези, които се нуждаят от контрол и инструкции стъпка по стъпка.

Нискокалоричната диета

Нискокалоричната диета

Опити с животни показват, че намаляването на калорийността на храненето увеличава продължителността на техния живот с 40%.

А може ли нискокалоричната диета да направи хората дълголетници? "Да", - уверено заявява японецът Окинава, основавайки се на наблюденията над своите сънародници от остров Рюкю. В тяхното меню калориите са с 20% по-малко в сравнение с другите жители на Страната на изгряващото слънце, а те живеят 7-10 по-дълго!

Калоричността на менюто намалява за сметка на изключването на всички вредности от типа на чипсове и бонбони.

Затова пък винаги са добре дошли зелените подправки, зеленчуците, рибата, птичето месо, яйчният белтък и бобените култури. Последователите на Окинава ограничават до минимум употребата на мазнини, като само много рядко си позволяват да подправят салатата с растително масло или да хапнат авокадо. За привържениците на нискокалоричната диета тя е начин на живот и намаляването на теглото не е самоцел.

Индексът на телесната маса при такива хора е под нормата - и как иначе, ако на ден се употребяват само 1200-1300 ккал?

Нашата оценка:

+ Основа на диетата е оптимизацията на качеството на храната.

+ Може да се премести теглото от мъртвата точка до началото на отслабването.

- Няма достоверни данни за влиянието на нискокалоричната диета върху продължителността на живота.

- Нужно е постоянно да се контролирате.

- Едва ли ще можете да допълните това оскъдно меню) с физически натоварвания.

- Създава се недостиг от витамини и микроелементи.

- Противопоказна е на хората със склонност към орторексия и анорексия.

- Не променя начина на живот, дава временен резултат.

- Голяма е вероятността от сривове и връщане на килограмите.

Френската диета

Френската диета

Ако се вярва на Мирей Гиляно, автор на бестселъра „Защо французойките не дебелеят?", нейните сънароднички не обичат хляба, но не се отказват от десертите и не изпитват угризения на съвестта. Те обожават зеленчуците и плодовете, следват правилото „По-добре по-малко, но по-добро!" и презират бързите храни.

Французойките се доверяват не на килограмите, а на синдрома „затваряне на ципа". Ходят пеша и не ползват асансьор.

И именно заради това имат идеална фигура! Мирей Гиляно съветва читателите да се научат да се отнасят към храната спокойно, без фанатизъм, да ядат често, но по малко, много да се движат и да пият много вода.

Важният тезис на французойките е: „Ако нямам време да се нахраня спокойно, по-добре изобщо да не ям!"

Методът включва 3 етапа. Първи (3 седмици) - водене на дневник: той ще ви помогне да откриете вашите слаби места. Втори етап (от 1 до 3 месеца) - промяна на хранителните навици. За това време вие трябва да се научите да се наслаждавате на качеството на храната, а не на нейното количество.

Третият етап прилича на втория, но в менюто вече може да се въведат някои „вредности", които са били забранени по-рано. А след това настъпва етапът за поддържане на идеалното тегло: вие продължавате да живеете като французойка до края на дните си.

Нашата оценка:

+ Няма абсолютни забрани.

+ "Игровият" подход към отслабването се харесва на много хора.

+  Може да се използва като фонова философия в съчетание с други начини за отслабване.

- Изисква много знания за продуктите.

Диета според гаикемичния индекс

Диета според гаикемичния индекс

Понятието гликемичен индекс (ГИ) е въведено от французина Мишел Монтиняк. Лекарите го използват при лечението на диабетиците. Става дума за това, че въглехидратната храна променя равнището на кръвната захар по различен начин. Едни продукти го повишават значително, други - средно, трети - малко. Точно тази способност е наречена гликемичен индекс (ГИ). За ориентир се приема ГИ на глюкозата или белия хляб - той е равен на 100 единици. ГИ от 70 и повече единици се смята за висок, а от 56 до 69 - среден, от 55 и надолу - нисък. Колкото по-нисък е ГИ, толкова по-добре за отслабващия.

Не е трудно да се научи гликемичният индекс на продуктите, само че един и същ продукт може да има различен ГИ в зависимост от обработката.

Например при смлените зърнени храни той е по-нисък в сравнение с пуканките. Освен това не бива да се забравя, че има продукти, при които ГИ, макар и да не е висок, съдържанието на мазнини е високо. Това са шоколадът и ядките.

Друга „хитрост", за която също постоянно трябва да се помни, е, че индексът на продукта може да се променя в зависимост от това, дали сме го изяли отделно от другата храна или заедно с нея. Ако в едно меню някое ястие е с по-висок ГИ от друго, първото ще наклони везните в своя полза.

Нашата оценка:

+ Може да се използва както от диабетиците, така и от хора с наднормено тегло и нарушена въглехидратна обмяна.

- От броя на условностите и ограниченията на човек може да му се завие свят.

- Не променя начина на живот, дава временен резултат.

- Голяма е вероятността от сривове и възвръщане на изгубените килограми.