Диария и запек при кърмено бебе

от

Още преди да се приберат с бебето у дома, родителите вече са наясно, че изхожданията на човечето са един от най-ярките показатели за състоянието му. Ако тази информация им е убягнала, то педиатърът ще ги уведоми на какво да обръщат внимание, още при първото си посещение. И все пак, какво е добре да знаеш, за да се чувстваш спокойна?
Диария и запек при кърмено бебе

Диария и запек при кърмено бебе

Още преди да се приберат с бебето у дома, родителите вече са наясно, че изхожданията на човечето са един от най-ярките показатели за състоянието му. Ако тази информация им е убягнала, то педиатърът ще ги уведоми на какво да обръщат внимание, още при първото си посещение. И все пак, какво е добре да знаеш, за да се чувстваш спокойна?

НОРМАТА

Първото изхождане на бебето обикновено се случва в рамките на 24 часа от появата му на бял свят. То се нарича „мекониум“ и е резултат от храносмилателната дейност, която е протичала в организма му, докато е било в утробата на мама. На цвят е черно-кафяво-зеленикаво, като консистенция е лепкаво и няма специфичен мирис. В последствие цветът на изпражненията се променя към наситено зелен (на 3-тия) през ябълково зелен с жълтеникаво-златисти участъци (около 5-ия ден) до напълно златист (около 7-ия ден).

Ако бебето е изцяло на кърма, приблизително 10 дни след раждането си ще има поне 3 наакани пелени дневно, като е желателно размерът на изпражненията да е минимум колкото монета от един лев, а цветът и консистенцията им ще напомнят горчица с намачкано вътре сирене.

Белите „парцалчета“ често тревожат родителите, но всъщност изобщо не са притеснителни.

ЗАПЕК

При новородено, което е изцяло на кърма, това е почти невъзможно състояние. Ако обаче по някаква причина то е получавало добавка от мляко за кърмачета, е напълно възможно изхожданията да се сгъстят като консистенция и да се сведат до само едно за 24 часа. Ако родител на кърмено бебе се обади на педиатъра, тревожейки се, че мъничето не се е изхождало повече от 24 часа, най-вероятно ще се запознае с термина „гладен запек“. Чисто теоретично това е оксиморон – т. е. съчетание на противоположни понятия. Не е възможно да не си се хранил и да имаш запек едновременно. Казано накратко, това е терминът, който се е наложил у нас за недохранено бебе.

Причините за липса на изхождане при новородено бебе най-често са следните:

  • Недохранване – ако бебето не получава достатъчно кърма, то броят на изпражненията му е по-малко от три за 24 часа, като в по-сериозните случаи липсва изхождане;
  • Дохранване с мляко за кърмачета – в този случай е възможно бебето да отделя газове, които имат неприятна миризма, но да липсва изхождане. Не предприемайте самолечение – не правете клизма на малкото и не му давайте каквито и да е медикаменти, без да са били назначени от педиатъра;
  • Прием на лекарства против колики – тези, които имат в състава си симетикон, често предизвикват забавяне на изхождането, но в последствие, когато то се случи, липсват признаци за запек – т.е. няма твърди участъци с различен цвят. Просто изпражнението е по-обилно, но очаквано кашаво.

Нашият съвет: Ако бебето ти е на възраст под 6 седмици, изключително кърмено е и не се изходи за повече от 24 часа, непременно позвъни на телефона на Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“ или на личния ви лекар.

ДИАРИЯ

Обикновено родителите се тревожат, че кърменото им бебе има диария, защото се изхожда след всяко хранене, а понякога и по два пъти на хранене.

Всъщност, ако изпражненията изглеждат като описаните в „нормата“, няма нищо притеснително, дори и да са 10 на брой за 24 часа.

За диария при новородено можем да говорим тогава, когато изпражненията рязко станат воднисти, обилни, почти цялото количество попива в пелената и отгоре остават само прозрачни или зеленикави слузести нишки. Наред с всичко това се променя и миризмата им – става остра, подобна на развалено яйце.

Нашият съвет: При малки деца диарията често е съпроводена и с повръщане. И двете състояния могат да бъдат много опасни за малки бебета. Именно поради тази причина, ако имаш съмнение, че бебето ти е с диария, дори без да има температура или повръщане като допълнителни симптоми, задължително потърси мнението на педиатър!