Диария

• от 1

Диарията представлява често изхождане на редки, разводнени изпражнения. Ще ви бъде трудно да определите има ли детето диария, защото неговите изпражнения са без това доста меки и чести.

(Раждане – 12 месеца)


Какво става в тялото на моето дете?


Диарията представлява често изхождане на редки, разводнени изпражнения. Ще ви бъде трудно да определите има ли детето диария, защото неговите изпражнения са без това доста меки и чести. Ако имат толкова много вода, че почти изцяло се просмукват в пелените или детето се изхожда два-три пъти по-често от нормалното за него, тогава то има диария.

За диарията има редица причини. Инфекции като вируси, бактерии и паразити – всички те могат да предизвикат редки изпражнения. Те го правят като освобождават токсини в червата, или като променят нормалния баланс на бактериите в тялото. Добре е да се помни, че бактериите са нормални обитатели на червата и когато техният брой и вид се промени рязко, консистенцията на изпражненията също се променя.

Вероятно най-честият причинител на инфекциозната диария сред малките деца е вирусът, наречен rotavirus.
Храните също могат да причинят диария. Някои бебета не понасят определени видове храна дори ако тя преминава заедно с кърмата или е съставна част на адаптираното мляко.

Антибиотиците са честа причина за диария, това не е типично за малките бебета, защото на тях рядко им се дават антибиотици като първо лекарство. Антибиотиците предизвикват редки изпражнения по същия начин, както го правят някои бактерии – променят съотношението на бактериите, които обикновено населяват червата. Бебетата могат да прояват алергия към антибиотиците с много силна диария (и по-често с обрив).

След като е започнала диарията, тя трудно може да бъде спряна. Червата са много раздразнени и не могат да абсорбират, както са го правили преди, затова в изпражненията преминава повече вода и хранителни вещества от обикновено.

Какво мога да направя?


Ако диарията има и други симптоми като повръщане или температура, вероятно е да е причинена от инфекция. Родителите нямат голям избор какво да направят, ако бебето не яде твърда храна, освен да му дават повече течност, за да възстанови водата и хранителните вещества, загубени заедно с изпражненията. Бебетата, по-малки от 4 месеца, не могат добре да поемат обикновена питейна вода. Ето защо не трябва да давате вода или чай вместо адаптирано мляко или кърма. Ако диарията при по-големите бебета е свързана с определена храна или началото на диарията съвпада с нов тип адаптирано мляко, или има връзка с храната на майката, тогава проблемът се решава, като се избягва това адаптирано мляко или тази храна.

В аптеките има разтвори, които действат на обезводняването. Съдържат електролити, които възстановяват онова, което е загубено от диарията. Обаче те не са безопасни, ако са единствената течност, която се поема за 24 часа. Освен това бебетата и малките деца не обичат вкуса на тези течности. Добър техен заместител е допълнителната кърма или изкуствено мляко с оризова вода. Тези предложения важат за деца, по-големи от 4 месеца. Ако бебето ви е по-малко, трябва да се свържете с вашия лекар.

Кога да съобщя на моя лекар?


Викайте лекар винаги когато диарията е съпроводена с кръв и слуз или е толкова силна, че има опасност бебето да се обезводни. Обезводняване може да настъпи, ако диарията продължава дълго и не се подобрява. Ако подозрението за диарията пада върху лекарство, известете вашия доктор, защото то трябва да бъде сменено или спряно.

ОРИЗОВА ВОДА
За да се направи оризова вода, трябва да се кипне един литър вода. Добавете една чаша ориз и я оставете да поври 5–10 минути. Излейте течността в съд. Някои добавят чаена лъжичка захар и щипка сол. След като водата се охлади до стайна температура, давайте я на детето по малко. Ако повръща, започнете с малки количества, например 15 грама през 15 до 30 минути. Ако я понася, увеличете количеството двойно – 30 грама, след това давайте по 60 грама. Ако детето има само диария, няма нужда да ограничавате количеството, което давате. Помнете, че това се отнася за бебета, по-големи от 4 месеца.

Какви изследвания да се направят и какво означават резултатите?


В случай на диария рядко са необходими изследвания. Ако се подозира инфекция, все пак трябва да бъдат изследвани изпражненията, за да се види кои са бактериите, вирусите и паразитите. Обикновено не се прави, освен ако диарията не продължава повече от две седмици или е станала кървава.
Ако се подозира алергия, но не е определен съответният алерген по метода на пробите и грешките (промяна на диетата), в такъв случай изпражненията могат да бъдат проверени за бели кръвни телца и за определени клетки, наречени езинофили. Тези два типа клетки преминават в изпражненията при възпаление или алергия.

Какво е лечението?


Инфекцията е честа причина за диария сред децата. Бактериалните инфекции понякога се оставят нелекувани, тъй като почти винаги преминават сами. Вирусите също трябва да се оставят да преминат. Обаче диарията, причинена от паразити като ламблия интестиналис, изисква специфични антибиотици.

Ако източникът на диарията е алергия, най-доброто лечение е да се спре дразнещото вещество. Кърмещите майки трябва да установят храните, които вероятно я предизвикват. Избягване на употребата на тези храни трябва да спре диарията. Родителите, които хранят с адаптирано мляко, могат да опитат да сменят вида на млякото. Основните видове адаптирани млека са краве, соево, хипоалергенно и мляко без лактоза. Понякога единият вид се приема по-добре от друг; различието зависи от вида на протеина (краве или соево). Ако причината за диарията е антибиотик, вашият доктор трябва да намали дозата или да го спре изцяло.

Какви са възможните усложнения?


Най-тревожното усложнение на диарията е обезводняването. Най-добрият начин то да се избегне е да се дават на детето допълнително течности – кърма, адаптирано мляко и оризова вода.

Силната или упорита диария може да предизвика обрив от пелени. Обривът много бързо става силно зачервен и възпален, защото изпражненията допират вече възпалена кожа. Най-добрият начин да се намали е да се сменят мръсните пелени. Ще помогне и измиването на дупето с чиста вода вместо с ароматизирани сапуни и кърпички.
Понякога за заздравяване на кожата помага тънък слой крем, съдържащ цинк.

Откъс от книгата „Бебето: от глава до пети“ с автор Д-р Кара Фамилиан Натерсън, изд. от Санома Блясък България АД, София, 2008