Девети месец

• от 3

Повече информация за физическото и емоционално развитие на детето през деветия му месец, какво може да прави то на тази възраст,...

Какво може да прави бебето?

С напредващото развитие на зрението и двигателните умения детето все по-активно се запознава с околния свят; за кратко стои само; обикаля без чужда помощ;  само става; изследва с показалеца си; мести си бутилката. Малкото разпознава размерите на предметите; предвижда резултатите от събитията и връщането на хората. Започва да изследва другите бебета; "играе" със семейството си; имитира игри; имитира кашляне, свирене, цъкане с език и др; използва социални жестове; употреба на жаргон (думи разбираеми само за него).

На този етап от развитието си едно напълно износено бебе трябва да има приблизително следните „параметри”:

Слух: Целенасочено се опитва да имитира речта на възрастните, като използва кратки, насечени звуци, за да привлича вниманието.
Реч: Може да каже мама или татко, макар и не съвсем правилно.
Крака: Успява да „върви”, когато някой го държи за ръка. Катери се по мебелите, но му е трудно да слиза обратно на земята.
Зрение: С развитието на очните мускули, детето фокусира дребни предмети. То търси неща, които не вижда, знаейки, че не всичко, което съществува, се вижда.
Ръце: Може да задържа малки предмети между палеца и показалеца и да използва последния, за да сочи.
Гръб: Може да седи седнало 10-15 мин, без да подпират гърба му, както и да се наведе, за да вземе играчка, без да се строполи отгоре й.

Как комуникира моето бебе?

По време на този период твоето бебе вероятно ще се научи да пълзи или да се придвижва по други начини из стаята. Дори може да се изправи, изтегляйки се с ръчички за леглото или мебелите и да се придвижва, крепейки се към тях.

Появяват се реакциите към собственото име.
Бебето вече разбира малко думи като „не-не” или „чао-чао”.

Започва да развива и различни концепции – например как да намери играчка, която сте скрили под одеялото. Може дори да каже „тата” или „мама”, но не със специфична цел. Ще блъска две играчки една в друга. Ще взима участие и в интерактивни игри като „ку-ку!”.Може би най-впечатляващото  ще е употребата на пръстите, за да удря или боцка с върха им, да опипва, пробва и вдига все по-малки и по-малки предмети. 9-месечното бебе вече е научило да запазва самообладание, въпреки че ще го е малко страх от непознатите – дори и членове на семейството, които вижда по-рядко.

Много деца в този период вече имат и един или два долни предни зъба.

Болести

Девет месеца е възрастта, когато детето става все по-податливо на инфекции, вероятно заради отслабването на придобитите от майката преди раждането антитела. В добавка и всичко попада в устата му, в това число и микробите! Не се обезкуражавай, ако детето ти прекара някоя и друга настинка между този период и първия му рожден ден.

Храненето

Предложи на бебето си меки храни, ако са одобрени от лекаря, за да увеличиш разнообразието на вида и състава на храните в неговата диета.

Давай на детето си възможността да използва новоразвитите си способности да хваща и издърпва неща, като му предлагаш малки парченца меки храни. (Но може да се наложи да къпеш детето си след всяко подобно хранене!). 9-месечното е голям имитатор. Храната в твоята чиния е много по апетитна за него, така че използвай това, за да въведеш нови видове храни.

Никога не давай на 9-месечното бебе храна, която може да предизвика задавяне и задушаване, като например фъстъци, пуканки, хотдог или салами, моркови, цели зърна грозде, стафиди, бобчета, твърди бонбони, големи парчета зеленчуци или плодове, или твърдо месо.

Винаги наблюдавай детето си докато се храни. Продължи с обучението на детето как да пие от чаша, за да може да се откаже от биберона преди да навърши 1 година.

Как да създадеш ритуал за лягане?

Насърчавай бебето си да се успокоява и приспива само, като го оставяш в леглото му будно. Заради появата на притесненията от непознатото, 9-месечното бебе може да се съпротивлява срещу заспиването за краткотрайни дрямки или през нощта. Някои малчугани в тази възраст започват да се будят посред нощ за кратки периоди. Ако това се случи, провери детето си, но се старай присъствието ти край креватчето да е максимално кратко.

Не му давай допълнителни биберони, не го взимай с теб в леглото и не го люшкай, за да заспи отново. Това само ще засили буденето му посред нощ и ще се превърне в лош навик. Сънят се възпрепятства и понякога, когато детето се изправи само в креватчето и не се сеща да си легне обратно. Никога не слагай бебето да спи с биберон.

Как да подпомогнеш развитието на детето?

  • Поддържай постоянни разговори с твоето 9-месечно дете. Като му говориш докато го обличаш, къпеш, храниш, играеш с него, разхождате се  или дори докато се возите в колата. Така го насърчаваш да се развива езиково.
  • Окуражавай игрите с подходящите за възрастта играчки. Бебетата обичат да подскачат, да се люлеят, да се протягат, да вдигат и пускат предмети, да блъскат неща едно в друго. Нечупливите домакински вещи, като например пластмасови чаши, големи дървени лъжици, купички, обли дъски и пластмасови кутии също стават за прекрасни играчки.
  • Създай възможности за безопасно изследване. Никога не използвай шамари, като форма на дисциплина, дори и лекичко плясване през ръката. Ако се разгневиш на детето си, постави го в креватчето му или кошарката за една или две минути. Това ще ви позволи да се успокоите и ще му помогне да разбере, че е направило нещо нередно.

Обувките не са необходими на тази възраст (освен за показване). Затова и трябва да се използват само за предпазване краката от остри предмети или от студа.

Как да предпазиш бебето от неприятни инциденти?

Запомни – няма такова нещо като „детеустойчива” капачка. Твоето новородено вече е много по-подвижно, така че обезопасяването, ако вече не си го направила в предните месеци, е приоритет.

Продължавай да използваш и детско столче за колата на задната седалка.

Не оставяй детето си само във вана с вода или на високи места като масата за преповиване, легла, дивани, столове.

Продължавай да пазиш околната среда около детето без тютюнев дим. Домът и колата ви задължително трябва да са забранени за пушене!

Избягвай продължителното излагане на слънчевите лъчи. Задължително нанасяй слънцезащитен крем за деца с фактор над 15, а най-добре през лятото да е над 50.

Първа помощ при хранително отравяне?

Поглъщането на заразени течности или храни почти винаги е причина за диария. Това състояние е много опасно за малките бебета и деца. Възможно е малчуганите да имат още повръщане, спазми на стомаха и треска.

Симптомите могат да се появят до 30 минути след отравянето, до 12 часа или след 1 седмица.

Заведи детето при педиатър, за да бъде определена причината. Обади му се веднага, ако малкото ти е под 1 година и има диария. Дори да не е отравяне детето има нужда от внимание.

calendar

Календар