Здравата бременна жена с нормален апетит може да си похапва обичайното ежедневно меню без да увеличава специално порциона си. Важното е в менюто да присъстват повече сурови плодове, зеленчуци и ядки. В първия триместър често бъдещите майки се оплакват от понижен апетит, а в някои случаи дори изпитват отвращение към храната.
Гаденето и повръщането за съжаление са част от ефектите на бременността. Обикновено проблемни се оказват силните, тежки миризми, специфичните храни, подправките и дори някои съвсем традиционни за семейството ястия.
За да си спестиш мъчения, избягвай всички силни вкусове и аромати, не се насилвай да готвиш или да ядеш нещо, което ти е неприятно, защото това може да влоши още повече състоянието ти.
В този период се опитай да разнообразиш менюто си до колкото ти е възможно и до колкото стомахът и носът ти го позволяват.
Първият триместър е изключително важен за развитието на ембриона, защото тогава се формират органите и системите на тялото му. Тогава обаче той все още се храни от жълтото тяло, а не от плацентата, затова не е фатално ако ти се гади и не може да се храниш пълноценно.
Може да си набавяш допълнително полезни елементи чрез хранителни добавки или готовите витаминни формули по аптеките. Но след края на този неприятен период ще трябва да се постараеш да наваксаш с храната, защото липсата на качествено ядене се отразява цялостно на твоя и на бебешкия организъм. Често бременните се оплакват от косопад или влошаване общото здравословно състояние. Понякога причината е точно в бедното на полезни елементи хранене, което води до изтощение на организма, който и без това е подложен на драстични промени.
Един от сигурните трикове срещу гадене е да не оставаш гладна. Просто похапвай съвсем малко, но често – бисквити, резен ябълка, солети или нещо друго, което не предизвиква у теб неприятния ефект. Задължително отложи сутрешното ставане с малко и още докато лежиш хапни нещо леко, защото сутрин или вечер са най-неприятните моменти.
Във втората половина от бременността обикновено неприятните симптоми отшумяват постепенно. Време е да обърнеш по-специално внимание и да наваксаш пропуснатото. Ако дълго време си отказвала храна, не се нахвърляй изведнъж върху големи количества. Започни постепенно с по малки порции и с леки храни, без мазнини, пържено и червени меса. Обърни внимание на пилешкото, пуешкото, на ядките и пълнозърнестия хляб – все храни, които ще ти доставят нужните белтъчини и въглехидрати.
Задължително всеки ден имаш нужда от две порции разнообразни зеленчуци. По възможност похапвай повечето сурови, а когато е невъзможно готви максимално щадящо – на пара, в тенджера под налягане или в краен случай печени. Преди да ги консумираш сурови, задължително измий добре продуктите и дори го накисни за кратко във вода, защото в замърсяванията може да се крие опасната за здравето на бебето листерия, която предизвиква трайни увреждания в плода.
Плодовете също не са за пренебрегване, въпреки че трябва да внимаваш с тях, тъй като прекалената им консумация спомага за трупането на повечко килограми и оформянето на по-едро бебе. Плодовата захар също не е безобидна, но в умерени количества редовното похапване на плодове е незаменимо за здравето на мама и бебе. Отново обърни внимание на добрата хигиена на продуктите. Измивай добре, за да може да си похапваш ябълките и крушите с обвивката, тъй като в нея се съдържат много ценни елементи. В зимния сезон обърни внимание на цитрусовите плодове, на кивито, на ананаса – те съдържат важни количества витамин С, който укрепва имунитета и предпазва от досадните настинки и грип.
Не пропускай и чайовете, но внимавай с билковите, тъй като не всеки е препоръчителен за бременни. Ментата, шипката, лайката, липата и горските плодове са чудесен вариант за хидратация и снабдяване с витамини, соли и минерали. Чайовете са чудесна профилактика в този сезон, затоплят, успокояват стомаха, действат релаксиращо и подсилват имунитета.
През третия триместър обикновено се трупат най-много килограми, а както знаеш здравословната граница се движи някъде около петнадесетте килограма. Трупането на голямо наднормено тегло е вредно както за мама, така и за бебето. Много изследвания показват, че се увеличава риска от гестационен диабет, от появата на прееклампсия, усложнения по време на раждането и козметични дефекти, които по-трудно се тушират след раждането. През третия триместър трябва да обърнеш специално внимание на здравословното хранене, без разбира се да попадаш в капана на диетите. Единственото, което може да си позволиш е да имаш веднъж седмично разтоварващ ден на плодове и чай. В този период с още по-голяма сила важи забраната за ядене на боклучави храни, пълни с кухи калории, подсладители, консерванти, оцветители и всякаква друга химия. Става въпрос за пакетираните солени и сладки лакомства; полуфабрикатите, колбасите, храните от веригите ресторанти за бързо хранене, пържените и мазни храни. Нужно е малко старание, но усилията си заслужават, защото се грижиш за здравето на бебето и за твоята красота и форма.
Изискват се ежедневни усилия да си осигуряваш качествена храна, но постепенно навикът ще се превърне в приятно ежедневие и дори изкуствените готови десерти няма да ти се струват вкусни в сравнение с плодовете например. Не забравяй да използваш предимно студено пресован зехтин или чисто масло, а не маргарин. На пазара се намират и много други полезни масла, които снабдяват организма през бедния от към прясна храна зимен сезон, например олиото от сусам (незаменим източник на калций), от гроздови семки и други. Магазините за здравословна храна предлагат интересен избор. Използвай такива мазнини за салатите, а когато готвиш в никакъв случай не ги подлагай на термична обработка. Овкусявай след като свалиш ястието от котлона.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.