Изписано е много за храненето и за това колко е важно за здравето и нормалното развитие на всеки организъм. Качеството на храната през деветте месеца има огромно значение, а диетолозите и лекарите се стараят да ни доставят нова информация по въпроса.
Въпреки че вече много пъти е споменавано колко е безсмислено хапването за двама, все още много бъдещи майки робуват на това старо схващане, дори когато нямат апетит. И за да не се лиши от нещо детето, мама трупа килограми, които пречат и на двамата.
Всъщност преяждането по време на бременност е също толкова нежелателно и дори опасно, колкото и недохранването. Недостигът на ценни хранителни вещества се отразява негативно на здравето и развитието на ембриона. Възникват усложнения, имунната система на бременната отслабва, което води след себе си до много проблеми. Повишава се и рискът от спонтанен аборт, проблеми по време на раждане и болести на бебето.
Именно в този грипен сезон не е времето да правиш експерименти с храната и да следваш някакви диети или хранителни ограничения. Бременната жена се нуждае не толкова от обилна храна, а най-вече от пълноценен порцион, съдържащ различни групи храни, които са от значение както за нея, така и за детето. Нужен е баланс между белтъчини, въглехидрати и мазнини.
През деветте месеца, повече от всеки друг период, бременната има нужда от повече минерални соли, особено калций и фосфор, а също и калий и натрий. Към тях задължително се прибавят и микроелементи (кобалт, желязо, йод). Всички те се изразходват активно при образуването на скелета и органите на детето, играят и важна роля в обмена на веществата. Нужни са и железни соли, които се съдържат в червените кръвни телца – еритроцитите. Те имат важна роля при усвояването на кислород от организма. За съжаление храната, която ядем е все по-некачествена и условията на съвременното земеделие предопределят производството на продукти, които са все по-бедни на витамини, минерали и микроелементи. По тази причина повечето жени се нуждаят от допълнителни количества йод и фосфор, както и от други елементи. Липсата им понижава имунитета и нарушава работата на ендокринната система.
При системно неприемане на храна, богата на витамини организмът става податлив на различни болести. Например, при системната липса на витамин С се появява скорбут, нарушава се синтеза на колаген и еластин в организма, а вирусните заболявания поразяват по-бързо и дават усложнения. Ако пък липсва витамин А, това води до проблеми със зрението на майката, а и евентуално и на бебето. Комбинацията от витамините А, В и С в нормални количества спомага за намаляване на неприятните симптоми на бременността в първия триместър.
Витамин С може лесно да се набави от естествени източници, което е най-добрият вариант. Чай от шипка, портокали, грейпфрути, киви, ананас, горски плодове и сурови зеленолистни зеленчуци. Отвара от шипка може да си приготвиш много лесно – 1-2 супени лъжици шипки се смилат на едри парченца (за по лесно ги нарежи на половина), заливат се с две чаши вода. Кипваш течността за около 10 минути, след това прецеждаш през марля и оставяш да поизстиние.
Ако бременността обхваща предимно есенните и зимните месеци, това означава, че ще трябва да се постараеш по-сериозно, за да си набавиш нужните витамини.
Важна роля в поддържането на здравословна форма имат течностите. Над 50% от общата телесна маса се състои от течности. Дневното количество, което е нужно на всеки човек е от около два литра. Обърни внимание на водата, чая, супит и свежо изцедените сокове.
Избирай зеленчуците, които са характерни за сезона и се отглеждат в България. Тези, които се внасят от далечни и екзотични дестинации често са обработвани със специфични химикали, за да издържат пътя. Откъснати са преди да узреят и след това доузряват отново в изкуствени условия и под въздействието на химикали.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.