Детската кухня в помощ на мама

• от

От момента, в който в менюто на бебето бъдат въведени т. нар. „твърди храни“, всяка майка се изправя пред въпроса: „Как да му осигуря полезно и разнообразно хранене?“ Точно тогава на помощ идват детските кухни.
Детската кухня в помощ на мама

Детската кухня в помощ на мама

От момента, в който в менюто на бебето бъдат въведени т. нар. „твърди храни“, всяка майка се изправя пред въпроса: „Как да му осигуря полезно и разнообразно хранене?“ Точно тогава на помощ идват детските кухни.

Може би едно от най-добрите наследства от миналото, което успяхме да запазим. В последно време обаче, след зачестилите прояви на алергия към белтъка на кравето мляко или към глутен, много от майките се колебаят дали могат да разчитат на приготвената в кухня храна или е наложително да преминат към изцяло домашно готвене.

Предимства на детската кухня

  • Разнообразие – менюто в детските кухни, изготвяно според препоръките на специалист, предлага различни видове месо и зеленчуци в съответстващи на дневните нужди количества. У дома такова разнообразие е трудно постижимо, а и изисква много повече средства, отколкото е цената на едно готово меню;
  • Прясно приготвена храна – можеш да бъдеш сигурна, че всяко ястие, дори и десертите се приготвят ден за ден. Нищо не застоява и нищо не се предлага повторно;
  • Строг санитарен контрол – за да бъде разкрита такава кухня са нужни редица разрешителни от санитарните служби. Всяко място, където се приготвя храна за деца подлежи на ежемесечни спонтанни проверки и не допуска ни най-малко нарушение що се отнася до хигиената и качеството на продуктите.
  • Мамина отмяна – няма какво да се лъжем – детската кухня ти спестява време и ти гарантира поне една разходка на ден – тази до пункта, от където получаваш храната. Ако се спреш на варианта с частна детска кухня, то със сигурност можеш да попиташ за доставка директно до дома, което пък би те улеснило, ако си с две или повече дечица.

На каква възраст трябва да е бебето, за започне да хапва храна от детска кухня?

Това ще прецени най-добре педиатърът, който се грижи за здравето на малкото дете. Поддържайки контакт с майката, той ще вземе предвид важни неща, като дали детето е кърмено и до кога, кога и с каква храна е захранено. Педиатърът най-точно ще прецени дали детето е готово да се храни от детска кухня.

Какво е количеството на мляко и млечни продукти в дневното меню на малкото дете?

За деца от 12 до 36 месеца, при целодневен режим на хранене, необходимото количество мляко и млечни продукти е 425 гр. Млякото трябва да е с масленост над 3%. Дневната доза е 400 мл., а останалите 25 г са млечните продукти – сирене, извара и кашкавал и др. В нашата кухня ежедневно се включва мляко и млечни продукти под формата на различни ястия. Майките трябва да знаят, че с доставената от кухнята храна, детето получава около 35% от това количество, тъй като от кухнята детето ползва само обедно хранене. Режимът на хранене при децата на тази възраст е четирикратен.

Ако детето е алергично?

Когато е безспорно доказано, че детето е алергично към белтъка на кравето мляко, е подходящо да ползва менюто, което изготвяме за тази група деца. То се приготвя като от вложените продукти в храната се изключват прясно и кисело мляко, сирене, извара, телешко месо и др. За тази група деца са разрешени само четири вида меса: пуешко, пилешко, заешко и нетлъсто свинско месо.

НУЖНО Е ДА ЗНАЕШ...

Още като се роди бебето е добре да проучиш какви са изискванията за записване в държавната детска кухня, особено ако живееш в по-голям град. Възможно е да се наложи да чакаш месеци, докато дойде редът на твоето дете. При подаване на документите е необходимо да попълниш молба на място и да носиш копие от акта за раждане на бебето. При същинското записване, ще ти е необходима бележка от педиатъра, в която се посочва дали детето има специфични алергии, а на места ще се наложи и да занесеш определен брой малки бурканчета.

За частните кухни е необходимо само да представиш медицинска бележка.