Детската градина – подготовка стъпка по стъпка

от

След като си решила, че детето ще посещава детска градина, отдели нужното време за подготовка. Помогни на малкото по-лесно да се адаптира към новото предизвикателство. Предварително го запознай с това, което го очаква. Може би самата ти ще се чувстваш притеснена или пък ще изпитваш чувство за вина, но с времето всичко ще си дойде на мястото.
Детската градина – подготовка стъпка по стъпка

Детската градина – подготовка стъпка по стъпка

След като си решила, че детето ще посещава детска градина, отдели нужното време за подготовка.

Помогни на малкото по-лесно да се адаптира към новото предизвикателство. Предварително го запознай с това, което го очаква. Може би самата ти ще се чувстваш притеснена или пък ще изпитваш чувство за вина, но с времето всичко ще си дойде на мястото.

Бъди сигурна, че постъпваш правилно – така или иначе неминуемо настъпва и този момент, когато мама отново се връща на работа, а малкото човече пораства сякаш изведнъж :).
Подготовка за детската градина

  • Колкото е по-привързано детето към мама, толкова по-болезнена изглежда раздялата с нея. Освен това между 2-рата и 3-тата година малчуганите изпитват страх от непознати хора и това допълнително усложнява ситуацията. Затова оставяй малкото насаме с баба, дядо, детегледачка. Но винаги, преди да излезеш от къщи, му обясни къде отиваш и кога ще се върнеш. Имай предвид, че „Ще се върна в 14 часа“ не е адекватно обяснение за дете под петгодишна възраст. Но ако му кажеш, че ще си при него, след като се наобядва и преди да е заспало, това вече е нещо друго. Освен това кани гости у дома, както и често води малкото човече на места, където се събират повече хора.
  • Щом детето вече е прието в детската градина, постарай се вълненията да утихнат. Не забравяй, че твоите емоции влияят на малкото. Не пренасяй тревогите си върху него. Не обсъждай в негово присъствия възможните усложнения. Както не би трябвало да изпадаш и в другата крайност – да рисуваш идеалистични картини на дните в детската градина. Най-добре е да заемеш позицията на осъзнатата необходимост и бъди сигурна, че всичко постепенно ще се нареди.
  • Непременно разкажи на детето как ще преминават дните му, обясни му с какво ще се занимава там. Предварително направете няколко „екскурзии“ до заветното място – покажи на малчо как децата са на групи и всяка група има своя учителка, как весело си играят на двора, колко играчки има и т.н.
  • Формирай позитивно отношение към детската градина, като показваш подходящи картинки в книжки, списания. Има и интересни книжки – например „Франклин отива на лагер“, и филмчета като „Търсенето на Немо“, които показват на малчуганите как порасналите деца се впускат да откриват нови хоризонти и да търсят вълнуващи приключения.
  • Обърни внимание на дневния режим: според това как протича деня в детската градина се постарай да организираш така и времето вкъщи. Настоявай за спазване на хигиенните навици – измиване на ръцете преди ядене, след разходка и т.н. Учи детето на самостоятелност. Добре е да умее само да се облича и съблича, както и да се научило да използва гърнето. Когато е време за следобедния сън, дори и твоето съкровище да не иска да спи, е добре да го приучиш просто да полежи тихо в леглото.
  • Забелязваш ли как твоето съкровище играе с другите деца? В тази възраст започват да се формират взаимоотношенията на детето с неговите връстници. Отива ли малчо при другите хлапета, за да си играят? Ако му е трудно да установи контакт, помогни му. А у дома разигравайте различни ситуации на запознанства с помощта на любимите играчки.
  • Научи детето да се защитава. Това не означава на насилието да отвръща с насилие. Но ако някой го обиди или удари би могло да каже: „ Не бива да ме удряш“ или „Не можеш да постъпваш с мен така“. Самата ти употребявай тези изрази при проява на агресия от негова страна към теб (например ако посяга да те удари).

Детската градина не може да замени общуването с родителите. Отделяй достатъчно време за общи занимания, не сравнявай малкото си с другите деца. Поддържай го във всяко начинание, вдъхвай му увереност в собствените сили. Тогава адаптацията в детската градина ще премине бързо и успешно.

Съвети за успешна адаптация

Хубаво е в първите дни детето да прекарва в детската градина по няколко часа. Постепенно увеличавайте престоя до цял ден. Ако малкото се страхува от другите хлапета, се постарай сутрин да бъдете първи.

Ако събуждането сутрин е трудно и детето капризничи, постарай се вечер да го слагаш по-рано да заспива. И не го вдигай в последния възможен момент - така ще има известно време да се поизлежава. Можеш да пуснеш в стаята весела музика или любимия анимационен филм – така събуждането ще бъде значително по-приятно-

Ако сутрин раздялата с теб се оказва твърде драматична, нека някой друг (тати, баба) води детето на детската градина. Не забравяй, че твоето вълнение се предава и на детето. Ако ти с насълзени очи и потреперваща ръка му махаш за довиждане, няма как то да бъде по-смело от мама, нали?

Постарай се сутрин раздялата да бъде бърза. Създайте си ритуал – въздушна целувка, пощипване по бузката и „довиждане“. В началото не забравяй да уточниш, че когато детето приключи със следобедната закуска, ти ще си отново тук, за да го вземеш. И непременно изпълнявай обещанията си. Доверието е от особено значение в процеса на адаптация.

Питай детето как е минал денят му. Тъй като на 3-годишните все още им е трудно да споделят чувствата и преживяванията си, е възможно да получиш повече информация, като попиташ какво е правило мечето (което е било с него) в градината. Тогава малчо с охота ще ти разкаже, а ти ще разбереш всъщност как се е чувствало то самото.

Поддържай постоянно контакт с учителките в детската градина. Не се притеснявай да обсъждаш с тях всичко онова, което те притеснява или плаши. Вслушвай се и в техните препоръки.

Нужно е да знаеш...

Имай предвид, че колкото и добре да си подготвила детето за новото място, изненади винаги може да има :). Нищо чудно в един момент и най-общителното дете да се стъписа и да се вкопчи в теб на входа, а малкият срамежливко набързо да се сбогува и да се втурне с любопитство към неизвестното.

Както и да реагира детето, бъди до него – покажи му, че го разбираш и го подкрепяш.
Продължителността на адаптацията е различна – зависи от характера на детето, семейната обстановка, здравословното състояние, твоята нагласа. Като цяло според психолозите срокът за адаптация за детска градина (след 3 г.) е 2-3 седмици. А през това време бъди безкрайно любвеобилна, търпелива и разбираща.

Вижте още за: детска градина