3 дни детоксикация

• от

Предлагаме ви тридневно прочистващо организма меню.

Когато токсините в човешкия организъм се натрупат, това се вижда и чувства: тенът на лицето е мътен, инфекциите зачестяват, очите са подпухнали, появяват се главоболие, запек, разсеяност, косите загубват обем, кожата е уморена. Преди да е станало късно трябва да реагираме.

Когато човек се чувства уморен, най-често посяга към нещо сладко. Това е нормално: сладкото се свързва с усещането за енергия и добро настроение.  Захарните продукти обаче са бедни на витамини и минерали, така необходими за прочистването на организма.

Включете в менюто си зелето, ряпата, целината, лука и чесъна. Яжте всеки ден зелени салати, подправени с ароматни треви. За да усилите мускулите си, търсете протеините в леките бели меса, яйцата и рибата. Пресните плодове ще заменят успешно тортите и сладките бисквити, за които трябва да забравите.

3 дни детоксикация

Предлагаме ви тридневно прочистващо организма меню:

Първи ден

Закуска: Зелен чай или отвара от мента, овче кисело мляко с парченца сушени смокини, пьлнозьрнесто мюсли.

Обяд: Китайска супа, пуешки котлет с подправки и пълнозърнест ориз, пресен ананас.

Вечеря: Пръчици от моркови и ряпа с леки подправки, омлет и карфиол с доматен сос, соево кисело мляко със сушени червени боровинки.

Втори ден

Закуска: Зелен чай или отвара от мента, купичка соево мляко със стрит банан, пълнозърнесто мюсли.

Обяд: Салата от леща с орехово масло и лимонов сок риба на фурна с домати и зелен фасул, купичка червени плодове (може и замразени).

Вечеря: Пресни домати, сьомга и корен от копър на пара, овче кисело мляко с парченца круша и мед.

Ден трети

Закуска: Зелен чай или отвара от мента, овче кисело мляко, киви, оризови сухари с мед.

Обяд: Крем супа от броколи, пилешко шишче с варено жито, манго.

Вечеря: Супа от тиква с подправки, обезмаслена шунка и зелена салата с орехови ядки, плодова салата от розов грейпфрут, грозде и нар.

Рецепти за супи

Китайска супа

Китайска супа

Продукти: 1 л вода, 1 глава лук, 25 г от пресен корен от джинджифил, шепа грах (замразен), кубче зеленчуков бульон, 1 червена чушка, 20 скариди, 1 с.л. соев сос, шепа соеви кълнове, сол

Обелете лука и го нарежете на филийки.
Сложете го във вряща вода заедно с джинджифила, кубчето бульон и граха.


Намалете огъня и оставете супата да ври 10 минути.

Добавете нарязаната чушка, а след 5 минути и скаридите, соса и кълновете от соя.
Посолете, разбъркайте и сервирайте.

Супа от тиква с подправки

Супа от тиква с подправкиПродукти: 1 кг тиква, 1 глава лук, 1/2 ч.л. смлян джинджифил, 1 щипка индийско орехче, 200 мл краве мляко с намалено съдържание на мазнини, магданоз, сол

Обелете, почистете и нарежете тиквата на кубчета.

Нарежете на ситно лука. Варете тиквата и лука 20 минути на пара.


Добавете млякото, солта, джинджифила и индийското орехче.


Посолете, поръсете с магданоз и сервирайте.

Четири съвета, за да бъде супата вкусна и полезна

1. Когато правите крем супа, използвайте водата, в която са врели зеленчуците, защото тя е богата на минерали.

2. Заместете картофите с тиквичка или парче тиква.

3. Ако супата, която сте приготвили, не съдържа яйца, месо или риба, можете спокойно да я замразите на индивидуални порции или цялостно.

4. Заместете сметаната в супата с мляко с намалено съдържание на мазнини, така ще избегнете липидите и ще си набавите протеини.