Малкото дете и слънцето - здравни съвети за забавно и безопасно лято

• от

Малкото дете със сигурност обожава игрите на открито под слънцето. Ако спазвате няколко правила, лятото ще бъде и забавно, и безопасно.

© iStock.com

Опасната целувка на слънцето

Проблем: Децата са по-застрашени от слънчево изгаряне в сравнение с възрастните, поради по-малкото съдържание на меланин в кожата им. В същото време прекарват голяма част от деня навън в игра. Резултатът може да е едно доста неприятно изгаряне.

Решение:За да избегнете опасността от претопляне и топлинен удар, не излагайте мъничето на слънце в часовете, когато то е най-силно. Подходящото време за плаж е сутрин до 11 ч и следобед след 16 ч. Имайте предвид, че стоенето под чадъра няма да го спаси от парещите лъчи, защото те проникват и през него.

Употребата на слънцезащитни продукти ще ви спести много главоболия. Те трябва да са с фактор поне 30 и да са предназначени специално за малки деца. Не пропускай да нанесете предпазния крем навсякъде - това важи дори при облачно време.

Течности, течности...

Проблем: Децата се дехидратират много по-лесно от възрастните, поради по-ниското си тегло. Освен това те изразходват далеч повече енергия, като постоянно тичат наоколо. Затова имат нужда от редовен прием на течности. Симптомите на дехидратация включват вялост, замайване, гадене, повръщане, главоболие.

Решение: Давайте на детето да пие течности на всеки час. Ако подозирате, че се е дехидратирало, го заведи на хладно място и му предложи да пие вода. Ако до час няма промяна в състоянието му, потърсете лекар.
Малчуганите на възраст между 1 и 3 години би трябвало да пият около 5 чаши вода всеки ден, а около и над 4 г. - от 6 до 8 чаши (или приблизително колкото възрастните). Въпреки това не давайте вода насила, ако детето не иска. Когато ожаднее, то ще изпие колкото има нужда.

За бебетата тези правила не важат. Чрез кърмата те поемат нужното количество течности и при тях стои по-скоро обратният проблем – прекаляването с приема на вода. В горещо време можете да носите със себе си шише с вода, от което да му давате малко повече от обикновено.

Внимание – алергии!!!

Проблем: Сладоледи, кремчета и други летни лакомства могат да се окажат проблем. При сърбежи в устата, подути устни и език или обриви около устичката след хранене, вероятно става дума за хранителна алергия. Възможни виновници са ядките в сладоледа, някои неподходящи подправки или оцветители в ледените близалки.

Решение: Винаги бъдете подготвени да реагирате, като носите със себе си антихистамини и други противоалергични средства. Ако забележите проблеми с дишането, незабавно потърси спешна медицинска помощ.

Ухапване от насекоми

Проблем: Ухапванията от насекоми са част от летните „приключения“. Ако и този път малкото се е сдобило с такъв „спомен“ от почивката, е важна правилната ти реакция.

Решение: Студеният компрес ще облекчи сърбежа при ухапване от комар или ужилването от пчела. Смесете малко сода бикарбонат с вода и нанеси получената кашичка с леки потупвания на мястото на ухапването. Внимавайте детето да не разчесва мястото на ухапване, за да не го инфектира. Ако забележите отоци, които се увеличават значително, потърси лекар. Това важи и в случаите, когато ухапванията и ужилванията са на много места по тялото (над 5).

Задължителните дрехи и аксесоари през лятото

Сенник: Бебетата под 12 месеца не бива да се излагат на директна слънчева светлина. Обикновено количките са снабдени с подвижни покривчета с UV филтър, които да нагласяте спрямо лъчите на слънцето.

Облекло: Избирайте дрешки от естествени материи в светли тонове, които да покриват максимално всички части на тялото. Важно е също те да са свободни, а не впити.

Шапка: Не пропускайте този важен аксесоар. Препоръките са шапката да покрива врата, ушите, слепоочието и да пази сянка на лицето. Нека детето я носи не само на плажа, а и докато играе навън

Слънчеви очила: Предпазвайте очите на малкото с качествени очила с доказана защита – 99% UV филтър. Дори някои модели да ви изглеждат много симпатични, не се подвеждайте по тях, преди да се увериш, че качеството е добро. Най-добре се спрете на такива с нечупливи рамки с добро покритие и с еластична връзка, за да не ги губите.

Сандалки: Не пропускайте внимателно да подбереш тази важна част от облеклото на детето. Сандалите трябва да са удобни, да не се плъзгат и да защитават пръстите от евентуални наранявания.