Десети месец

• от 6

Повече информация за физическото и емоционално развитие на бебето през десетия му месец, какво може да прави на тази възраст, как да стимулираш развитието му,...

Какво може да прави бебето?

Движенията и говорните способности на малкото се развиват много бързо, така че сега то вече може да реагира на команди от типа „Дръпни се оттам” и „Вдигни това.” Освен това през десетия месец повечето деца вече спокойно лазят. Ето че сега малкото хваща и пие от чаша; сяда от изправена позиция.

Бебето още ще те изненада, като посочва частите на тялото си, а също и достига целта чрез метода "проба-грешка"; търси скрити предмети, но обикновено на познато място. Малкото ти  изразява настроения; помага за обличането и храненето си. Често бебета през този  период имитират говора на възрастните, ако звуковете са в репертоара им; следва някои инструкции.

На този етап от развитието си едно напълно износено бебе трябва да има приблизително следните „параметри”:

Корем: Заякналите гръбначни мускули са от ключово значение за движението на детето, затова е хубаво те да се тренират – нека малкото прекарва достатъчно време легнало по корем, като се повдига нагоре на ръце.
Седеж: Твоето бебе може да седи седнало още от шестия месец, но сега вече се навежда и се клати назад-напред ентусиазирано, когато види наблизо желаната играчка.
На четири крака: Желанието да вземе исканата играчка може да мотивира детето да тръгне към нея на четири крака.

На този етап от развитието си детето трябва да може:

- Да владее основните типове движение – преминаване от стоеж в седеж, както и от седнало положение – в легнало по корем.

- Да прави движения, които изискват координация очи-ръце, напр. да отваря чекмеджета, да завира пръсти в предметите, за да разбере колко са дълбоки и да плъзга топка към теб.

- Да използва краката си, за да балансира. Да може още да балансира самó за секунди, или пък като се придържа за мебелите. Може да се катери (лазейки) по стълби, но още не може да слиза.

- Да мисли и да запомня разни неща (мозъкът на бебето вече е с двойно по-големи размери от тези при раждането). Детето вече мисли за неща и хора, които не са в непосредствена близост.

- Да използва говорните си умения – имитира говорене като бръщолеви и знае елементарни думи, може да прави „шшшшт” с пръстче пред устните.

- Да разбира прости команди като: „Ела тук”, „Помахай на татко” и знае името си, когато го повикат.

Първи стъпки

Когато бебето започне да върви без чужда помощ, е добре да обезопасиш дома си и да прибереш на недостъпни за него места всичко, с което не искаш да играе. В същото време, ако на тази възраст някои деца вече са опасни за чупливите предмети у дома, други още не могат да си вдигнат дупето си от земята.

Как да стимулираш развитието на детето?

Ето кои игри са подходящи за този период:

  • Бебе 10 месецПляскайте с ръчики и пейте песни;
  • Остави го седнало в леглото и му подай интересен предмет, така че да се изправи (повтори 4-5 пъти);
  • Остави близо до него играчки, които може да стигне и да вземе (помисли точно какви, защото най-вероятно ще иска да ги удря една в друга);
  • Прикани го да вземе малък интересен предмет, целта е да използва палеца и показалеца си;
  • Измисли ваша си песничка, в която да има повтарящи се лесни думи (като мама, тати и др.), пейте си я често -  по няколко пъти на ден;
  • Започни да експериментираш с даването на лесни команди, като “Ела тук!” или “Дай ми това!”;

Избери игри, в които да оставиш детето да опита да поседи само поне за малко.

Как да предпазиш бебето от неприятни инциденти?

Ще откриеш, че палавникът с голямо любопитство опознава дома ви. Затова прибери на безопасно място любимата си маша, сешоара и гримовете си. За да е по-спокойно малкото се нуждае от свое пространство, където да играе на воля и да слага нещата си. Най-добре подреди шкафче, където му показвай как да прибира играчките си.

Преподреди рафтовете. Постави играчките на детето и вещите му, така че да може да ги достигне.

Не позволявай да се докопа до царевица, ядки и други храни, с които може да се задави.  Най-честите инциденти в този период са: задавяне, изгаряне, отравяне, падания, инциденти с кола. Важно е да предотвратиш всички тях. Така че реорганизирай дома си.

В колата задължително поставяй детето в специално столче.

Как се справяш с родителската роля?

А сега да поговорим и за теб. Гледаш как расте твоето малко съкровище и се чудиш дали се справяш добре с ролята си на родител.

Спокойно! И майките и таковците имат и лоши, и добри дни. Зареди се с търпение, защото малките деца понякога изпитват цялата ти воля и издръжливост.

Ако се почувстваш изтощена, поговори с половинката ти или с приятелите. Излезни и се разходи на чист въздух. Помни, че твоята мисия е наистина специална. Колкото и да е трудно, наистина си заслужава. Приеми проблемите като предизвикателство, което изкарва на показ най-силните и нежни черти от характера ти. За останалото ще се погрижи майчината обич, коята те връхлетя още при новината, че си бременна.

calendar

Календар