Депресия и бременност

от

Очакването на нов живот е повод за щастие, но понякога небето е помрачено от тъмните облаци на притеснения, стрес и дори депресия. Защо някои бременни изпадат в депресия и как може да се разпознаят признаците на това състояние?
Депресия и бременност

Депресия и бременност

Очакването на нов живот е повод за щастие, но понякога небето е помрачено от тъмните облаци на притеснения, стрес и дори депресия. Защо някои бременни изпадат в депресия и как може да се разпознаят признаците на това състояние?

Вярно е, че при бременните хормоналното ниво се променя, настроенията им са променливи и понякога са безпричинно раздразнителни, тъжни или ги обхваща внезапна радост. За съжаление понякога тези състояния преминават в депресия, която според изследванията се среща два и дори три пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. Депресията е сериозно душевно страдание. Характеризира се с понижено настроение, негативно възприемане на ежедневието, апатия, скептицизъм спрямо бъдещето. Депресивният човек е убеден, че всичко, което му се случва е лошо или води към лошо, че е в безизходица, от която не вижда изход.

Изследванията показват, че жените страдат по-често от депресия именно в периодите, когато хормоналната им система е в процес на промяна, а това са периодите на бременност и по време на менопаузата. Разбира се, не у всяка бременна се появяват признаците на депресия, а според изследвания изпитват я все повече бъдещи майки. Освен това, депресията по време на бременност се проявява в по-мек вариант в сравнение със следродовата такава. Но независимо от степента й, тя е фактор за появата на усложнения и проблеми със здравето на майката и на плода.

Фактори

Появата на депресия преди бременността.

 • Депресивни разстройства у близки роднини на бременната – родители, баба, дядо, братя или сестри.
 • Нежелана бременност.
 • Раздяла с партньора.
 • Смърт на близък.

При наличието на някои от тези фактори, бременната трябва много внимателно да следи промените в настроението си, да се пази от стрес, да избягва конфликтните ситуации, да не се преуморява и да се занимава с дейности, носещи и удовлетворение и приятни емоции.

Причини

Понякога депресивното състояние може да се зароди и без видима причина, но най-често преживян стрес, загуба, раздяла, тежка болест, голямо разочарование може да отключат негативното състояние. Причините за това състояние може да са както психологически, така и физически или социални. Бременността води до промени в организма, а нарушенията в невроендокринната система, снижението на нивото на предаване на нервните импулси в централната нервна система са предпоставка за депресия. Деветте месеца са и период, в който стресът и притесненията са увеличени, свързани са със здравето на майката и бебето, с предстоящото раждане и болничния престой.
Рискът от възникване на депресия е повишен, ако бременната е склонна към създаването на излишни илюзии и нереални представи за околните и условията на живот, ако очаква извънредно специално отношение към себе си на работа, на улицата или у дома. Ако има нереализирани мечти, очаквания, които близките или партньорът й не забелязват и не умеят да разчетат.

Проявления

Основните симптоми на депресията включват липса на настроение, невъзможност за получаване на удоволствие от каквото и да е, негативизъм спрямо дори най-елементарните житейски ситуации. Емоционалният спектър варира от агресивно поведение до липса на желание за живот.

Първите признаци за начало на депресията могат да бъдат тревожни опасения по повод личното здраве, изхода на бременността, опасности за плода. Сълзите потичат по повод и без повод, самосъжалението е често срещано състояние. Сънят е нарушен, негативните мисли пречат на пълноценната почивка. Апетитът се нарушава, може да се снижи, а може и да се усили неимоверно. Тъгата и апатията се увеличават, същевременно бременната може да изпитва чувство за вина и притеснение, тъй като смята, че натоварва семейството си. Не са далеч и мисли от рода на „Няма да се справя”, „Няма да бъда добра майка”, „Не заслужавам щастие” и други подобни.

За съжаление, често близките на бъдещата мама не осъзнават, че тя преминава през специален период, и че проблемът се задълбочава. Често я съветват да се вземе в ръце, че я чака нещо прекрасно, че няма проблеми, но това може само да задълбочи състоянието й, а и без това ако бременната можеше да се справи сама, със сигурност би го направила и без роднинските съвети. В такива ситуации е нужна специализирана помощ на психотерапевт. При тежки състояния, чувство на безизходица, суицидни мисли е нужно да се вземат спешни мерки. Помощ може да се получи и от добър хомеопат, биоенерголечител или психолог, който има опит и умее да работи, използвайки алтернативни методи, арт терапия и анализ.

Много е важна реакция на семейството, партньорът и приятелите. Излишни са обвиненията, обясненията, че това е нормално, че ще мине, че бременната трябва да се радва, защото я чака най-хубавото. Подобни реакции могат само да влошат положението. Освен специализираната помощ на психотерапевт, бъдещата майка има нужда от деликатно внимание, спокойствие, много сън и позитивни занимания.

Диагностика на депресивното състояние

За наличие на депресия може да се говори, ако са налице пет или повече от изброените проявления, които продължават над две или три седмици:

 • Постоянно чувство на печал и усещане за пустота. Загуба на интерес към ежедневните занятия и работа;
 • Липса на тонус и сили;
 • Трудност в съсредоточаването, в запомнянето на елементарна информация, във вземането на решения.
 • Липса на апетит;
 • Чувство за ненужност;
 • Понижена сексуалност;
 • Нарушения на съня;
 • Чувство на вина, безпомощност, отчаяние;
 • Желание за самота;
 • Мисли за смърт и самоубийство.

Автор: Карина Хачадурян