Деликатна грижа за бебешката кожа

• от 1

Бебешката кожа е много чувствителна. Точно поради тази причина е добре да бъдете възможно най-деликатни към нея.

Бебешката кожа е много чувствителна. Точно поради тази причина е добре да бъдете възможно най-деликатни към нея.

В днешно време, когато почти всички продукти за грижа за кожата съдържат изкуствени съставки и активни химически субстанции, се оказва изключително трудно да се разчита, че масовата козметика в търговската мрежа не само ще третира бебешката кожа по най-безопасния начин, но и че няма да я изсуши допълнително.

За да приложите дадено лечение или да използвате определена козметика срещу суха кожа, трябва най-напред да идентифицирате, след което да отстраните колкото е възможно повече от причините и факторите, които допринасят за това състояние.

Причини и фактори за сухата бебешка кожа:

 • Бебетата имат изключително деликатна и тънка кожа, която може да стане суха много лесно;
 • Сухата бебешка кожа може да се дължи на студеното време, придружено и от вятър;
 • Използването на твърди сапуни също може да бъде основателна причина;
 • Дори някои детски продукти – сапуни, шампоани – също могат да бъдат фактор за изсушаване на кожата. Опитвайте се да купувате продукти, които не съдържат оцветители и ароматизатори;
 • Дрешки, които са ушити от по-груби материи, могат лесно да раздразнят бебешката кожа;
 • Използването на силен прах за пране може да доведе до изсушаване на кожата на бебето;
 • Прекалената топлина в стаята също може да бъде причина;
 • Наследствени фактори;
 • Хлорираната вода в басейните;
 • Солите за вана;
 • Климатиците;
 • Жаркото слънце през лятото;
 • Прекалено честите бани също могат да бъдат причина за изсушаване на бебешката кожа.

Ето как можете да се справите с битката срещу сухата кожа на вашето бебче, разбира се, след като вече са отстранени по-горе изброените фактори:

Природно лечение с майчино мляко

Всички ние знаем за големите ползи от кърменето както за майката, така и за бебето, но съществуват ли и други приложения на майчиното мляко освен за здравословното хранене на малкото? Отговорът е да, майчиното мляко може да бъде използвано за лечение на някои болести. Кърмата съдържа множество имунологични агенти и редица други елементи, които се борят с вирусите и паразитите. Майчиното мляко е стерилно, антибактериално и може да помогне дори при лечение на рани. Ако все още кърмите бебчето си, използвайте част от собствената си кърма, като я нанасяте нежно като крем върху участъците суха кожа. Майчиното мляко е натурален продукт и има хидратиращи свойства.

Козметика за чувствителна бебешка кожа

Използвайте козметика, специално създадено за чувствителната бебешка кожа. Тя може да бъде нанасяна както по цялото тяло, така и по сухите зони на лицето. През лятото дръжте бебето на сянка колкото се може по-дълго, а тогава, когато все пак се наложи бебешката кожа да бъде изложена на преките слънчеви лъчи, намажете обилно кожата му с висок фактор слънцезащитен крем.  Вятърът и студът навън през зимния сезон могат да доведат до бързото изсушаване на бебешката кожа. За това е добре непосредствено преди излизане навън да хидратирате добре откритите участъци (обикновено лицето) с подходяща за сезона детска козметика.

Деликатна грижа за бебешката кожа

Хидратираща вана

Колкото по-често къпете мъничето, толкова по-суха става неговата кожа. Това е така, защото бебешката кожа не произвежда достатъчно себум, необходим за мастните жлези, и с всяка баня този мазен секрет бива отмиван, оставяйки след себе си сух повърхностния слой на кожата. За да не се стигне до нежеланото изсушаване, добавяйте във водата малко зехтин или бадемово масло или бебешко олио. И още нещо – ако мъничето вече има прояви на атопичен дерматит или засушавания по кожата, не го къпете с много топла вода. Това ще задълбочи проблема.

Маска за тяло със зехтин

В козметиката зехтинът е известен като чудодейна съставка, тъй като притежава възстановяващи и хидратиращи свойства. Ето как може да бъде използван също и като естествен лек срещу изсушаване на бебешката кожа: в малък съд смесете няколко лъжици зехтин и няколко лъжици бебешко олио с натурални съставки, след което с помощта на памучни тампончета нанеси по засегнатите места на телцето или директно масажирайте с кръгови движения цялото тяло на мъничето.

Избягвайте плувните басейни

Избягвайте потапянето на бебето в басейни. Наясно сме, че този спорт благоприятства хармоничното развитие на мъничето, но водата в плувните басейни е хлорирана вода и може да окаже негативни последствия върху бебешката кожа. Следователно, ако все пак решите да заведете мъничето на плуване, доверете се на бански костюм, покриващ поне 70% от телцето му, и незабавно след напускане на басейна изплакнете добре кожата му с хладка вода и нанесете обилен слой хидратиращ крем.

Овлажнител за стая

В студените месеци отоплението на парно може да изсуши въздуха в стаята. Този факт често води след себе си и негативни последици за бебешката кожа. Сухият въздух в помещението може да причини и напукване на устните на мъничето. В такива ситуации най-доброто решение не може да бъде спиране на отоплението, а закупуване на овлажнител за стая, който ще направи въздуха в помещението по-благоприятен към деликатната бебешка кожа.

След пране изплаквайте добре бебешките дрешки

Изплаквайте минимум по два пъти детските дрешки след пране, за да се уверите, че са отстранени добре остатъците от прах за пране или омекотител. Те могат да доведат до прекомерното изсушаване на кожата на телцето, както и до евентуални дразнения и екземи по външния слой на бебешката кожа (епидермиса). Деликатна грижа за бебешката кожаКупувайте предимно памучни дрешки, вместо такива от по-груби материи като вълна, полиестер или изкуствена коприна. Памукът е фина материя, която позволява на бебешката кожа да диша.

Давайте редовно вода на бебето

Ако храните бебето си с мляко за кърмачета, трябва да му давате и малки дози водичка (поне 50-100 мл на денонощие), която е необходима, включително и за хидратиране на кожата. Независимо колко пъти сте опитвали да третирате външно сухата кожа, често проблемът се получава именно от недостиг на течности. Кърмените бебета не се нуждаят от допълнително вода, тъй като майчиното мляко съдържа всички необходими за бебето съставки.

Подсушавайте прецизно бебешката кожа след баня

Както вече споменахме по-горе, бебешката кожа е изключително деликатна и чувствителна. Поради тази причина след баня е задължително да я подсушите прецизно, като обвиете телцето на мъничето в памучната хавлия и с леки движения го подсушите навсякъде. Важно е обаче да не търкате телцето му с хавлията, колкото и пухкава и мека да ви се струва тя.

Присъединете се към групата ABCDerm - Азбука на здравата бебешка и детска кожа във Facebook. Тя е посветена на всички бъдещи и настоящи родители, които искат да се погрижат за бебешката кожа днес, за да е здрава и утре.