Децата с хранителни алергии не се лекуват

• от

Реакциите заради алергия към хранителни продукти са често срещани при децата, но...

Реакциите заради алергия към хранителни продукти са често срещани при децата, но при две трети от тях не се предприемат необходимите терапевтични мерки.

Това са изводите от 3-годишно наблюдение на 500 деца по отношение на реакциите им след консумация на мляко, яйца и фъстъци.

Оказва се, че при 3 от 4 деца се наблюдават реакции на хранителна алергия, а при половината от тях те са системни. Една от десет реакции медиците определят като особено сериозни. Притеснителен факт според тях обаче е, че само при една трета от тези случаи се предприема лечение.

Децата с хранителни алергии не се лекуват

Според статия в научно списание близо 6 милиона американчета в предучилищна възраст страдат от алергия към храна. И макар у нас да не е провеждана подобна статистика, хранителните алергии са разпространени сред най-малките.

Най-често алергични реакции децата показват към млякото – 42%, яйцата – 21% и фъстъците – 8%. Половината от случаите на изявата им се дължат на небрежност от страна на родителите и погрешен подбор на храната.

Според педиатрите хранителните алергии са непредвидими, включително тези към яйца и мляко. Да предположи алергия при детето лекарят може само по описание на реакции, които са наблюдавани от родителя по-рано. Реакцията на организма към храна обаче не винаги означава непременно алергия, изявата може да е инцидентна и да не се повтори.

Терапия е редно да се предприеме, когато се наблюдава няколкократна изява на реакции при консумация на един и същ продукт. По отношение на млякото, яйцата и фъстъците обаче родителите трябва да имат предвид и състава на сложните храни, сладкиши например.

calendar

Календар