
Да ям или да не ям... за двама?
Край на диетите – привет на похапването за двама?! Или – броене на всяка хапка, с цел да не качиш и грам вповече от желаното... И двете са еднакво погрешни – храни се балансирано през цялата бременност с помощта на нашите съвети.
Нормалното наддаване на тегло през цялата бременност е 10-12,5 кг.
1-ви триместър
1-4 седмица
Фолиевата киселина (витамин В9) е особено необходима за този период. Идеалният вариант е да се приема шест седмици преди зачеването. През първите 28 дни от бременността клетките на ембриона се делят активно и се образуват нервните пътища. Фолиевата киселина намалява риска от Спина бифида, вродени малформации, спонтанен аборт, както и от раждане на дете с поднормено тегло. Приемай я всеки ден до края на 12-тата седмица от бременността - необходимата доза е по 0,4 мг. Хапвай си и зелени листни зеленчуци, пълнозърнест хляб, соя, грах, портокали и др, които също са добри източници на ценния витамин.
През тези първи дни вътрешният слой клетки на ембриона ще претърпят чудодейната промяна – ще се превърнат в бебе. А по външния слой ще стане плацентата. Научните проучвания сочат, че развиването на плацентата е директно свързано с храната, която приема бременната в тези първи дни. При жените, които се хранят здравословно и разнообразно плацентата е в по-добро състояние.
Помни, че плацентата е хранителният мост между теб и нероденото ти дете. Така че се стреми се да хапваш пресни плодове и зеленчуци, храна без консерванти, много сол и оцветитетели. Ако все още не си се отказала, сега е моментът да оставиш в миналото цигарите, кафето и алкохола, дори и в малки количества. Токсините от тях могат да преминат през плацентата и така да стигнат до мъничето в корема ти.
5-12 седмица
През втория месец е възможно да се запознаеш с новите ти спътници – гаденето и внезапния глад. Понякога тези състояния инстинктивно ти подсказват от какво се нуждае бебето ти (месо=желязо или мляко=калций). Можеш да намалиш неприятното усещане от сутрешното гадене, като повишиш нивата на цинк и витамин В6 в организма си. За целта сутрин си прави джинджифилов чай, а когато усетиш вълчи апетит похапвай препечени филийки от пълнозърнест хляб, сухари или зърнени храни от типа корнфлейкс.
В този период умората също е чест спътник на бременните жени. И това не е изненадващо заради промените, които настъпват в тялото ти. За да облекчиш състоянието си, избери храните, които дават енергия, а не такива, които отнемат от енергията на организма, за да бъдат преработени. Добре е да замениш рафинираните храни като бял хляб, ориз и тестени изделия и паста с пълнозърнест или черен хляб, кафяв ориз и храни от пълнозърнесто брашно. Те ще ти помогнат да държиш в нормални граници нивата на кръвната ти захар. Избягвай сладките храни и напитките, които съдържат кофеин. Опитай се да хапваш малки порции по 4-6 пъти на ден вместо 2-3 обилни хранения. Пий достатъчно течности. Добре е да се спреш на минералната вода и фрешовете. Отдавай се на следобедна дрямка винаги, когато има възможност за това.
2 триместър
13-16 седмица
Докато през първите 12 седмици се развиват органите и скелета на нероденото дете, през втория триместър плодът започва да расте все по-бързо. Затова към менюто си трябва да добавиш още 250-300 допълнителни калории. Те се равняват например на една ябълка в повече или на чаша мляко, или на тънка филийка препечен пълнозърнест хляб. Възможно е да започне наддаването на тегло, като нормалните граници са по половин-един килограм на седмица.
Възможно е да страдаш от неприятен запек през всеки период от бременността си. Причината е, че хормоните забавят метаболизма ти, за да може от храната да се извлекат повече ценни хранителни вещества. Бебето също нараства и това създава допълнителен дискомфорт и тежест в коремната област. За да помогнеш на храносмилането, хапвай храна богата на влакнини (пълнозърнест хляб, сурови зеленчуци и плодове) и изпивай поне 8 средни чаши вода на ден (може и мляко, сокове). Приятни и ненатоварващи занимания като плуване и разходки също са полезни съюзници срещу констипацията. Ако всичко това не даде резултат, пробвай сутрин със смляно ленено семе, смесено с вода или 1-2 лъжици пшеничени трици в чаша натурален сок.
!!! Започни с упражнения като йога и плуване през втория триместър. Изследвания на американски педиатри са показали, че майките, които се движат активно през бременността, подпомагат развитието на плацентата и така осигуряват повече хранителни вещества за своите деца.!!!
16-24 седмица
Сетивата на твоето неродено дете се развиват през този период. Слухът се развива през 16-тата седмица, макар че ушите не са напълно оформени до 24-тата. Към края на този триместър очите на малкото започват да се отварят. Витамин А играе важна рола за развитието на слуха и зрението на плода. Безвредни източници на витамин А (известен още като бетакаротин) са оранжево-червените зеленчуци и плодове. Така че хапвай си често моркови и домати, портокали и мандарини.
24-28 седмица
В края на втория триместър матката ти значително нараства и заема част от пространството на храносмилателната система. Възможно е също да окаже натиск върху стомаха ти. Това е една от причините 80 % от бременните жени да страдат от неприятни изгарящи киселини. Храната се преработва с помощта на стомашния сок (който има определена киселинност) и се придвижва към червата. Натискът, който оказва бебето обаче, става причина храната и стомашния сок да се насочат обратно към хранопровода. Това води до неприятното изгарящо усещане в гръдната област. За да не се влошат нещата, хапвай малки порции храна по-често и избягвай пикантни, пържени и мазни ястия, както и газирани напитки и алкохол. Опитай се да вечеряш поне 3 часа преди сън и дъвчи бавно храната. Хитър трик е да спиш на по-висока възглавница. Това намалява възможността погълнатата храна да се връща обратно към хранопровода. Прави си и разходки след хранене.
3 триместър
29-34 седмица
През този период плодът си набавя от тялото ти голямо количество мастни киселини, особено важни за развитието на мозъка. И съответно повече калций за костите и зъбите, както и желязо срещу анемия след раждането.
Важно е през този триместър да се придържаш към богато и хранително меню. Иначе ще се чувстваш много изморена, защото тялото ти ще дава всички важни вещества на бебето. Хапвай по-мазна риба, ядки, семена, крехко червено месо, бобови растения, листни зеленчуци и такива с тъмнооранжев цвят, натурално кисело мляко. Наблюдаващият те лекар може да прецени, че е необходим и допълнителен прием на желязо. През този триместър малкото ще удвои теглото си и за това ще изисква двойно повече калории от теб. Така че ти ще трябва да продължиш да хапваш с 300 допълнителни калории на ден.
!!!Постепенното покачване на твоето тегло е важно за твоето здраве и за това на нероденото дете. Ако качиш малко килограми, малкото може да е с поднормено тегло. Но и килограмите вповече също не са за препоръчване. Сега се образуват мастните клетки на бебето и по-голямо количество мазнини от твоя организъм към растящия може да е причина детето да има проблеми с килограмите през целия си живот. Внимавай за скритите мазнини в бисквитите, тортите и за вредите, които могат да нанесат. Ето защо, когато искаш да си направиш закуска, е добре де се спреш на свежи плодове и зеленчуци, семена, ядки и пълнозърнести продукти.!!!
35-40 седмица
Често сравняват раждането на дете с изтощителен маратон. Затова подготви се поне две седмици преди Големия ден и чрез храната, която приемаш. Необходими са ти въглехидрати (полезни са тези в пълнозърнестите продукти и зеленчуците), които са основно гориво за организма. Към края на този триместър плодът е около три килограма, но ти си качила примерно към 10-13 кг. Не се тревожи, защото част от тях ще изчезнат още с раждането (с изхвърлянето на околоплодната течност, плацентата, други течности). Килограмите вповече, които останат, се дължат на повишеното количество мазнини в организма ти - необходими за предстоящото кърмене, което е най-добрият старт в живота за малкото ти съкровище.
Какво трябва да знаеш за храненето по времето на бременността!
През 9-те месеца имаш нужда от:
- Белтъци
- растежът на плода, плацентата и матката зависи от тях (съдържат се в: мляко, млечни продукти, риба, яйца, бобови растения) - Калций
- още от първите месеци започва образуването на костите на ембриона (съдържат се в млечните продукти) - Желязо
- потребностите от него са завишени, има риск от желязодефицитна анемия за майката и за детето (съдържат се в: зеленолистни зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести продукти; съчетай ги с храни богати на витамин С, така желязото се усвоява по-добре от организма)
- Витамин С
- (съдържат се в: чушки, зелен грах, зеле, магданоз и портокали, лимони, грейпфрути и др.). - Йодирана сол
- Консумирай всеки ден по един представител от основните групи храни: хляб, спагети, макарони (пълнозърнести), картофи – поне 250-300 г
- прясно или кисело мляко (500-600 г) или приблизително 100-150 г млечни нискомаслени продукти
- плодове – поне 300-350 г (сурови)
- зеленчуци – поне 300- 400 г (по-добре сурови)
- месо (нетлъсто), пилешко (без кожата), риба, яйца или растителните алтернативи на месото (боб, леща, соя) – 80-120 г.
Избягвай през бременността:
- сурова риба
- сурови яйца и пилешко месо
- черен дроб (в него има прекалено много витамин А, който не е полезен за плода)
- недобре изпечено месо
- меки сини сирена, фъстъци кофеин
- алкохол.
Напишете коментар
За да коментирате с Вашето име, моля, влезте в профила си.