Да събудим позаспалата романтика

от 2

Много двойки започват да страдат от спад на либидото поради напрегнатото ежедневие и желанието да се удовлетворят потребностите на децата. Къде се загубва романтиката?

Намаляването на чувството за интимност след появата на децата е напълно естествено, дори очаквано, но е важно да не се превърне в перманентно състояние. Каква е причината?
Изведнъж приоритетите се сменят, започваме да ценим съвсем различни качества на партньора – от грижовен приятел и любовник той вече трябва да е стабилният, отговорен, доходоносен баща и съпруг; от сексапилната красавица, която обича, жената се превръща в примерна домакиня и перфектна майка. (Като че ли в картинката липсват само ролките на главата и розовият пеньоар...) Много двойки започват да страдат от спад на либидото поради напрегнатото ежедневие и желанието да се удовлетворят потребностите на децата. Къде се загубва романтиката?
Ето няколко съвета, които могат да пооживят позаспалата любовна тръпка между двамата:

1.Повдигни самочувствието си,  за да се почувстваш секси:
- Прави упражнения (ще помогнат по-бързо да възвърнеш предишните килограми);
- Погрижи се за външния си вид – всяка жена има нужда да изглежда добре – открадни си време да отидеш на фризьор, козметик, масажист....

2.Отпусни се – вземи си „ароматна“ вана, нареди си свещички в банята, послушай любимата си музика, отпусни всичките си мускули, намажи се с любимия си лосион за тяло и докато си още гола......

3.Вземете си душ заедно, масажирайте се....

4.Заключете вратата – имате нужда от уединение, а не от внезапни прекъсвания от страна на детето или бабата.

5.Открий какво пречи на либидото – винаги има причини, за да отложиш интимния акт, често не си в настроение или просто си много уморена. С деца, работа и куп домакински задължения май никога няма да има „най-подходящо“ време за това.
- Децата – често те са егоисти, винаги искат да са в центъра и да получат цялото внимание на света. Обясни им, че с татко имате нужда от малко време само двамата. Дори това да не им се хареса, това е много важно за твоята връзка.
- Много честа причина се оказва представата на жената за собственото тяло, особено след раждане. Трудно е да се почувстваш секси с всички красавици, които надничат от кориците на списанията. Притесняваш се, че мъжът ти се опитва да ви сравнява. Но в действителност това се случва много рядко. Ако има истинска страст между вас, размерите нямат значение. А и винаги можеш да изгасиш лампата, нали?
- Честите откази от твоя страна могат да го обезкуражат да опитва отново. Не е важно колко често правите секс, важното е да не забравяш да му повтаряш, че го обичаш и че той все още е привлекателен за теб.

6.Снабди се с нова секси нощница или секси бельо. Избери нещо, в което самата ти ще се чувстваш добре.

7.Отправяй му по-често комплименти. Това ще ви кара да се чувствате по-близки.

8.Бъди по-гъвкава във времето – много майки са истински уморени вечер. Защо не опитате сутрин, преди всички да са се събудили? Или по време на следобедния сън на децата? Или дори през нощта?

9.Прошепни му нещо предизвикателно на ухо, когато най-малко го очаква. Ще видиш как едвам ще дочака децата да си легнат....

10.Измислете кротко занимание за децата (като например любим филм/анимация с пуканки на дивана), а вие се оттеглете на по-самотно място..

11.Не позволявай да се стигне до ревност от страна на бащата. Гледката как обичаната от теб жена отделя цялото си време, внимание и обожание на друг (независимо, че това е твоето дете) не е много лесно поносима.

12.Излезте от рутината на ежедневието – интимността не трябва да бъде поредната задача за изпълнение в списъка за края на деня. Посетете нов ресторант, или пък вечеряйте в леглото, след като децата заспят.

13.Намери някой да гледа децата – това е първото и най-важно условие, ако искате да прекарате една вечер сами навън (или скрити в спалнята, без никой да ви притеснява?)

14.Правете си по-често изненади – разменяйте си малки подаръчета или го изненадай с резервация в ресторант, където приготвят любимата ви кухня...

15.Промените у дома се отразяват положително. Направете разместване или малък ремонт.

16.Говорете един с друг. Споделяйте както тревогите си и всичко, които ви безпокои по какъвто и да е начин, така и положителните  неща, които са се случили през деня.

17.Мечтайте заедно – правете планове за пътувания и почивки на екзотични места, или преместване на дома, или ремонт на вилата....дори това да не се случи, съвместната мечта ще ви зареди с огромно количество оптимизъм.

18.Срещайте се се с двойки, които имат живот, подобен на вашия. Това подсилва връзката помежду ви.

19.Освен майка, ти си и жена. Едва ли темите за пюрета са единственото нещо, което те вълнува. Открий това, което те вдъхновява – например хоби, позабравено или новооткрито – това ще те съживи и тялом и духом.

20.Не забравяйте да обръщате внимание на добрите черти в другия. Всеки има недостатъци, не задълбавайте в тях. Все пак, интимността се гради на любов и привличане.

Като майки постоянно мислим за другите. За съпрузите, за децата, за къщата, за работата и това винаги изпреварва нашите собствени нужди. Дори много често се загърбват сексуалните потребности сред всички ежедневни задължения. А страстният сексуален живот си е истинско предизвикателство, ако има деца в съседната стая. Определено обаче си струва да се направят малко усилия в тази посока. Не се чувствайте егоисти, ако искате да отделите известно време само за себе си, защото поддържането на една стабилна връзка е най-доброто, което можете да направите за цялото си семейство.