Да станеш майка на 40 години

от 9

Майка на 40 години не е ли прекрасно? На 40 години максимално сме се възползвали от безгрижието на младостта, професионалната кариера вече е добре очертана, доходите ни позволяват някои скромни луксове, намерили сме подходящия човек...

Майка на 40 години не е ли прекрасно?

На 40 години максимално сме се възползвали от безгрижието на младостта, професионалната кариера вече е добре очертана, доходите ни позволяват някои скромни луксове, намерили сме подходящия човек...

Липсва само едно бебе! Все повече жени стават майки на тази, някога смятана за „средна" възраст.

По-дълго обучение, нестабилен сантиментален живот, трудно намиране на работа и стремеж към кариера или просто желание за свободен живот - много са причините, поради които 40-годишните майки са все повече. Някои изчакват, просто защото не се чувстват готови. Често тези „късни" бебета се появяват при повторни бракове.

Все повече жени, навършили 30 години, са на мнение, че моментът не е дошъл.

С наближаването на 40-те жената се чувства по-зряла, освен това знае, че напредъкът на медицината може да й помогне да има дете, в случай че се яви проблем. А трудностите са повече от вероятни.

Не всяка жена може да стане майка на 40 години.

Резултатите от зачеването с медицинска помощ на тази възраст не са така добри, както при по-младите кандидат-майки. Повечето от тях се нуждаят от донор на овоцити, но жените, които даряват яйцеклетките си, не са много.

Много от гинеколозите съветват жените да не чакат да намерят работа и да си купят апартамент, преди да се решат да имат дете.

Колкото по-късно се вземе това решение, толкова по-голяма е намесата на медицината и съществува риск това да натовари бъдещото майчинство с психическо напрежение, страх и несигурност.

Когато бременността е вече факт, остава наблюдението.

 • Ако жената е в добра форма, не пуши, няма

  Да станеш майка на 40 години

  свръхтегло, не страда от диабет и от хипертония, обичайните консултации са напълно достатъчни.
 • При проблеми с обмяната на веществата и в хормоналния баланс, се налага по-строг контрол и редовни изследвания.
 • Деветте месеца на бременността са истински маратон за сърцето и краката, а на 40 години те се изморяват още по-лесно.
 • След раждането пък възстановяването е по-дълго. Но има и едно голямо предимство ­ зрялата жена изживява пълноценно всеки миг от сполетялото я щастие да бъда „млада" майка и напълно съзнателно ден след ден изгражда своето майчинство.

Защо на 40 години се забременява по-трудно?

Матката може до напреднала възраст да „приюти" ембриона, но проблемите идват от яйчниците. На 40 години те започват да остаряват, а запасът им от яйцеклетки, дадени по рождение, намаляват. Хормоналната среда се променя към 36-годишна възраст и това влошава качеството на яйцеклетките. С напредването на възрастта има по-голяма вероятност от поява на болести като ендометриозата и различни инфекции, които намаляват шансовете за забременяване. Спермата на бащата пък става по-малко плодовита с годините, противно на доскоро ширещото се мнение, че възрастта не влияе на качеството й.

Какви са рисковете на късната бременност?

За майката:

 • Спонтанните аборти се увеличават с 30% след 35-годишна възраст.
 • Повече са случаите на гестационен диабет.
 • По-голям риск от хипертония и кръвоизлив по време на раждането.
 • Два пъти повече цезарови сечения.
 • Повече случаи на смъртен изход (макар и те да са рядкост).

За бебето:

 • Повече случаи на вродени аномалии и малформации.
 • Повече преждевременни раждания (от 6 до 16% при майките над 40-годишна възраст).
 • Повече случаи на хипотрофия (ниско телесно тегло) на плода.

Споделено...

Калина, 44 г.: „Да имам бебе винаги е влизало в плановете ми, но някак си времето премина много бързо. Първо бях доста съсредоточена в професионалния си живот.

След това бях известно време сама и чак на 35 години срещнах идеалния баща за детето си. В следващите пет години обаче не успях да забременея.

Да станеш майка на 40 години

Лекарите предприеха стимулиране на дейността на яйчниците, но това донесе променлив успех, а заедно с това отчаяние и желание да зарежа всичко. Добре, че не го направих, защото иначе нямаше да го има прекрасния ми син Иван."

Адриана, 39 г.: „Бях на 38 години, когато казах на моята гинеколожка, че планирам да имам дете след две-три години.

Тя обаче ме посъветва да не чакам нито ден и да й се обадя, ако до шест месеца все още не съм забременяла. Със съпруга ми решихме да последваме съвета йи не съжаляваме.

Бременността дойде след два месеца, а синът ни днес е на годинка."

Мариана, 46 г.: „Вярно е, че доста изчаках да се реша на трето дете, но съдбата често ни изненадва - срещнах моя втори съпруг, когато бях на 45.

За жалост изживях спонтанен аборт. Гинекологът ми обясни, че на моята възраст това често се случва и че не бива да живея с фалшиви надежди.

Неговата откровеност ми позволи да приема реалността и да не позволявам липсата на това дете да помрачи новия ми семеен живот."