Да си мама на трима

от

„Когато си бременна за трети път, се превръщаш в център на Вселената. Сякаш никога друг път не си носила живот в себе си и никоя друга жена след теб няма да го стори."
Да си мама на трима

Да си мама на трима

„Когато си бременна за трети път, се превръщаш в център на Вселената. Сякаш никога друг път не си носила живот в себе си и никоя друга жена след теб няма да го стори."

Решението да имаш повече от две деца в наше време често се счита за лудост. Особено, ако жената е над 37 годишна, а бъдещите каки или батковци са вече доста самостоятелни. И все пак напоследък доста семейства в България съвсем осъзнато предприемат тази стъпка. Цитатът, който използвам за уводно каре, е от моя много близка приятелка. От нея дойде и вдъхновението ми и желанието да напиша материал, който кратко и ясно да каже какво те очаква, когато решиш да излезеш от „стандартната“ българска схема - съпруг и две деца.

ОТ УСТА НА УСТА

Не си заразно болна, нито луда, но новината за това, че очакваш трето дете се разпространява светкавично между приятелите и колегите ти. Да, не плащаш данък „обществено мнение“, но идва един момент, в който ти се иска да изкрещиш на всички, че това не е „грешка“, че е осъзнато решение, че бебето е плод на любов, че е от този съпруг, от който са и останалите ти деца и купчина други щуротии. Правиш го, за да те оставят на мира. За да можеш да изживееш онази безумна радост, която ти носи растящия в теб живот.

ОСЪЗНАТО ЩАСТИЕ

Дори и в твоя случай бебето да е „грешка“, в мига, в който го приемеш, то става най-желаното и чакано същество на тази планета. факт е, че в зряла възраст една жена много по-лесно се отказва от вредните си навици в името на човечето. Сутрешното гадене и повръщане приемаш с усмивка, защото знаеш, че това е сигнал, който тялото ти дава, че бебето в теб се захваща здраво и ще расте такова. Можеш да прекараш часове с порасналата си дъщеря, споделяйки с нея всичко, което се случва, отговаряйки на всеки въпрос. Майчинството навлиза в нова фаза, осъзнаваш колко пораснали са големите ти деца и виждаш какви родители биха били те самите.

ВРЕМЕ ЗА ТЕБ

Ето това може би ще ти прозвучи налудничаво, но всъщност новото бебе ще ти даде време да бъдеш сама със себе си. Да, големият ти син има безумно до-машно по математика, но с това може да се справи и баща му. Каката ще закъснее за урока си по пиано, но в крайна сметка от една година ходи сама и това си е неин проблем. От теб се иска да смениш пелените на бебето, да го сложиш в количката и ...да се разхождаш 2 часа в квартала. Далеч от лудницата у дома, пренасяйки се в своите светове. Повярвай, съвсем скоро това прераждане“ ще се отрази върху външния ти вид. Бъди сигурна, че все по-често ще започнеш да получаваш комплименти от рода на „ти цъфтиш“, „изглеждаш прекрасно след третото дете“ и още, и още.

УЧУДВАЩО, НО...

Ще видиш, че няма да ви се налага да преразпределяте семейния бюджет. Всичките ти приятелки ще се надпреварват да ти дадат дрешки от техните деца, а и ти все още пазиш неща от твоите. С трето дете вече си осъзнала факта, че малките човеци не могат да износят дрешките до скъсване и нямаш скрупули да приемаш такива от близки.

На този етап не се притесняваш да переш дрешките на бебето заедно с вашите, без да ползваш специални препарати, не слагаш омекотител за тъкани и така или иначе отдавна си придобила навика да пускаш всичко на двойно изплакване.

Знаеш, че няма нужда да купуваш безброй скъпи играчки, защото бебоците обожават да отварят шкафове и да вадят съдове от там, а стаята на по-големите деца е истинска съкровищница, пълна със забавни вещи. Единственото, което трябва да опазиш е електрониката, но всички фирми напоследък се надпреварват да пускат водоустойчиви и удароустойчиви модели, така че и това не е сложна задача.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА

На пръв поглед могат да са много, но, както казах по-горе - е твоя опит, трудно ще бъдеш изненадана. И все пак:

Близки срещи с млади майки - да, със сигурност първият ти домашен любимец не е бил тира-нозавър Рекс, но помниш речите на Тодор Живков по телевизията. Е, убедена съм, че ще намериш теми за разговор с кварталните майки, извън спомените за събития от миналия век ;) Ако въпреки всичко не се справяш с общуването, бъди аутсайдер. Така или иначе детето ти има с кого да се социализира у дома;

Съжалението на колежките - понякога състрадателните им погледи може да ти идват в повече. Знаеш, че въпреки комплиментите, които изричат пред теб, зад гърба ти се обзалагат колко време ще ти е нужно, за да върнеш предишната си форма „особено на тези години“. Усмихвай се. Ако ти се плаче - плачи. А в миговете, в които ти е тежко - погледни очите на съпруга си, прегърни децата си - със сигурност имаш цялото щастие на света;

Любовта - това бебе ще ти помогне да осъзнаеш колко още от нея имаш в сърцето си. Наистина ли си готова да понесеш цялото това количество обич?

Ако все още нямаш трето дете, а този текст те кара да се усмихваш замечтано - помисли по въпроса!

Автор: Ася Демирева