Да се запознаем отблизо с бебето

от

Вече си у дома с бебчо и наред с радостта, страхът е заел почетно място в майчиното ти сърце. Чудиш се за какво ли не: дали плаче, защото е гладно, нормално ли диша; болно ли е, ако се закащля и какво ли още не...
Да се запознаем отблизо с бебето

Да се запознаем отблизо с бебето

Вече си у дома с бебчо и наред с радостта, страхът е заел почетно място в майчиното ти сърце. Чудиш се за какво ли не: дали плаче, защото е гладно, нормално ли диша; болно ли е, ако се закащля и какво ли още не... Когато знаеш кои реакции на бебето са обичайни и нормални, няма да се притесняваш напразно. Опитай да се успокоиш и се запознай с най-често срещаните митове за новороденото.

Мит 1: Лошо е, ако мъничето диша пресекливо.

Коя ли майка не е проверявала десетки пъти в денонощие дали малкото човече диша?

И не се е сепвала, ако й се стори, че бебечето диша едва-едва или на пресекулки. В такива моменти си в състояние да нарисуваш какви ли не мрачни картини в съзнанието си, а страховете ти са напразни: неравномерното дишане за новороденото е нещо обичайно и нормално. Дори е допустимо то да похърква, когато лежи на гръб или на една страна.

Лекарско внимание се изисква само в случаите, когато забележиш, че дишането се сменя рязко: например както бебето диша спокойно и равномерно през носа, изведнъж започва да диша на прекъсвания през устата.

Мит 2: Щом детето хълца, значи му е студено.

Не е изключено тази реакция на детския организъм да означава охлаждане, но не винаги е така. Мъничето хълца най-вече, докато се храни от майчината гръд или след като е приключило с кърменето. И това е така, защото в процеса на кърмене е поело въздух или е преяло.

Пълното стомахче натиска диафрагмата и нейните нервни окончания се раздразват, изпращат импулси на мозъка и тук се получава „отговор“ - диафрагмата започва да се свива, при това дробовете освобождават въздух, произвеждащ специфичен звук.

Мит 3: Кашля или киха - болно е!

Изобщо не е задължително да бъде така. В първите дни от живота на новороденото рядкото покашляне е нещо обичайно и напълно нормално явление. Съпътстващото кихане пък може да се дължи на наличието на сухи корички в нослето.

Детският организъм има специфични механизми, които му помагат да се „очисти“ от всичко ненужно. Но ако кашлицата е на често и с хрипове, а хремата е постоянна, то непременно се консултирай с педиатъра.

Мит 4: Ако новороденото не се изпишка през първото денонощие, значи има проблеми с бъбреците.

В първите 24 часа след раждането, докато все още бебето поема само коластра (първата кърма), е възможно детето да отделя малко количество урина. Но ако след първото денонощие у дома пеленките са сухи – консултирай се незабавно с наблюдаващия педиатър.

Мит 5: Изхожданията му са „неправилни“.

Приличащите на смола, тъмно-зелени и черно-кафяви изпражнения през първите 4-5 дни се заменят от по-редки и светло жълти на цвят. Така и трябва да бъде. Освен това можеш да забележиш в пълните пеленки и нещо като бели топченца – това също е нормално и е проява на опитите на стомаха да се научи да преработва и усвоява майчиното мляко.

Изхожданията са по няколко пъти на ден (възможно е и след всяко кърмене), но ако отсъстват за ден или два, не бързай да се притесняваш. Ако кърмиш мъничето, липсата на изпражнения до 72 часа е в реда на нормалното.

Мит 6: Честото хранене натоварва стомахчето.

Новороденото се храни на често и това е нормално. Храненето и сънят са основните му „задължения“.

Съветите от педиатрите относно кърменето се разделят най-вече на две основни групи – едните препоръчват храненето на около три часа, а другите са за т.нар. свободен режим (на поискване от бебето).

Изборът е твой, но имай предвид, че консултантите по кърмене са единодушни, че храносмилателната система на детето е готова да преработва майчиното мляко през цялото денонощие без прекъсване.

Мит 7: Плачът означава глад.

Диапазонът на плача може да бъде твърде голям.

Плачейки малкото иска да ти даде сигнал за различни неща – топло ми е, студено ми е, скучно ми е, страхувам се, искам да ям, уморено съм, спи ми се, чувствам се самотно... Така че ако след като си накърмила бебчо, започне ли да плаче, не бързай да го дохранваш.

Опитай се да отгатнеш коя е възможната причина за недоволството му. Не се притеснявай - с времето все по-лесно ще откриваш дразнителя.

Мит 8: Повръща ли, значи е болно.

Първо ще трябва да направиш разлика между повръщане и оригване. Докато суче, детето поглъща и въздух. След това, в момента на оригване, е възможно с въздуха да изхвърли и малко мляко. Това не е повръщане. Приблизително до 3-тия месец оригването е естествено явление.
Честото повръщане като фонтан (до 3-4 пъти в денонощие), съпроводено с повишена температура означава, че незабавно трябва да се обърнеш към педиатър. А честото повръщане без температура е повод да посетиш детския невролог.

Бъди внимателна към реакциите на бебето. Постарай се да запазиш спокойствие в първите дни и ще видиш, че с времето ще разбираш малкото създание по-добре и от себе си :).

Консултант: д-р Радка Масларска, началник отделение Неонатология, МБАЛ „Токуда Болница София“

calendar

Календар

Вижте още за: новородено бебе