Да родиш с… компания. Защо е по-добре да не си сама?

от

Все повече татковци се решават да присъстват на появата на наследниците си, но и все повече майки избират да родят в присъствието на дула. Защо е по-добре да не си сама в този момент?
Да родиш с… компания

Да родиш с… компания

Все повече татковци се решават да присъстват на появата на наследниците си, но и все повече майки избират да родят в присъствието на дула. Защо е по-добре да не си сама в този момент?

Има много причини, поради които акушерките и акушер-гинеколозите по света предпочитат жените да имат близък човек по време на раждането. В България тази практика тепърва прохожда, като това се случва основно в частните болници, но и в някои държавни вече позволяват поне присъствието на таткото.

Всъщност самите родилки са най-големия противник на това с тях да има близък човек, за да не ги вижда в безпомощно състояние. Ще се опитаме да ти покажем, че това е поредният широко разпространен мит.

Защо да раждаш с партньор

Независимо дали става въпрос за таткото или дула, доказано е, че когато има на кого да се опреш, в буквалния и преносния смисъл, ти черпиш сили. Правилната подкрепа често намалява времето за раждане и го прави много по-леко. Ако раждаш при дежурен екип е напълно вероятно той да се смени, но присъствието на поне едно познато лице ще ти вдъхне кураж.

Какво се очаква да прави таткото/дулата

Има разлика кой точно ще е с теб по време на раждането, защото ако избереш дула, със сигурност можеш да разчиташ на нейните професионални умения за намаляване на болката и стреса. Така или иначе от човека, който ще е с теб се очаква:

  • Да оказва емоционална подкрепа – няма нужда да прави каквото и да било. На теб ти стига да е там, за да се усмихнеш и да повярваш, че можеш да издържиш „още малко”;
  • Да оказва физическа подкрепа – когато вече мислиш, че си на предела на силите си е чудесно да има рамо, на което да се облегнеш и две топли ръце, които да масажират кръста ти;
  • Да ти дава информация – или просто да ти обяснява какво ти предстои и защо е нужно да се направи. И не, че ти не можеш да чуеш това сама, просто, когато са казани от човека, на когото имаш пълно доверие, думите достигат до съзнанието ти;
  • Да бъде твой „адвокат” – имаш определени изисквания, нали? Но точно докато раждаш не се усещаш в най-силната си позиция. Е, човекът до теб ще настоява твоите желания да бъдат спазени. Разбира се с уговорката, че състоянието ти не изисква спешна намеса.

Какво се случва, ако се наложи цезарово сечение?

Ако това се случи в хода на раждането и екипът вземе решение да ти бъде поставена пълна упойка, то присъствието на партньор става излишно. Но ако има възможност анестезията да бъде спинална, то тогава бъдещият татко или дула могат да присъстват в родилната зала и да те успокояват, при това без да станат преки свидетели на операцията.